Kladničanin – Građani Pazara gube povjerenje u vlast!

2
18

Poslije sto devet godina naš grad se suočava sa strašnom pandemijom korona virusa i katastrofom koja se ne pamti. Suočavamo se ovih dana sa različitim podacima koji govore o broju umrlih od posljedica korona virusa. Tačno je da smo imali u jednom danu veći broj preminulih iz Novog Pazara, ali je takođe važno reći da u ovom trenutku niko nema precizan podatak koliko je zaista preminulih građana. Podatke o tome dobijamo od Opšte bolnice, vjerskih institucija i posredstvom novinarskih istraživanja. Svi imaju različite podatke i ta brojka, ako uzmemo podatak Mešihata Islamske zajednice u Srbiji kreće se do 189 preminulih u periodu od 20. juna (dan uoči izbora) do prve nedjelje jula. Međutim, vi imate ljude koji su se lečili u Kragujevcu i Beogradu – tako da zaista niko u ovom trenutku nema tačan broj preminulih, kaže za Danas Fahrudin Kladničanin, programski koordinator Akademske inicijative Forum 10, aktivista u odbrani ljudskih i manjinskih prava.

Kladničanin je govorio o alarmantnoj situaciji koja je zavladala Novim Pazarom i činjenici da danima unazad slušamo zvanične podatke o tome da je polovina preminulih usled zaraženosti od koronavirusa u Srbiji – iz ovog grada. On svjedoči o aktuelnoj krizi i tragediji iz neposrednog iskustva, ne samo zbog činjenice da je i sam prošao kroz bolest, suočavajući se sa liječenjem, već i zbog toga da je, kako kaže, u Novom Pazaru, u ovom trenutku, svaka kuća svojevrsna kovid bolnica.

– Usled svih turbulencija kroz koje je Novi Pazar i zdravstveni sistem prošao, građani gube poverenje u institucije. Baratanje statističkim podacima, brojevima i činjenicom da smo u jednom momentu dnevno imali do deset sahrana, ukazuju da nešto ne funkcioniše. Institucije sistema, pre svega Krizni štab Grada Novog Pazara mora pruzeti obavezu da istraži i građane upozna sa istinitim brojevima preminulih. Ako se to ne desi, onda smo prepušteni licitiranju, dezinformaciji i optuživanju sistema da prikriva broj umrlih. To nije nikome u interesu.

Iako je čak polovina preminulih iz Novog Pazara, državni zvaničnici i članovi Kriznog štaba govore o tome kako je u Beogradu najkritičnija situacija?

– Sigurno je u Beogradu i drugim gradovima situacija kritična, ali sa sigurnošću mogu da tvrdim da se zdravstveni sistem u drugim gradovima nije suočio sa problemom i izazovima kao što je slučaj u Novom Pazaru. Nagli porast broja oboljelih, što je sigurno i posljedica političkih skupova, nemogućnost da se zbrinu ljudi, opšta paranoja koja je vladala kod menadžmenta u sistemu zdravstva, uz jasnu nesposobnost pojedinaca da upravljaju kriznom situacijom, izazvala je haos i paniku kod građana Novog Pazara. Zato je situacija kod nas bila najkritičnija. Blaža verzija italijanskog scenarija ukazala je na sve propuste sa kojima se suočava zdravstveni sistem u Novom Pazaru. Dan pošto su održani izbori građani su obavešteni da je šezdeset lekara i zdravstvenih radnika zaraženo i da je bolnica u kadrovskom deficitu. Nije država Srbija, nije ovaj, niti bilo koji drugi režim odgovoran za stanje i nesposobnost upravljanja krizom. Odgovorna je lokalna alavost, stranačko zapošljavanje, privatna praksa, protekcije i nebriga. Časni i pošteni ljudi, doktori profesionalci i drugo vredno medicinsko osoblje čine većinu, ali da bi razumeli problem, važno je da preciziramo njegove uzroke i pozovemo manjinu na odgovornost – to je ključna reč koja ovih dana para uši.

Čak i oni koji zauzimaju određene funkcije u vlasti, a iz Novog Pazaru su, ne reaguju na tako drastične podatke kad je riječ o preminulima u tom gradu?

– Nakon održanih izbora mi smo imali potpunu postizbornu tišinu u gradu, posebno kad je riječ o gradskom Kriznom štabu. Dok je trajala tišina i uspavanost, zdravstveni sistem je bio u kolapsu, a informacije o broju preminulih, koji su u jednom momentu postale krucijalno važne, potpuno su izostale. U takvom ambijentu dezinformacije uzimaju primat. Nastaje ludilo. Ova kriza je pokazala slabost institucija i činjenicu da funkcionisanje sistema i peglanje stanja zavisi od jednog ili dva čovjeka. To je nedopustivo i ova kriza je momenat da neke promene moraju da se dogode.

Situacija u Novom Pazaru takva je, da, uprkos tome što nema protesta protiv vlasti, za razliku od drugih gradova u Srbiji, na društvenim mrežama i u privatnim sferama, ipak vlada ogromno nezadovoljstvo?

– U gradu se na svakom mjestu osjeća izneverenost ili jednostavno rečeno nevjerica, očaj, ljutnja i obeshrabrenost kod građana. To jako dobro vide i rezumeju političari iz lokalne zajednice. Nama nisu potrebni protesti na ulici, mi nismo navikli na takav način bunta protiv trenutnog nezadovoljstva. U ovom momentu u svakoj kući se događaju protesti, ljudi u porodici sa najbližijim komentarišu užas koji nas okružuje, jer su tu najsigurniji i naslobodniji da pričaju.

Izvor: Danas.rs


Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

2 KOMENTARI

  1. Novi Pazar centar svijeta…hajde bogati ….Pa opet kad vucko doleti vi vicite hocemo erdogana…svako muci svoju muku,….svako od nas je za sve zasluzan…e nece vala mene,e ece nas,pa posle kuku na kukuleleto….vi iz nekakvih ne vladinih ili ti sorosevih bandi ste nas i doveli tu gde jesmo..samo gore to bolje za vas

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.