Kalač: Izostavljanje Bošnjaka iz Vlade neće biti prihvatljivo – Uskoro razgovor sa Krivokapićem

12
Kalač za Standard: Priča o vladi nije završena, mandatar šalje poruku manjinama da ostanu u DPS-ovom okviru
Predsjednik Stranke pravde i pomirenja u Crnoj Gori Hazbija Kalač u razgovoru za Standard kazao je da je izostavljanje manjinskih naroda iz prijedloga za sastav vlade neprihvatljivo, te da ta priča nije još uvijek završena. On je kazao da će ubrzo imati razgovor sa Krivokapićem na tu temu, a potom će se definitivno odrediti.

Zbog svega toga, ističe on, ovakav prijedlog vlade od strane mandatara ne smatraju konačnim rješenjem.

“Kao što je poznato javnosti, stav koalicije Crno na bijelo, čiji smo konstituent, još iz predizbornog perioda bio je formiranje ekspertske vlade. Većina predloženih ministara nam je nepoznata, kao i većini javnosti tako da o tim ličnostima ne mogu iznijeti neki konkretan stav. Vrijeme će pokazati njihovu stručnost. U javnosti se stiče dojam kako je prijedlogom Abazovića za ministra napravljen neki ustupak koaliciji CNB iako to suštinski nije tačno. Nosioci druge dvije pobjedničke liste su imenovani na daleko važnije funkcije, pa je ovim prijedlogom Abazovića kao ministra djelimično napravljen balans”, dodao je Kalač.

Na pitanje šta misli o tome što u prijedlogu mandatara nema kandidata manjinskih naroda, kazao je da takva činjenica zabrinjava.

“U ovakvom prijedlogu vlade, aktuelni mandatar nažalost šalje poruku da je manjinskim partijama DPS okvir iz koga ne trebaju izlaziti i koga ne trebaju ni na koji način ugrožavati. Veoma je zabrinjavajuća činjenica da u prijedlogu Vlade nemamo pripadnike manjinskih naroda, kojih je u Crnoj Gori četvrtina stanovništva”, rekao je.

On je dodao da danas imamo pokušaje zanemarivanja i isključivanja značajnog dijela građanstva koje je na srednjem nivou i lokalu praktično potpuno izbrisano.

“Na svako pravdanje da u dvanaest kandidata nema puno ni Crnogoraca, mi odgovaramo da na srednjem nivou i lokalima su i Srbi i Crnogorci potpuno afirmisani dok su pojedincima iz bošnjačkog naroda bile date samo vidne pozicije, te danas možemo posvjedočiti da su manjinski narodi zahvaljujući „mudroj” politici DPS-a, nažalost, ostali bez ikakvog učešća u javnom životu Crne Gore, što znači da su manjinski narodi ostali bez ikakve mogućnosti afirmacije svojih elementarnih ljudskih prava i prava na život u ovoj zemlji”, ističe Kalač.

Odbijanje Bošnjačke stranke za učešće u vladi, ne smije biti izgovor za izostavljanje Bošnjaka.

Kalač je kazao da je isključivanje Bošnjaka, Albanaca, Hrvata i ostalih manjinskih naroda u potpunosti neprihvatljivo.

“Ne želimo prebrojavati krvna zrnca, zalažemo se za građansku Crnu Goru u kojoj će isključivo stručnost igrati ulogu pri imenovanju na odgovorne državne funkcije, ali činjenica je da smo mi, nažalost, još uvijek daleko od istinskog građanskog društva. Pokušava se spinovati kako je odbijanje Bošnjačke stranke da uđe u vladu konačan stav bošnjačkog naroda, što ne odgovara istini. To ne smije biti izgovor za izostavljanje Bošnjaka na najvišim mjestima u vladi. U javnosti se takođe proturaju priče kako nas je u prošloj vladi bilo “previše”, iako se dobro zna da je naš narod sistematski diskriminisan kako od zajedničkog DPS (onog srpskog), tako i od ovog današnjeg (deklarativno crnogorskog), ali i od lokalnih uprava gdje su na vlasti prosrpske partije. Ne želimo da nastavljamo kontinuitet Bošnjačke stranke sa pričom kako smo mi bili presudni u referendumu pokušavajući na taj način doći do izvršne vlasti. Ne, naš stav i opredeljenje je građanska i multietnička Crna Gora i za nju ćemo se boriti kao i do sada. To što smo dio koalicije CNB, a samim tim dio pobjedničke koalicije, nikako ne znači da ćemo pristati na “specijalni” status za Bošnjake u vladi ili bilo kojem drugom organu”, kazao je Kalač.

On ističe da traže ravnopravan status i neće pristati na kozmetičke ponude. Dodaje i da, iako se u javnosti stekao dojam da je priča oko vlade završena, to nije tačno.

