Inspektor Mašović riješio slučaj skrnavljenja pravoslavnih sakralnih objekata

1
2515

Policija u Novom Pazaru prošle nedelje uhapsila je B. R. (48), iz Inđije, zbog osnovane sumnje da je odgovoran za seriju skrnavljenja pravoslavnih sakralnih objekata na više lokacija u ovom gradu.

Tokom pola godine na više pravoslavnih grobalja porušeno je desetak spomenika, ali i opljačkano nekoliko crkava, što je unelo opravdanu zabrinutost među pravoslavne vernike. Policija je izdala šturo saopštenje da je počinilac ovog vandalizma uhapšen, bez detalja. Međutim, “Vesti” otkrivaju pozadinu ovog zločina, ali i da je najzaslužniji za taj uspeh jedan od najperspektivnijih mladih policajaca MUP-a Srbije koji je završio čak tri fakulteta.

Reč je o Sanjinu Mašoviću, 32-godišnjem inspektoru Odeljenja kriminalističke policije Policijske uprave Novi Pazar i predsedniku Sindikalne grupe Novi Pazar Policijskog sindikata Srbije. Mašović priča da je u oktobru prošle godine rušenje sedam pravoslavnih spomenika izazvalo ogromnu uznemirenost među srpskim življem u Novom Pazaru, zbog čega je iz vrha MUP-a naložena hitna reakcija.

– Policija je danonoćno radila na rasvetljavanju ovog slučaja i saslušala na desetine ljudi, proverila svaku moguću opciju, jer je sve ukazivalo da je reč o vandalskom činu nekog migranta, verskog fanatika ili čak satanističke sekte. Međutim, počinilac je za policiju bio potpuno nevidljiv. Nije bio žitelj Novog Pazara, niti je imao kriminalni dosije, ni bilo kakve veze s nekom verskom ili paraverskom organizacijom – priča Sanjin Mašović.

Uporna potraga

Kada se 12. aprila odigrao poslednji incident, a policija zatekla ispreturane grobove sa slomljenim kostima i lobanjama, ovaj mladi policajac je uspeo da počinioca identifikuje i uhapsi za manje od tri časa.

– U tih šest do sedam meseci potrage za vandalima u više navrata je zabeleženo obijanje dve pravoslavne crkve: Svetog Jeremije u selu Osoje i Svete Trojice u Izbicu. Kamere su snimile počinioca i nešto mi je govorilo da ima veze i sa ovim vandalizmom. Saznao sam da je došao iz Inđije i da se bavi postavljanjem rigipsa. Međutim, na mestu gde je bio prijavljen da stanuje nije ga bilo, pa sam sa njegovom fotografijom obišao prigradska mesta. Tako sam saznao da živi u napuštenom kombiju, gde sam ga pronašao i priveo. Sam je priznao da je odgovoran za vandalizam u porti Petrove crkve. Rekao je da “voli da se bavi arheologijom”, a da je čuo da su arheolozi kod Petrove crkve pronalazili vrednosti iz 16. i 17. veka. Zatim je priznao i da je pola godine ranije porušio pravoslavne spomenike “izrevoltiran što nije pronašao ništa za piće i jelo” – kaže Sanjin Mašović.

NA METI HULIGANA: Groblje Petrove crkve
NA METI HULIGANA: Groblje Petrove crkve

Tražio blago

Međutim, tu posao nije bio završen za ovog kriminalističkog inspektora na suzbijanju imovinskih delikata, čija je životna priča za primer. Jer, iako je osumnjičeni sve to ispričao i tužiocu, pušten je pošto nije bilo osnova za zadržavanje budući da je u potpunosti priznao oba krivična dela. Ali osumnjičeni je već sledećeg dana ponovo otišao u portu Petrove crkve i nastavio sa skrnavljenjem grobova tražeći, kako je rekao “zlato ili blago”, zbog čega je završio u pritvoru.

