Istekao rok za ispunjenje zahtjeva mještana Mura, dio neispunjen

1
451

Iako je prošao rok od tri meseca koji su meštani naselja Mur postavili lokalnoj samoupavi za hitno sprovođenje mera za poboljšanje bezbednosti saobraćaja kroz njihovo naselje, neki od zahteva još uvek nisu ispunjeni, saznaje radio Sto plus.

Žitelji tog novopazarskog naselja predali su krajem decembra zahteve Savetu za bezbednost saobraćaja i gradonačelniku Nihata Biševca da se na putu kroz njihovo naselje u prvom kvartalu 2023. godine obeleže i osvetle svi pešački prelazi, da se postave kamere i radari za merenje brzine, svetleći semafori sa pokazivačima brzine, urede svi trotoari i izrade usporivači saobraćaja u zonama škola.

Kako saznajemo, lokalna samouprava do sada je postavila fizičke usporivače saobraćaja u zonama škola u Lukarima, Muru i Selakovcu, te vibro trake i brzinske displeje, dok su zahtevi meštana da se urede trotoari, postave kamere i svetlosna signalizacija ostali neispunjeni.

Ovi zahtevi u upućeni nakon što su na protestnom skupu “I naša deca imaju pravo da žive“ građani Novog Pazara blokirali saobraćajnicu na mestu gde je na pešačkom prelazu stradala devojčica, a rok za njihovu realizaciju bio je do kraja marta.

Jedan od organizatora protesta Haris Ibrahimović za radio Sto plus kazao je da meštani naselja Mur nisu dobili nikakvu naznaku kada će pomenuti zahtevi biti realizovani.

“Nemamo ni informacije da li su pokrenute procedure za izradu tehničke dokumentacije i neophodnih dozvola za izradu trotoara. Mi ćemo i dalje koristeći svoje ustavne i zakonske mogućnosti nastaviti sa insistiranjem ostvarenja svojih građanskih prava”, naveo je Ibrahimović.

Osim ovih, građani Mura su tada od lokalne samouprave zatražili i da do kraja septembra 2023. godine preduzmu 10 mera koje se odnose na teritoriju celog grada.

Među tim merama su adekvatno obeležavanje svih zona škola, dečijih igrališta, vrtića, verskih objekata, zdravstvenih ustanova, postavljanje usporivača brzine u zonama gde je velika frekvencija saobraćaja i kretanje dece, starijih i osteljivih grupa, kao i formiranje zona usporenog saobraćaja u kojima će se brzina ograničiti na maksimalnih 30 kilometara na sat.

Takođe, građani zahtevaju da lokalna samouprava pripremi, usvoji i primeni sve strateške dokumente za unapređenje bezbednosti saobraćaja i dosledno, namenski, koristi sredstva od naplate kazni za saobraćajne prekršaje.

Traže i da saobraćajna policija dosledno kontroliše saobraćaj, pogotovo kontrolu brzine kretanja i alkoholisanost vozača i da se sprovedu akcije saobraćajnog obrazovanja i vaspitanja za učenike.


Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

1 komentar

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.