“Mislim da je i mandatar toga svjestan. Ubrzo ćemo imati direktan razgovor sa njim na tu temu pa ćemo se onda definitivno odrediti. Ekspertska vlada DA, suštinske promjene DA, ali diskriminacija Bošnjaka NE. Naš stav po tom pitanju je jasan kao i do sada. I tokom vladavine DPS-a imali smo mogućnost da prihvatimo “specijalni” status za Bošnjake i kozmetički budemo dio izvršne vlasti ali nismo pristali na to, kao što nećemo pristati ni sada”, izričit je Kalač.

Odgovarajući na pitanje kako posmatra činjenicu da je većini kandidata zajednička duboka veza sa SPC, Kalač je rekao da nemaju problem sa tim da uvaže ličnu deklaraciju svakog pojedinca i isticanje svojih osobenosti i unutarnjih uvjerenja, međutim da svaki vid nepoštovanja institucionalnog, kolektivnog i građanskog koncepta, gdje se ignoriše drugi i drugačiji, zasigurno ovo društvo vodi u stanje međusobne netolerancije, netrpeljivosti i dodatnih dezintegracija.

“Ukoliko imamo pokušaj da se institucije ove države predstave kao nešto što pripada samo jednoj konfesiji, to bi u konačnici definitivno umanjilo značaj tih institucija, pa čak i ugrozilo ustavni poredak ove države. Lično sam se svojevremeno suprostavio sporazumu sačinjenom između Vlade premijera Lukšića i Islamske zajednice kojim se Vlada i de jure umiješala u nadležnosti Islamske zajednice. Zbog toga sam bio žestoko kritikovan od strane rukovodstva, kako Islamske zajednice, tako i političkih struktura iz redova Bošnjaka i Albanaca, onih istih koji su danas veoma bučni kada se SPC miješa u političke procese”, kazao je predsjednik SPP Hazbija Kalač.

Dodaje i da moramo biti svjesni da je Crna Gora društvo vjerujućeg naroda i da smo svi nekome bliski, neko SPC neko CPC, neko IZ … Kao i da to u osnovi ne bi trebao biti problem, ali da nacionalisti jesu problem.

“Nacionalizam sam po sebi je problem. Ljudi često stavljaju znak jednakosti između patriotizma i nacionalizma, ne poznavajući razliku između ta dva pojma. Sa koalicionim partnerima u plaformi Crno na Bijelo dijelimo uvjerenje da se ne smije dozvoliti da u Crnoj Gori prevladaju nacionalistički projekti. Uvjeren sam da imamo dovoljno kapaciteta da to spriječimo. Gradićemo državu jednakih šansi za sve, jednakih prava za sve, kao i jednakih obaveza za sve. Nećemo se kockati sa državnim interesima i nećemo prihvatiti bilo kakvu diskriminaciju ili dominaciju bilo koga po nacionalnoj ili vjerskoj opredijeljenosti”, ispričao je.

Na pitanje da li postoje naznake da će SPP imati svog predstavnika na nekoj od važnih funkcija u novoj vladi, Kalač je kazao da je uvjeren da će mandatar Krivokapić na primjeren način korigovati svoj prijedlog.

“Kada je u pitanju Stranka pravde i pomirenja, mogu jasno kazati da smo u kontinuitetu od samog početka našeg političkog djelovanja pokušavali i nadam se uspjeli srušiti politički okvir u kojem nas je DPS pokušavao ograničiti. Prethodna vlast će ostati poznata po tome što je napravila nepravedan i perfidno projektovan politički okvir za porobljavanje bošnjačkog naroda u Crnoj Gori, te se nadamo da će nova vlast imati priliku, a i volju da te greške ispravi. Dakle, SPP je od samog početka dio bloka koji se borio za legalnu i mirnu smjenu vlasti i za tranziciju iz društva povlašćenih pojedinaca u društvo jednakih šansi za sve građane”, navodi Kalač.

Kalač je uvjeren da mandatar Krivokapić neće dozvoliti da preko 100.000 građana, i u tom broju srazmjeran broj sa pravom glasa, zbog neodgovarajuće zastupljenosti na najvišem nivou izvršne vlasti, ostane u “vlasništvu” DPS-a, te da će na primjeren način korigovati svoj prijedlog.

“Ono što je izvjesno kada je SPP u pitanju, jeste da kao što se nećemo kockati sa državom Crnom Gorom, nećemo se kockati ni sa dostojanstvom svoga naroda, a Vlada i njen sastav će biti mjera odnosa prema oba ova dva pitanja”, zaključio je u razgovoru za Standard predsjednik Stranke pravde i pomirenja Hazbija Kalač.


Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

12 KOMENTARI

 1. – Ovaj jadnik dobio 300 glasova u cijelom Sandzaku…i hoce da predstavlja Bosnjake kao ministar….hahahahahaa. E svakakvih hajvana ima u ovoj politici,Boze dragi.