Privatna arhiva
Osvojio medalje

Zavičaj miliji od Amerike

Sanjin Mašović je srednju školu završio u Americi, u Koloradu gde mu se smešila i profesionalna košarkaška karijera, ali je sve napustio zbog nostalgije prema Novom Pazaru, roditeljima i prijateljima.

– Igrao sam profesionalno košarku za Kuguarse sa kojima sam 2007. osvojio drugo mesto na regionalnom takmičenju države Kolorado. Već sledeće godine bili smo državni prvaci Kolorada. Trebalo je da ostanem, ali nostalgija je bila jača. Kada sam se vratio, ispostavilo se da postoji razlika u nekim ispitima, pa sam morao ponovo da ih polažem ovde. Verovatno sam jedini čovek koji ima dve diplome srednje škole i koji je dva puta bio maturant, pa u to ime hajde da završim i tri fakulteta – smeje se naš sagovornik.

Privatna arhiva
USPEŠNA ISTRAGA: Sanjin Mašović

Lomio skelete i spomenike

Sve je započelo oktobra prošle godine kad je na pravoslavnom groblju Šestovo u Novom Pazaru u jednom danu uništeno sedam nadgrobnih spomenika, da bi početkom ovog meseca, 12. i 13. aprila, u porti hrama Svetih apostola Petra i Pavla, poznatijem kao Petrova crkva, oskrnavljeno nekoliko pravoslavnih grobnica, pri čemu su gotovo ritualno uništeni ljudski skeleti tako što su im čupane kosti i lomljene lobanje.

Petrova crkva je jedan od najstarijih sakralnih spomenika u Srbiji, a u njenoj porti Muzej “Ras” iz Novog Pazara sprovodi četvrtu fazu zaštitnih arheoloških istraživanja, jer je reč o lokalitetu na kome su do sada pronađeni ostaci iz više istorijskih epoha, počev od Rimskog carstva.

Zbog učestalih napada na pravoslavne svetinje u Novom Pazaru i okolini sve češće se moglo čuti da je reč o delovanju neke zajednice verskih fanatika ili satanističke sekte, što je dodatno podgrevalo napetosti, ali i strah meštana.

Privatna arhiva
ŠAMPION: Kuguarsi iz Kolorada

Učinak 100 odsto

Predsednik Policijskog sindikata Srbije Veljko Mijailović s ponosom ističe da je Sanjin Mašović jedan od najboljih operativaca u Novom Pazaru.

– Ovaj mladi i perspektivni inspektor završio je čak tri fakulteta: Prava, međunarodnu politiku i bezbednost i ekonomiju, a sada je na master studijama na Kriminalističko policijskom univerzitetu. U policiji je devet godina i za tako kratko vreme napravio je rezultate vredne divljenja, a mogao je da ostane u Americi – ističe Mijailović.

On dodaje da je Mašović prvo radio u Odeljenju za narkotike i za pet godina procesuirao čak 1.000 prestupnika. Sada je u Odeljenju za imovinske delikte, a učinak mu je skoro stoprocentan.

– Prošle godine Mašović je imao čak 95 odsto rešenih predmeta, a ove, do sada, svih 100 odsto. Dok je radio na narkoticima prvi je u Novom Pazaru uhapsio organizovanu kriminalnu grupu koja se bavila distribucijom i prodajom. Iz Holandije su nabavljali tablete ekstazija, a onda organizovali mrežu prodaje u gradu. Ukupno su osuđeni na skoro 20 godina robije – kaže ponosno predsednik Policijskog sindikata Srbije.

Najveći ulov droge Mašović je imao 2017, kada je u saradnji sa kolegama iz Kraljeva uspeo da zaustavi šverc 55 kilograma skanka koji je bio krijumčaren u kombi vozilu.

