Rešović: Bošnjake u Danskoj boli nepravda prema akademiku Zukorliću

0
51

Možete li nas informisati o stanju među Bošnjacima u Danskoj? Kakav je atmosfera u džematima i nacionalnim organizacijama? 

“Što se tiče  Bošnjaka u  Danskoj, stanje je skoro  isto kao  u drugim  Eu  zemljama. U gradovima gdje postoje džemati i gdje se organizuju druženja, kao npr. gostovanje naših alima i daija iz BiH iz Sandžaka, doživljava se ljepša atmosfera između Bošnjaka. Tu su redovne posjete džamijama kroz namaze, dzume i bajrame, aktiviteti za sestre i djecu, te cjelokupnu porodicu, pa se na taj način i organizuju zajednički iftari i izleti. Jačaju se odnosi i pravi se mjesto za proisperitete u korist Bošnjaka, a posebno omladini. Bošnjaci se međusobno informišu o stanju u Danskoj i o stanju u svojoj domovini. U svakom džematu smo vrlo rado aktivni  u humanitarnim akcijama. Sve navedeno je opis stanja Bošnjaka koji žive u gradovima, gdje postoji bošnjački džemat ili blizu grada sa bošnjačkim dzematom”, kaže naš sagovornik. 

Ima li jedinstva među Sandžaklijama? 

“U Danskoj nema dovoljno Bošnjaka iz Sandžaka i to koliko nas ima živi nas po nekoliko familija u jednom gradu. Tako da smo se prvih godina pri dolasku u Dansku prilagođavali džematima kod Turaka i Arapa, a zadnjih 20 godina smo zajedno sa Bošnjacima iz BiH osnovali aktuelne džemate Bošnjaka u Danskoj. Demografski  položaj Bošnjaka iz Sandžaka u Danskoj je jedan od razloga da nas je vrlo teško organizovati. A drugi razlog je uređeni socijalni sistem koji nam je itekako olakšao egzistenciju i integraciju u danskom društvu, ali smo se odstranili i otuđili od potrebe i želje da nešto pokrenemo, da se tražimo po Danskoj, ne bi li jedno drugom pomogli, npr. u vezi  radnog mjesta. 

Kao što je primjer u Njemačkoj, gdje naš narod traži da se organizuju zajedno, da se upoznavaju i pomažu, uvjereni da tako sebi olakšavaju  život u tuđini. U ostalim gradovima u Evropi je veći broj Sandžaklija nego što je u Danskoj, pa se ima i veća mogućnost da se organizuju”, ističe Rešović.

Kako vidite djelovanje muftije Muamera Zukorlića?

“Djelovanje Muftije na nas u Dijaspori nam je otvorilo oči, ujedinilo i povezalo Bošnjake širom svijeta i još više učinilo ponosnim na naše porijeklo, na naš Sandžak. 

Djelovanje Muftije nas je još više zbližilo sa Bošnjacima u BiH, gradovima u Srbiji, Južnom Sandžaku i regionu”, navodi on. 

Kakva su vaša iskustva u saradnji sa organizacijama i institucijama koje je osnovao Muftija Zukorlić?

“Moja  iskustva  su  odlična  sa  svim  institucijama  i  ponosan sam na  njih. Danska je priznala fakultet za engleske studije na IUNP, na kojem ima student iz Danske. Vidi se da je standard u našim institucijama sve bliži evropskom standardu. A iskreni rad je neuporediv sa bilo kojom zemljom, a tako i pripše bošnjačkom narodu, da smo iskreni i pošteni”, poručuje Ibiš Rešović. 

Kako komentarišete hajku koja se ovih dana vodi u bh medijima a u kojima je muftija Zukorlić prikazan kao čovjek koji teži razbiti Islamsku zajednicu i koji je pod kontorolom predsjednik Srbije Aleksandra Vučića?

“Boli me  nepravda prema  našem gaziji  muftiji akademiku  Muameru ef. Zukorliću. Ovo je  prvenstveno bruka  za  cijelu  BiH, pa onda za nas. Svjestan sam kako pojedine medijske kuće (ne)rade i sama činjenica da su mnoge medijske i novinarske kuće u Srbiji za 2019. godinu napravili skoro 3000 prekršaja u kodeksu novinarstva. Tako da me toliko ne plaši njihovo djelovanje, kao što me plaši i zabrinjava  što bosnjački mediji pišu o našim prvacima”, kaže naš sagovornik. 

Šta biste poručili Bošnjacima u Sandžaku a šta Bošnjacima u BiH i dijaspori.

“Bošnjacima u BiH i Dijaspori- jedni drugima smo najpreči i da je naša elita na čelu sa Muftijom Muamerom Zukorlićem jedini je spas za sve nas. 

Bošnjacima u Sandžaku- ponosni smo na vaš sabur i vašu nadu za bolje sutra. Ustrajte u Allahovoj vjeri, pobjeda je blizu, Muftija je naš iskreni prijatelj koji se 100 posto zalaže za dobrobit sviju nas”, završava Rešović.


Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.