Iznemogla ptica sletela u dvorište u Tutinu: Zaštićena je i jako rijetka vrsta

0
1711

Spašeni ružičasti pelikan nađen u Tutinu

Iznemogli ružičasti pelikan pronađen je u Tutinu. Po prijavi meštanina iz obližnjeg sela da je u njegovo dvorište sletela neobična ptica, čuvarska služba Specijalnog rezervata prirode “Peštersko polje” izašla je na teren.

Stručnjaci su utvrdili da je u pitanju strogo zaštićena vrsta – ružičasti pelikan (pelecanus onocrotalus), objavilo je Ministarstvo zaštite životne sredine na Instagramu.

Ovo ministarstvo je, nakon što je utvrđeno da je ptica iznemogla, u saradnji sa SRP “Peštersko polje“, Zavodom za zaštitu prirode Srbije i Specijalnim rezervatom prirode “Uvac“- uspešno smestilo ružičastog pelikana u Zoološki vrt u Beogradu, gde će se dalje oporavljati.

 

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

 

Objavu dijeli Ministarstvo ZŽS (@ministarstvozzs)

Ružičasti pelikan ili veliki beli pelikan je vrsta iz porodice pelikana. Gnezdi se u močvarama i plitkim jezerima jugoistočne Evrope i u Aziji i Africi.

Ovo je vrlo krupna vrsta pelikana, teška više od 10 kg. Dugačak je 160 cm, s rasponom krila od 280 cm. Bele je boje, s ružičastim predelom oko očiju i ružičastim nogama, navodi se na sajtu Zoo vrta Palić.

Najveća područja gnežđenja u Evropi su u delti Dunava. Gnezdi se u Makedoniji (Prespansko jezero) i Grčkoj. U Srbiji se gnezdio do 19. veka, ali je isušivanjem močvara nestao.


Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.