  6

  4
 2. a koga je predstavljala bosnjacka stranka, sta su uradili za Bosnjake, navedi dvije stavke ako imas??? Bili su lutke na izlogu, bez ikakve vlasti osim uticaja da zaposle po nekog Bosnjaka i to ti je sve. Licemjeri koji su prodali sve nas u CG. I bolji je da smo bez ministra i sa postenim Kalacom nego sa licemjernim Husovice ili slicnim njemu

  5

  9
 3. Kakovo povjerenje…pa naš natod je rasturen u CG…em ode sve u dijasporu, em smo u tri kolone nacionalnih manjina em imamo mula fejza, prevaranta iz balotića za rejsa nad rejsovima…ono spadalo ni za mejreba nike a kamoli da mi on nekom rejsuje…povjerenje naroda koji je pogažen i pokoren i ucijenjen…o čemu ti mlataraš čovječe…

  2

  6
 4. Vrlo brzo se pokaza principijelnost Dritana, dadoše mu četnici funkciju i sa time je priča završena. Sada mislim da Dritan nije naivan, on je lukav i radi u interesu Beograda. Izvisiše svi Bošnjaci, Albanci, Hrvati, neku mrvicu dobi Muftija i Dritan. Aferim Mufija.

  7

  3
 5. Izgleda samo da si na vlast, narod ti nije dao povjerenje i na kraju kažeš nećeš se igrat sa dostojanstvom naroda. Nemoj Hazbija sa Srpskom crkvom koja je napravila vladu. Bošnjaci koji su dobili povjerenje neće e nemoj ni ti koji nemaš podršku svog naroda.

  12

  2
 6. Izgleda samo da si na vlast, narod ti nije dao povjerenje i na kraju kažeš nećeš se igrat sa dostojanstvom naroda. Nemoj Hazbija sa Srpskom crkvom koja je napravila. Bošnjaci koji su dobili povjerenje neće e nemoj ni ti koji nemaš podršku svog naroda.

  9

  3
 7. azbia bre, bijedinku i gubitniku , IZDAJNIKU,sta ti je ovo trebalo
  trojansko magare , trebao si da bidnes majmun sa kojim ce cetnici mahati ispred institucija EU & USA kako Bosnjaci CG imaju legitimne politicke prestavike
  matematika ne grijesi, sa svojih 500 glasova, od toga 250 vlaha te glasalo, podlo, zar si stvarno magare izdajnicko mislio da ce ti cetnici dat ministarsko mjesto

  17

  5
 8. Ja mislim da u svaku ruku Kacar i Abazovic nisu dovoljno zreli da spoznaju namjeru cetnika, isto kao da su ova dvojica zivjela na drugoj planet 90 tih pa do danas, pitam se da ova dvojica nemaju kakvu amneziju, pa hrle vuku ko uplasena ovca.

