Igre s garantiranim mjestima za Bošnjake u skupštini Kosova

2
27

Piše: Ćerim Bajrami

Oni koji su s pravom zabrinuti i oni ”zabrinuti” zbog potencijalnih predstavnika na bošnjačka garantirana (3) mjesta u Skupštini Kosova, trebalo bi da znaju sljedeće :
– Bošnjacima i drugim nevećinskim zajednicama su data ta mjesta da bi štitili i promovisali (nacionalna) prava svojih manjinskih pripadnika u ovoj mladoj državi s velikom većinom Albanaca u njoj.
– Bošnjaci Kosova zbog nacionalne i političke nedozrelosti, inače nikada nisu bili jedinstven blok ni unazad 10 godina kad su bili predstavljani 2 : 1, niti kad su imali pet rezervisanih mjesta od 2000 – 2010. g., jer su i onda bili u odnosu 3 : 2 poslanika.
Naprotiv, uz neke pripadnike RAE zajednica, međusobnim napadanjem od manjine ka većini, bošnjački poslanici su svojim sukobima uglavnom zabavljali 100 albanskih poslanika u Skupštini.
– Izabrani poslanici nisu valjano štitili nacionalne bošnjačke interese, a izazvali su niz propusta i u ustavu i u zakonima Republike Kosova tokom njihovih donošenja i usvajanja, gdje je prednost dobila jezički malobrojnija nevećinska zajednica.
(Da se sad ne govori o propustu u Beču oko neistrajavanja za upisivanje decentealizacije i bošnjačkih opština.)
– Zanemarivanjem nacionalnih prava Bošnjaka Kosova i netraženje upotrebe bosanskog jezika, te loša strategija u obrazovanju od 2002./2003. godine, isforsirana od tadašnjih čelnika iz svih političkih opcija, na bošnjačkoj sceni Kosova su apsolutnu prednost dobila pitanja individualnog (rješavanje ko biva osobnih potreba pojedinaca i guranja svojih ljudi u zapošljavanju i eventualnim sitnim subvencijama za NVO sektor i ‘biznis investicije’.), kao i infrastrukturni projekti, koji su, istine radi, najbolje rješavani.
– Najteže je bilo u ovako stvorenoj atmosferi onima tek malobrojnim ( gdje, Bogu hvala, uvijek vidim i sebe) koji su činili napore da održe u fokusu pitanje poslije rata omogućene i započete bošnjačke nacionalne afirmacije, kao i smisao garantiranih mjesta u Skupštini, u mom kratkom mandatu od dvije i po godine i u vladi, u kojoj je pozicija zamjenika ministra ipak ne toliko značajna pogotovu u zadnja dva mandata vlade.
– U ovom posljednjem kratkom mandatu Skupštine, dogodio se novi raskol na bošnjačkoj političkoj sceni podjelom Koalicije Vakat, i to poslije izbora, te je u Skupštini bilo po prvi put predstavljanje Bošnjaka po ‘sistemu’ 1 : 1 : 1, tj. “svi protiv svih”.
Neki su ovome ‘kumovali’, drugi trljali ruke, treći se ismijavali.
– Nije bilo nikakvih pozitivnih reakcija na pozive i potpisnika ovih redaka da se to ne čini, jer ide na štetu bošnjačkog političkog digniteta. Jasno je da su individualne umišljenosti poslanika i lično-interesni sukobi otišli predaleko da bi se oni sanirali moralnim, političkim ili nacionalnim pridikama.
– Svih ovih godina od 1999., često svrstavanje izabranih poslanika na jednoj, drugoj, trećoj… strani ka albanskim političkim opcijama, odnosno njihovim liderima (ispalo je da su njima svi oni ‘kućni prijatelji’), ozbiljnom čovjeku je djelovalo komično.
– Odnosi s Bosnom nisu ni uspostavljani, ili su formalno prihvatani kad ih poneko od nas – koji smo to redovno radili – uspostavimo ili dovodimo viđenije pojedince i delegacije ovdje na Kosovu.
– Uoči upravo minulih izbora, em su se pojavile nove stranke i inicijative, em su one sve odreda gurale građansku opciju, kao da pretendiraju da budu bar polovina buduće vladine koalicije u Republici Kosovo, a ne zastupnici prava i interesa svog manjinskog naroda, na inače ‘sadaka’ mjestima. Mnogi nisi ni zavirili u ustav i zakone Kosova, da vide šta je poslanička obaveza.
– Moj poziv i ovdje na fb zidu javno napisan i lično pozivanje u direktnoj komunikaciji značajnih pojedinaca u jednoj novoj opciji, da makar oni s nama nastupe zajedno i da većinski – kao svebošnjačka i svekosovska koalicija – predupredimo tolike bošnjačke podjele i predvidive negativne ishode, pogotovo i ovaj aktuelni, njima je djelovao kao pozivanje na ručnu kosidbu u resteličkoj ili brodskoj lijepoj planini.
A neki od njih su i tokom kampanje poluznanjem kontrirali i ustrajavali na nastavak strateških promašaja jedne interesne grupacije u rješavanju aktuelne problematike u obrazovanju na bosanskom jeziku.
Dok su par njih mene napadali, zbog formalnih i neformalne poruke na debati u Planjanu – i moje najave od koga i s kojim individuama se ovdje ‘valjaju’ ovi novi izazovi, kojima realno kazano i većina nas nismo dorasli da odgovorimo.
– Kupovina glasova od nekih opcija, bila je glavna alternativa dobijanja ovih izbora.
– Gotovo pa totalna podjela po seoskom i regionalnom kriterijumu glasanja i forsiranje svojih mjesnih kandidata, doživjelo je vrhunac na ovim izborima, u svim opcijama, pogotovo izgleda u onoj u kojoj sam i ja nastupao.
I?
Čemu ‘ljutiš’, što su oni iz Srbije koji godinama zaredom rasturaju Bosnu, Bošnjake, Kosovo i Albance, itd., uz tek malo njihovih organiziranih napora i ‘strategije’, uspjeli da sada uzmu jedno bošnjačko garantirano mjesto u Skupštini Kosova ?
Kakvi smo, dobro je da nam nisu uzeli i dva ili sva tri.

Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

2 KOMENTARI

 1. Bosnjaci nisu drzavotvorni narod, lahko ih je posvađali, podmititi i zastrasiti, a najvise ovo drugo. Nije to samo na Kosovu, evo i u Sandzaku, koliko ima basnjackih i nzv. bosnjacki stranaka. Svima njima su glavni neprijatelji druge bosnjacke stranke. Evo i u BiH, podeljeni na nacionalne i nzv. građanske stranke, koje, na kraju, izdadose i HDZ im uze N. Travniku i Mostar.

  7

  2
  • drzavotvorni narodi NE POSTOJE.Taj termin je izmislio ratni zloicinac Voja Seselj.Bosnjaci su STAROSJEDIOCI BALKANA A BOSNA je najstarija drzava na zapadnom Balkanu.

   1

   0

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.