Jedna pravoslavna crkva podrazumijeva i jednu Islamsku zajednicu

4
8410

Autor: Usame Zukorlić

Pravoslavci na teritoriji bivše Jugoslavije su organizirani pod jednu pravoslavnu crkvu sa sjedištem u Beogradu. Ime te organizacije nosi po jendoj etničkoj grupi: Srpska pravoslavna crkva.

Iako na toj teritoriji živi 12% pravoslavaca Makedonaca i 5% pravoslavaca Crnogoraca. Makedonci i Crnogorci su pokušali da formiraju svoje pravoslavne crkve, međutim, nisu dobile priznanje od strane drugih pravoslavnih crkava u svijetu kao sto su Ruska pravoslavna crkva i Istočna pravoslavna crkva u Istanbulu.

Lično se ne miješam u pitanje crkve pravoslavaca i način njihovog organiziranja. To je njihovo unutrašnje pitanje. Međutim, itekako se miješam u odnos istih faktora prema Islamskoj zajednici i primjenu dvojnih standarda i različitih aršina.

Možete li da zamislite sljedeći scenario:

“Muslimani na teritoriji bivše Jugoslavije su organizirani pod jednu Islamsku zajendicu sa sjedištem u Sarajevu. Ime te organizacije je BOŠNJAČKA ISLAMSKA ZAJEDNICA.
Iako na toj retoritotiji živi veliki procenat Albanaca, njihovo osnivanje paralelne islamske zajednice nije priznato od strane islamskih zajednica u svijetu, naročito Dijaneta u Istanbulu i Ministarstva vakufa Saudijske Arabije”

Naravno da ovo zvuči kao naučna fantastika, jer su muslimani u posljednjem stoljeću navikli na poziciju građana drugog reda, obespravljeni i nejednako tretirani u odnosu na druge.

Šta u stvari imamo na terenu.

Islamsku zajednicu sa sjedištem u Sarajevu koja nastoji okupiti Bošnjake pod jednu organizaciju. Koja se zove po državi: Rijaset Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini. Koja je nekada djelovala na teritoriji Bosne, Hrvatske, Slovenije i Sandžaka.

Cijepanjem Islamske zajednice Sandžaka, formiranjem Islamske zajednice Crne Gore 2006. godine, nastaje i Islamska zajednica u Srbiji, koja već narednu godinu doživiljava organiziranu agresiju od strane političara iz Beograda i Novog Pazara i formira se paravjerski rijaset sa sjedištem u Beogradu.

Islamsku zajednicu u Crnoj Gori su priznali svi, samodestruktivno i Rijaset BiH.
Dok paravjersku tvorevinu sa sjedištem u Beogradu je priznao turski Dijanet.
Zašto sam ovo napisao?

Pa jednostavno, ako ćemo se složiti da nećemo se miješati u rad Srpske pravoslavne crkve i raditi na njenoj destabilizaciji i cijepanju njene organizacije , onda se moramo složiti da se niko neće miješati u rad Islamske zajednice i neće raditi na njenoj destabilizaciji i cijepanju njenih redova!

Paravjersku tvorevina sa sjedištem u Beogradu je potrebno hitno ukinuti.
Islamsku zajednicu Crne Gore vratiti u sastav Rijaseta Islamske zajednice u BiH.
Ko god od uticajnih muslimana ili nemuslimana iz svijeta ili s domaćeg terena bude smetao te procese – radi na štetu muslimana, podržava nepravdu i nejednakost i u historiji će biti zapamćen kao takav.

Naročito je krajnje skandalozno kada pripadnici Srpske pravoslavne crkve ne podrže taj koncept ,saradnju i podržavaju paralelne strukture Islamske zajednice.

Također, krajnje je nediplomatski da bilo ko iz Ankare podržava paravjerske strukture, koje ne drže ni 10% džamija na teritoriji države Srbije. Tako čine štetu i sebi i muslimanima. Taj odnos je potrebno hitno da preispitaju. Daju argument drugim strukturama u svijetu koje žele da formiraju paralelne organe turskom Dijanetu.

Što se tiče Sarajeva, to što politički, nacionalni i vjerski faktoru doživljavaju veći stres povodom dešavanja u Cetinju, nego povodom dešavanja u Sandžaku, je jendo od objašnjenja zašto je država Bosna i Hercegovina “na aparatima”.

Islamska zajednica je stožer i naroda i države. Njenim ugrožavanjem, dovodi se u opasnost opstanak i države i na koncu naroda.


Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

4 KOMENTARI

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.