  18

  4
  • OSNOVNO PITANJE
   ZAŠTO SE NAŠI POLITIČARI ODRIČU SVOG SUVERENITETA I POTPADAJU POD (TUĐ) SUVERENITET .
   JER SU NESPOSOBNI DA IZGRADE AUTONOMNI SISTEM SANDŽAKA POŠTO SU INTELEKTUALNO NESPOSOBNI ŽELE DA BUDU SLUGE.
   ZATO SE ODRIČU SVOG SUVERENITETA I POTPADAJU POD (TUĐ) SUVERENITET .
   NAŠ NAROD SANDŽAKA NIJE SLEP VIDI DA BI NAŠI POLITIČARI SEDELI NA DVIJE STOLICE U SANDŽAKU KAO PREDSEDNICI A U TUĐINSKE VLADE KAO PREDSTAVNICI, SANDŽAKA. TE DVE FUNKCIJE SU NESPOJIVE. JER ILI SI ZA TUĐINSKE VLADE ILI SI ZA SANDŽAK.ONI SU PROSTO REČENO ZA SANDŽAK U TUĐINSKE VLADE. ZA SANDŽAK BEZ STATUSA. NAŠI POLITIČARI SU ZA DEMENTNI –senilni SANDŽAK.
   JA SAM ZA SANDŽAK I SANDŽAČKI NAROD TE ŽELIM DA POKAŽEM PUT JER MI JE STALO DA SE POKAŽE I DA POKAŽEM KAKO SU NAS PREKO EKONOMSKOG SIMBOLA VRIJEDNOSTI POKUŠALI PODJARMITI U BIH T.J. POSTVARITI ( na našu radost nisu uspeli )
   Ali U SANDŽAKU SU ( uspeli te su )NAS POSTVARILI.
   ZATO POGLEDAJTE I RAZMISLITE KAKO SU SANDŽAKLIJE UBEĐENE I POBEĐENI
   A DA TOGA ( preko čega su pobeđeni) NISU NI SVESNI.
   ZATO OBAVEZNO POGLEDAJTE VIDEO DO KRAJA DA VIDITE ZBOG ČEGA SU USTVARI HTELI DA UNIŠTE BOŠNJAKE U BOSNI vidi OD 2:22… i dalje
   https://www.youtube.com/watch?v=EgVFEYzPNPY
   IZ DATOG VIDEA SE MOŽE VIDETI DA JE U TU SVRHU R.K. SPREMIO I NOVAC SAMOZVANE REPUBLIKE SRPSKE BOSNE I HERCEGOVINE te je preko imena u NJEGOVIM snovima označio čija je to država .(njegovi snovi su se na našu radost srušili ).
   ALI
   Ako je on na ovaj način hteo da podjarmi Bošnjake u BiH i postvari ih i silom
   ZAR NESLEDI DA JE Dr.DRAGOSLAV AVRAMOVIĆ BOŠNJAKE SANDŽAKA PODJARMIO I POSTVARIO OBMANOM-NA POLJU EKONOMIJE.
   OBJEDINITELJEM (ekonomskim simbolom vrijednosti) KOJI IH OBJEDINJUJE ODNOSNO KOJI ĆE IH U DOGLEDNO VREME( preko objedinitelja ) ASIMILIRATI. A TO JE POSTIGNUTO PREKO OBMANE t.j. MANIPULACIJE I NJENOG SREDSTVA DEZINFORMACIJE na polju ekonomije.
   Radovan Karadžić JE SHVATIO KAKO JE NAJPROSTIJE POBEDITI (objediniteljem koji ih objedinjuje odnosno koji će ih u dogledno vreme asimilirati, A taj objedinitelj je izgrađen preko obmane t.j. manipulacije i njenog sredstva dezinformacioje na polju ekonomije. )
   ALI NIJE SHVATIO DA SVE ZAVISI DALI ĆE TAJ NOVI EKONOMSKI SIMBOL VREDNOSTI NAROD BiH hteti da prihvati kao svoj? Izgleda da POLITIČKA ELITA NIJE IZDALA INTERESE BOŠNJAKA i BiH.
   Izgleda da narod BiH nije hteo da ga prihvati.
   Volja je presudna . TO JE ALIJA IZETBEGOVIĆ SHVATIO .
   ZA razliku od ALIJE IZETBEGOVIĆA BOŠNJACI U SANDŽAKU I SANDŽAČKA politička elita u vremenu promene nije KAO BIH ELITA I ALIJA IZETBEGOVIĆ shvatila da je kanalisana VOLJA presudna I da je sloboda sadržana u ekonomskom simbolu vrijednosti.
   Zato su BOŠNJACI SANDŽAKA i ostali postvareni zatoćenici tog duhovnog proizvoda u lavirintu umnosti nemoćni da mu se odupru jer odupiranje se nemože izvršiti silom već umnošču vođenja politike pri stvaranju novih ekonomskih simbola vrednosti.
   Ekonomski simbol vrednosti je objedinitelj svih vrednosti u istom simbolu t,j, svih svojih vrijednosti u svom simbolu, Dok na drugoj strani za druge I drugačije on je objedinitelj koji ih vodi ka asimilaciji.
   PREKO EKONOMSKOG SIMBOLA VRIJEDNOSTI SE STVARA ORGANIZOVANOST NARODA.
   Pa bih postavio pitanje
   I KAKO TO DA NIKO OVU TEMU O EKONOMSKOM SIMBOLU VRIJEDNOSTI I DEZINFORMISANOSTI SANDŽAKLIJA NA POLJU EKONOMIJE PRI STVARANJU NOVOG EKONOMSKOG SIMBOLA VRIJEDNOSTI nije čak ni pomenuo .
   NIJE JER SU JE ČUVALI KAO ZMIJA NOGE DA BI ĆUTNJOM I IZDAJOM INTERESA SANDŽAKA SEBI PRIBAVILI KORIST NA ŠTETU SANDŽAKA.
   POŠTO SU SANDŽAČKI POLITIČARI POSTALI BESKORISNI I POŠTO VIŠE NIČEM NESLUŽE PUŠTENI SU NIZ VODU.
   DOK KOD NARODA SANDŽAKA ONI SU SE KOMPROMITOVALI U NARODNIM OČIMA JER NAROD JE SHVATIO DA ONI KOJI IDU U TUĐINSKE VLADE NISU NAŠI VEĆ NJIHOVI PREDSTAVNICO KOJI SU SE ODREKLI SANDŽAČKOG SUVERENITETA T.J. SANDŽAČKIH INTERESA NESPOSOBNI DA IZGRADE SVOJ SANDŽAČKI AUTONOMNI SISTEM.

   4

   0

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.