Potomak carskog barjaktara

Naš sagovornik sa ponosom ističe da kada je Rimska kurija, odnosno administrativni aparat Svete stolice, obavljao popis stanovništva na Pešteru, otkriven je podatak da je njegov daleki predak Jusuf Mašović, zvani Juka, bio carski barjaktar.

– Ostalo je zabeleženo da je moj pradeda caru spasao život u nekoj bici zbog čega je deo Peštera nazvan po njemu. To su Karajukić bunari, što je skraćenica od “karev – carev” i Jukić od mila za Juku, a bunar je stari naziv za barjaktara. Moj pradeda, Mahit Mašović bio je zarobljenik u zloglasnom Mauthauzenu, ali je uspeo da preživi. Posle su ga prebacili u Bolcano u Italiji, blizu Trsta i dan-danas na zidinama ovog mesta, među svim ratnim zarobljenicima stoji i njegovo ime. Otac mi je bio marinac u Ratnoj mornarici JNA, a zatim izviđač u Vojsci Jugoslavije. Odličan je rukovalac oružjem i od malih nogu me je pripremao za sve što danas volim i u čemu sebe pronalazim. Svima su očevi uzor, bar bi tako trebalo biti, ali ljubav prema policiji sam verovatno povukao od dede po ocu koji je 1980-ih bio načelnik policije u Tutinu. I danas ga pamte starije generacije po odlikama poštenja, date reči, junaštva i mudrosti – objašnjava Sanjin Mašović.

Privatna arhiva
POSVEĆEN ZNANJU: Sanjin stekao tri diplome

Ideja menja svet

Na pitanje koja mu je rečenica smernica za život uopšte, Sanjin Mašović kaže:”Jedan čovek ne može promeniti svet, ali ideja jednog čoveka i te kako može. Ostavljajmo iza sebe ispunjen život vredan pomena. Živimo i posle smrti.”

Krv dao više od 20 puta

Veljko Mijailović, predsednik Policijskog sindikata Srbije ističe da je Mašović kriminalistički inspektor kog su načelnici do sada nagrađivali preko 60 puta, od čega dva puta lično ministri za izuzetne rezultate u radu i za doprinos i poboljšanje rada MUP-a.

– Mašović je i veliki humanista, koji je donirao preko 20 puta krv u ime akcija sprovedenih od strane Crvenog krsta, ali i koji se često pominje u medijima po raznim podvizima hitrim reakcijama pružanja prve pomoći, pa i spasavanja života prilikom nekoliko saobraćajnih nezgoda na teritoriji grada Novog Pazara i okoline – ističe Mijailović.

Rešenje za suzbijanje narkomanije

Veljko Mijailović navodi da Sanjin Mašović već sada ima pozive da bude gostujući predavač na tri fakulteta i to u Beogradu, Nišu i Novom Pazaru. Međutim, trenutno je posvećen pisanju master rada, te je opcija predavača ostala za realizaciju u nekom budućem periodu.

– Njegov diplomski rad “Narkomanija kao oblik ugrožavanja javne bezbednosti u Novom Pazaru” zapravo je prvi naučni rad takve prirode u celom regionu. Problemom narkomanije se uvek bavilo kroz društveni aspekt problema, a ovo je bilo prvo naučno istraživanje na tu temu. Master rad će po originalnosti teme i polju naučnog istraživanja biti prvi takav u svetu i u njemu će biti ponuđena rešenja za suzbijanje istraživane problematike, a taj koncept će moći da posluži i zemljama u regionu, ali i šire. Ali dok sve ne završi, neka za sada ipak ostane tajna o čemu je – kaže predsednik Policijskog sindikata Srbije.


Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

1 komentar

  1. Volela bih da,se InspektorMasovic ukljuci u pronalazenju N.N. lica da bismo saznali koje tako podmuklo ubijao- trovao našeg Akademika Muftiju Zukorlica. Hvala vam . Mi tugujemo i necemo prestati, dok ne saznamo istinu. 😭

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.