Iz bijede neznanja i bijede siromaštva raste porobljenost i poniženje

8
8485

Niko me nije natjerao da postanem bezličan, ovo izopačeno lice zamjenica je imenice ljudskog roda, jer kada me ugledate poznat sam svima, odnekud?
Zato pređimo na “Ti” kad se već znamo u prvom licu.
Neko bi rekao “zla sudbina” ali za nesreću sam sretno rođen – kao negacija prigušena primalnim krikom čije postojanje vrišti kroz neuroze „ličnog ja“. Koje kad-tad daje krik porobljenosti! Ali to što zoveš upomoć bije loš glas, pa te je svijet ubijedio da je biti normalan ustvari ne biti ti.
Uspješno ti je otrgnuto osjećanje ljudskosti, jer kome treba osjećajnost i empatija da bi se zavelo promiskutetno društvo današnjice, ta zavodljiva konstrukcija moralne estetike je ništa više do obmane koja se pred faktom rata, zločina i progresivnom bijedom brani umijećem zavođenja.
Računica ti je valjda postala jasna: Ogoliti do gole kože, ipak važno je dati sebe onom ko misli da te koristiti dok ga iskorištavaš – narodu? Narodu!
Biti čovjek među ljudima, je isto što i biti janje među vukovima, no ti nisi htio ni biti vuk u janjećoj koži, to je donosilo odgovornost kao temelj pojedinačne slobode, a izabrati „slobodu od“ nosi posebnu nasladu poniženosti. To znaju oni koji u lancu ishrane žive na račun drugih. Simbioza parazitiranja je prvo poglavlje političkog začeća, jer da bi bio društveni parazit, moraš to postati!
–Prvo sam pojeo svoj moral zbog teške gladi, a kad sam postao ništa, jeo sam moralnost drugih, iz gladi da budem nešto. Imao sam jak želudac, ipak je trebalo svariti razne društvene otpade, te ih opet koristiti, no kad su mene htjeli sažvakati bio sam toliko ljigav da bi se meko nepce grčilo i tjeralo na povraćanje, tako sam preživio kao bezlična masa, koja je ipak NEŠTO.
No prije nego što sam postao bilo šta, bio sam rođen, a roditi se u onakvoj bijedi donosi još veću bijedu kao trajno stanje predaka, jer nije to bila samo materijalna nemaština, već duševno stanje. Patnja može dati odvažne karaktere, ali bijeda samo ponizne i moralno zakržljale. Siromaštvo možeš ostaviti kad se obogatiš, ali bijedu ne! Ona samo mijenja oblike, lica i vremena i čas mi liči na roditelje, čas na mene, čas na potomke…
Nisam znao da sam bijednik, isprva sam mislio da sam siromah, dijete nesnađenih hladnih roditelja, koji robuju poslovima, sve dok to nisam počeo osjećati. Počelo je kao praznina u stomaku, osjećanje nemoći, a ujedno i izopačenosti. Tu moju otupljenost pothranjivala je materijalna strast majke s jedne strane, i očeva otuđenost s druge.
Tako da je najednom djetinjstvo bivalo uvrjedljivo i tužno, a ja apsolutno nisam imao kuda ni kome, jer sam svima bio tuđ ovako odrastao. Pošto je roditeljima jedina okupacija bila okriviti društvo i državu za nemile neprilike, lične patnje, čak i moje rođenje, njihova sloboda od odgovornosti bila je uvjetna, a oni „uvjetno“ oslobođeni krivice.

Kao taocu preostalo mi je samo: biti neko! A to se najbolje postaje kada si svako, jer u tom bezličju ogleda se suština političke djelatnosti, koja nije defekt intelekta već izbora većine.

Kako se slično u sličnom rastvara, imao sam sve više pristalica vrijeđanja po racionalnoj osnovi, onih koji dolaze iz istog podzemlja historije kao ja, porobljeni siromaštvom i zadojeni neznanjem, tu intelektualna nedonoščad rađala je ovdašnja civilizacija. Iz te utrobe nicala je pohlepa, bezosećajnost i trulež raspadnutih ljudskih vrijednosti, a uslijed takvog sunovrata kazuju se najveće laži– jer kako će pokriti uši oni koji su zatvorili oči.
Najzad, da bih dokazao sopstveni „razum“ morao sam druge napraviti ludim!
Oni znaju da će biti bolje, ali ne pitaju kad? Oni znaju šta treba da rade, ali ne znaju zašto.
I oni nisu više dvorske lude, sada zabavljaju narod. A narod koji ne sanja bolji svijet budi se u mojoj vlasti, po inerciji sopstvenog izbora ili samo inerciji.

Takva vlast jednih ima potrebu poniženja drugih, u tome leži đavolska potreba onih koji su pojeli svoj moral kao dio scenskog nastupa i bacili ga pred publikom čiji nedavni izvještaj autopsije glasi: exitus letalis – 19. ’20.

Lakše je bilo biti dio nečije predstave, nego odigrati svoju životnu ulogu.

Autor: Nikolina Milunović, Novi Pazar 2021.


Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

8 KOMENTARI

 1. Po ranije stvorenom planu SAN-e Radovan Karadžić je trebao izvršiti plan ( zamene slobode na polju ekonomije Bošnjacima Bosne) kojim je bilo najprostije (dezinformacijom na polju ekonomije ) ubediti odnosno POBEDITI ( PREKO MANIPULACIJE I NJENOG SREDSTVA DEZINFORMACIJE na polju ekonomije. Ali čim je sila ušla u igru ona je podelila elemente po simbolima. SAN-a je sve isplanirala ali nije shvatila da sve zavisi dali će taj novi ekonomski simbol vrednosti [koji ih porobljava i objedinjava a i vodi ka asimilaciji ] narod Bosne hteti da prihvati kao svoj? Izgleda da POLITIČKA ELITA SDA –Bosne NIJE htela da ga prihvati kao i neslobodu.
  Volja je presudna. TO JE ALIJA IZETBEGOVIĆ SHVATIO.
  Zato vidite SMISAO ZBOG KOJEG SU HTELI DA UNIŠTE BOSNU I BOŠNJAČKI NAROD .
  Ako spoimo izjalovljeni PLAN Dobrice Ćosića kao akademika i Radovan Karadzića,I njihov plan po pitanju porobljavanja Bošnjaka izroniće sledeći SMISAO i razlog zbog kojeg je Radovan Karadzic započeo A ZNA SE PO ČIJEM DIKTATU rat u Bosni.
  Dokaz: Dokaz br 1. na internet adresi:
  https://www.youtube.com/watch?v=EgVFEYzPNPY 2:22 … 2 :24 … 2:58 Veselje kad je Radovan Karadzic dosao majku da vidi.
  Dokaz br 2. na internet adresi :
  https://sr.wikipedia.org/sr-el/%D0%94%D0%B8%D0%BD%D0%B0%D1%80_%D0%A0%D0%B5%D0%BF%D1%83%D0%B1%D0%BB%D0%B8%D0%BA%D0%B5_%D0%A1%D1%80%D0%BF%D1%81%D0%BA%D0%B5#/media/File:50000_dinara_Republike_Srpske_1992_nali%C4%8Dje.png
  zato dobro bi bilo da se srbija oslobodi tega -Milorada Dodika koji je vuče nadole jer bi i otrgnuti Sandzak mogao zaključiti :
  Ako je on na ovaj način hteo da podjarmi Bošnjake u Bosni i postvari ih
  ZAR NESLEDI zaključak DA JE Dr. DRAGOSLAV AVRAMOVIĆ BOŠNJAKE SANDŽAKA PODJARMIO U EK. SIMBOLU VRIJEDNOSTI I POSTVARIO…..( Čime-ek.simbolom vrijednosti KOJI (IH) OBJEDINJUJE ODNOSNO KOJI ĆE SANDŽAKLIJE U DOGLEDNO VREME ASIMILIRATI. A TO JE POSTIGNUTO PREKO OBMANE-MANIPULACIJE I NJENOG SREDSTVA DEZINFORMACIJE na polju ekonomije.

  0

  0
  • Upravo je Alija Izetbegović bio taj ko je propagirao panislamizam i ulazak BiH i sa njom svih Bošnjaka u tu veliku muslimansku državu, u kojoj ne bi bilo važno koje si nacije već samo da si musliman.
   Šta bi se desilo Bošnjacima u toj državi, kroz sto godina većina bi govorila turski jer su Turci najač i tvrdili bi da su turskog porekla i da nemaju ništa zajedničko sa Srbima čak ni jezik, kroz 200 godina možda i manje više ne bi bilo Bošnjaka, eto to je prava istina o Aliji.

   1

   4
   • Nabacuješ priču solomone a mnogo dobro znaš o čemu se misli. Međutim ako krenemo da ispitujemo ko drži gotovo celokupno svijetsko bogatstvo 98% onda izranja jedna nova treća klasa (manipulatora odnosno dezinformatora na polju ekonomije koji su majstori obmane na polju ekonomije i koji su platili karla marks da napiše kapital kao indoktrinarnu političku -lažnu ekonomiju zarad globalne obmane kako je objasnila Roza Luxsemburg )Jer ako u kapitalizmu postoje klasa radnika-najamnika i klasa kapitalista , koja se bori da usisa u svojim vrečama sav novac. Onda se postavlja logično pitanje a odakle i od koga dolazi. i od koje klase novac kao čiji proizvod logički gledano.
    Odbacimo diskutabilne teme Karla Marksa jer su one samo zato da se uvidi ko ima moć zdravog logičkog razmišljanja da postavljajući prava pitanja razoruža manipulatora na polju ekonomije koj veštom upotrebom dezinformacije zamenjuje ljudske slobode na polju ekonomije i kojeg treba izolirati da neširi istinu .

    U tome su jevreji najbolji.

    0

    0
 2. Dobar i tačan naslov,,Iz bijede neznanja i bijede siromaštva raste porobljenost i poniženje”
  mada ja mislim usled neznanja pravih informacija na polju ekonomije -i indoktrinacije na polju ekonomije i nepreduzimanja pravih stvari dolazi do poniženje jer vodeći političari koji dok razglabaju prazne priče narod trpi njihov nerad i u narodu nastupa bijeda siromaštvo raste i porobljenost koje je ustvari postvarenje u tom odnosu dve strane gde je čovek kao i svaka druga roba.

  0

  0

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.