Ispraćaj hadžija i ikrar dova u IC Gazilar

0
888

Predsjednik Mešihata Islamske zajednice muftija dr. Mevlud ef. Dudić, 31.05.2024. godine, održao je hutbu o hadžu i predvodio džuma namaz u Islamskom centru Gazilar, nakon čega je proučio ikrar dovu za 225 hadžija koji 4. juna putuju u Meku. Hutbu prenosimo u cijelosti.

 

Poštovana braćo, cijenjene sestre, dragi hadžije i hadžinice, nakon četiri teške godine konačno imamo našu odabranu delegaciju koja ide u goste Milostivom.

Na najvećem kongresu muslimana imat ćemo svoje predstavnike koji će nas dostojanstveno predstavljati, a nadamo se i da nas neće u dovama zaboraviti.

Ebu Hurejre r.a. prenosi da je Allahov Poslanik, sallAllahu alejhi ve sellem, rekao: „Hadžije i oni koji obavljaju umru jesu Allahova dž.š. delegacija; ako Ga pozovu, On će im se odazvati, a ako Ga zamole za oprost oprostit će im.“

Zamislite, draga braćo i sestre, da si delegiran kod Allaha, da si Njegov gost.

Hadž je prilika da se u potpunosti oslobodimo tereta grijeha, očistimo srce od poroka, te dobijemo novu, čistu i bijelu stranicu na kojoj ćemo ispisivati ostatak našeg životnog puta.

Džabir r.a. prenosi da je Resulullah s.a.v.s. rekao: “Za primljen hadž kod Allaha ne postoji druga nagrada izuzev Dženneta!” Prisutni su upitali: „Koji je to primljeni hadž, Allahov Poslaniče?“ Odgovorio je: “U kome je hadžija dijelio hranu potrebnim i obraćao se drugima lijepom i prijatnom riječju!” U drugom rivajetu stoji: „…i nazivao ljudima selam.” (Ahmed i Taberani)

Uvaženi Allahovi gosti, dobro zapamtite ovaj hadis našeg Miljenika. Puko izvršavanje obreda bez lijepe riječi i osmjeha, bez međusobnog pomaganja i uvažavanja, bez udjeljivanja i iskrenosti, bojim se da nije uzaludno umaranje i trud.

Ummete islama, kao što je Allah, džellešanuhu, naredio ljudima da Ga iskreno obožavaju, naredio je i dobročinstvo prema Svojim robovima, poštivanje njihove časti, ispunjenje njihovih prava, samilost i blagost. Pejgamber a.s. je na oproštajnom hadžu savjetovao hazreti Omera riječima:

„O Omere, ti si jak čovjek, nemoj povrijediti slabijeg od sebe žudeći da poljubiš Hadžeru-l-esved. Ako nađeš prazan prostor priđi i dotakni Crni kamen, a ako ne nađeš okreni se prema njemu i kaži: – La ilahe illallah, Allahu ekber!“ (Ahmed )

Ovo je opća Poslanikova a.s. preporuka svim vjernicima da budu blagi, samilosni, nježni i sažaljivi, a posebno na tim blagoslovljenim mjestima masovnog okupljanja ljudi, gdje su velike gužve, kako niko nikoga ne bi povrijedio niti uznemirio.

Ibadet ima smisao ako je natopljen iskrenošću, blagošću i neizmjernom žudnjom da Gospodar bude zadovoljan sa nama.

Abdullah b. Mes’ud r.a. prenosi da je Allahov Poslanik s.a.v.s. rekao: “Obavljajte hadž i umru, jer vam oni otklanjaju siromaštvo i grijehe kao što kovački mijeh odstranjuje hrđu rude željeza i hrđu sa zlata i srebra. Za hadž primljen kod Allaha nema druge nagrade osim Dženneta.” (Nesai i Tirmizi)

Brate i sestro, da otkloniš siromaštvo, da pobrišeš grijehe, da stekneš džennetske perivoje, kako nas savjetuje onaj koji je samo istinu govorio, obavljajmo hadž i umru.

Čak i trošenje na hadžu jeste trošenje na Allahovom putu. Burejda veli: “Allahov Poslanik s.a.v.s. rekao je: – Trošenje na hadžu jeste kao trošenje na Allahovom putu – jedan dirhem vrijedi sedam stotina puta.”

Poštovani džemate, vjerodostojno je prenijeto da je preko 70 vjerovjesnika hodočastilo Kabu. Naš Miljenik, Muhammed a.s. obavio je jedanput hadž i prolazeći kroz sva ta nepregledna prostranstva, a njihova brda, kotline, brežuljci i doline kao da su mu pričali svoju priču o njegovoj braći – poslanicima alejhimusselam, koji su davno prošli njima.

Imam Muslim bilježi od Ibn Abbasa r.a. da je Poslanik s.a.v.s. prošao pored doline Ezrek i upitao: „Koja je ovo dolina?“ Rekli su: „Dolina Ezrek.“ Poslanik a.s. tada reče: „Kao da gledam Musaa a.s. kako se spušta s prijevoja glasno učeći telbiju.“

Zatim je prošao pored prijevoja Herša, pa je upitao: „Koji je ovo prijevoj?“ Rekli su: „Prijevoj Herša.“ A on reče: „Kao da gledam Junusa a.s. na crvenoj devi, u ogrtaču od vune, s povocem od palminog vlakna, kako uči telbiju.“

Na dan džume, za vrijeme Oproštajnog hadža, na blagoslovljenom Arefatu, došao je Džibril Allahovom Poslaniku sa riječima Istine: „Danas Sam vam vjeru vašu usavršio i blagodat Svoju prema vama upotpunio i zadovoljan Sam da vam islam bude vjera.“ (El-Maida, 3)

Poštovani hadžije i hadžinice, obraćam vam se završnim riječima ove hutbe i dajem sebi za pravo da sa ovog mubarek mjesta zatražim od vas da ne škrtarite sa dovama na Svetim mjestima. Najprije vas molim da se sjetite naše potlačene braće, sestara i djece u Palestini i Gazi. Da njihova bol prestane, da jauk majki utihne, da plač djeteta nestane, a zalime kazna sustigne.

Kad tavaf oko Časne Kabe obavite, dva rekata iza Mekami Ibrahima klanjate, pitkog Zemzema popijete, sa'j od Safe do Merve pređete, na Arefatu svoj hadž potvrdite, na Muzdelifi pod vedrim nebom boravite i na Mini posljednjim bacanjem kamenčića na džemeratima grijeha se oslobodite… Dovite i samo dovite, za sebe i svoje najmilije, za vaš džemat i Zajednicu, za ummet našeg Miljenika a.s.

Lebbejkallahumme lebbejk. Lebbejke la šeriike leke lebbejk. Inne-l-hamde we-n-ni'mete leke we-l-mulk, la šeriike lek!

Odazivamo Ti se Gospodaru, odazivamo, odazivamo Ti se, Ti druga nemaš, odazivamo se. Doista, sva zahvala, blagodat i vlast pripadaju samo Tebi, jer Ti druga nemaš!

 


Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.