Kalići neće dobiti 1.250.318 eura

1
3074

Vrhovni sud, u postupku revizije, kao neosnovan odbio je zahtjev porodice Safeta Kalića da im se isplati 1.250.318,45 eura na ime materijalne štete i amortizacije na pokretnim stvarima nastalim na hotelu “Turjak” u periodu kada nije poslovao.

Isti sud je ocijenio i da nije osnovan zahtjev države Crne Gore za revizijom dijela prvostepene presude kojom je usvojen tužbeni zahtjev Kalića da im se naknadi materijalna šteta nastala na privremeno oduzetim nepokretnostima i pokretnostima u iznosu od 173.559,32 eura.

Postupak

Viši sud u Bijelom Polju je 4. avgusta 2011. godine privremeno od Kalića oduzeo imovinu i odlučio da se upravljanje njome povjeri Upravi za imovinu Podgorica.

Država je Kalićima vratila privremeno oduzetu imovinu 31. oktobra 2016. nakon što je Viši sud u Bijelom Polju 31. decembra 2015, usljed nedostatka dokaza, Mersudina, Safeta i Aminu Kalić oslobodio optužbe za pranje novca.

U parničnom postupku koji su poveli pred Osnovnim sudom u Rožajama, Kalići su tražili da se država Crna Gora obaveže da im naknadi 1.423.877,77 eura na ime materijalne štete nastale na objektima hotela „Turjak“, ukupne površine 4.864 metra kvadratna i 380 metara kvadratnih poslovnog prostora u vanprivredi, kao i na svim pokretnim stvarima u ovim objektima.

Iznos od 1.423.877,77 eura, kako se navodi u odluci Vrhovnog suda, Kalići su zahtijevali na osnovu nalaza i mišljenja vještaka i to sa zakonskom zateznom kamatom od dana presuđenja pa do konačne isplate.

Sa druge strane, Vrhovni sud je u postupku revizije utvrdio da je prvostepeni sud donio ispravnu odluku.

“Polazeći od utvrđenja da je na imovini tužioca, za vrijeme dok je njome upravljala Uprava za imovinu i to za period od 4. 8. 2011. kada je tužiocu predmetna imovina privremeno oduzeta, do 31. 10. 2016. kada mu je imovina vraćena, nastala šteta, koju su nižestepeni sudovi pravilno utvrdili, osnovom nalaza i mišljenja vještaka građevinske, elektro i mašinske struke, u ukupnom iznosu od 173.559,32€, to je i po nalaženju ovog suda u tom dijelu tužbeni zahtjev valjalo usvojiti”, navodi se u obrazloženju Vrhovnog suda.

Sudije Vrhovnog suda konstatovale su i da je iznos od 173.559,32 eura držva Crna Gora dužna da isplati, jer Uprava za imovinu nije, a bila je dužna, da sa imovinom koja je bila oduzeta upravlja na način koji garantuje najveći stepen očuvanja njene vrijednosti, uz najniže troškove, te da se stara o zaštiti interesa vlasnika imovine.

Sud je ocijenio i da je pravilan pristup nižestepenih sudova i u dijelu kojim je odbijen zahtjev tužioca da mu država Crna Gora naknadi materijalnu štetu za period od 31. 10. 2016. do dana vještačenja, kao i iznos koji se odnosi na amortizaciju predmetnih objekata, u ukupnom iznosu od još 1.250.318,45 eura.

Vrhovni sud konstatuje da je Kalićima imovina vraćena 31. oktobra 2016. i da su od tog dana oni sa imovinom mogli potpuno nesmetano raspolagati, zbog čega je njihov zahtjev da im se naknadi materijalna šteta nakon vraćanja imovine neosnovan.

Amortizacija

Obrazlažući odluku da se Kalićima ne isplati šteta nastala amortizacijom privremeno oduzetih objekata, sudije Vrhovnog suda podsjećaju da je

redovan otpis vrijednosti imovine vrijednost koja se umanjuje nezavisno od toga kod koga se imovina nalazi, pa čak i pod uslovom da se adekvatno čuva i održava.

“S tim u vezi nižestepeni sudovi pravilno zaključuju da je zahtjev tužioca za naknadu štete koja je posljedica redovne amortizacije neosnovan. Ovo iz razloga što se šteta koja je posljedica redovne amortizacije imovine ne može dovesti u vezu sa postupanjem tužene, niti je ista u uzročno-posljedičnoj vezi sa radnjama, odnosno propustima, za koje je odgovorna tužena”, navodi se u odluci Vrhovnog suda.

Porodici rožajskog biznismena Safeta Kalića po dosadašnjim presudama trebalo bi da bude isplaćeno oko 3,2 miliona eura na ime naknade materijalne štete i izmakle dobiti u preduzećima hotel ,”Turjak“, “M-petrol“,”Daut &Daut“, AD “Kristal“ i “Tajson“.

Safet Kalić uhapšen je u oktobru 2015. u Austriji. Za vrijeme skrivanja mijenjao je pasoše i identitet, a kod njega je prilikom hapšenja pronađen lažni pasoš izdat na Kosovu na ime Murik Rifat, rođen 1970. u mjestu Lipnja. Kalićevo hapšenje bilo je razlog da Viši sud u Bijelom Polju odloži izricanje presude u postupku koji je pokrenut, očekujući njegovo izručenje.

Na kraju je postupak, ipak, okončan bez njega, a Kalići su oslobođeni svih optužbi.

Izvor: Pobjeda.me


Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

1 komentar

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.