Hronologija pregovora SPP-SDA

2
2297

Piše: Usame Zukorlić

Muftija rahmetli Muamer Zukorlić je jedan od osnivača SDA Sandžaka i predsjednik inicijativnog odbora za osnivanje odbora SDA u Tutinu. Imenovanjem za predsjednika Mešihata IZ Sandžaka od 1993. do 1996. god. narod ga je smatrao bliskim SDA stranci. Sa Ugljaninom se razišao po pitanju viđenja ustrojstva Islamske zajednice već 1997., da bi deset godina kasnije, 2007. godine došlo do cijepanja Islamske zajednice i izdvajanja njenog dijela koji je ostao lojalan Ugljaninu, sve pod pokroviteljstvom BNV. To je bilo podržano od strane tadašnjeg režima u Beogradu.

Taj čin je imao za posljedicu pad Ugljanina sa vlasti u Novom Pazaru 2008. godine i jačanje SDP stranke na krilima podrške Islamskoj zajednici. Preuzimanjem vlasti u Novom Pazaru od strane Rasima Ljajića, odnos prema Islamskoj zajednici koju je vodio rahmetli Muftija se nije značajno promijenio. Ljajić se od tada intezivno zbližavao sa odbjeglim imamima, što je za posljedicu imalo da se rahmetli Muftija kandidirao na izborima za BNV 2010. godine na kojima je pobijedio sa 48% i imao većinu od 19 vijećnika, prelaskom dva vijećnika sa Ljajićeve liste na Muftijnu stranu. Tadašnji državni režim na čelu sa Borisom Tadićem je odbacio izborne rezultate i spriječio konstituisanje novog saziva BNV-a.

Dana 25. decembra 2011. godine se osniva BDZ stranka i od tada kreće politička borba Muftijnog pokreta. Taj čin je prilično zbližio SDP i SDA i za posljedicu je imao da su duži niz godina imali koaliciju na svim nivoima vlasti.

Međutim, različiti programski ciljevi i odnos prema vitalnim bošnjačkim pitanjima od strane Ljajića je uvijek bio kamen spoticanja za stabilnu saradnju ove dvije političke partije. Kako je vrijeme odmicalo, sve su se jači glasovi u narodu čuli da bi trebalo doći do zbližavanja i pomirenja Ugljanina i Muftije. Ali pitanje Islamske zajednice je bio najveći kamen spoticanja.
Kao akter i svjedok svih pokušaja zbližavanja između SPP i SDA u prošlosti, objelodanjujem hronologiju pregovora između SPP i SDA.

2013.

Nakon godinu dana koalicije SDP-SDA u Gradu Novom Pazaru, desila se kriza u funkcionisanju vladajuće većine. U međuvremenu je dogovorena nova koalicija između SDA sa 14 odbornika i BDZ (SPP) sa 10 odbornika. Usaglašeno je da novi gradonačelnik bude Rešad Ugljanin, dok je zamjenik trebao biti Sead Šaćirović. Dogovoreno je da se naknadno usaglašavaju važna pitanja kao što je Islamska zajednica i prava Bošnjaka. Dogovor se nije uspio implementirati jer je odbornica BDZ Hedija Škrijelj prešla u redove SDP-a i Ljajić je uspio sačuvati vlast u Novom Pazaru.

2014.

SDA je inicirala sa SPP pregovore o zajedničkom izlasku na izbore za BNV. Tim povodom su se susreli rahmetli Muftija Zukorlić i Dr. Ugljanin na Internacionalnom univerzitetu. Usaglasili su da u sporazumu stoji da će se založiti za Status Bošnjaka, Status Sandžaka i pitanje vraćanje jedinstvene Islamske zajednice, što je stavljeno na papir. Ugljanin je načelno prihvatio principe i čak je posjetio Islamsku zajednicu u Srbiji sa novoizabranim glavnim Muftijom Mevlud ef. Dudićem. Stranke su odvojeno izašle na izbore, na kojima je pobijedio Ugljanin.

2016.

Na inicijativu SDA došlo je do pregovora o zajedničkom izlasku na lokalne i parlamentarne izbore. BDZ Sandžaka (SPP) je ponovo postavila kao uslov koncept jedinstvene Islamske zajednice, uz rješavanju statuta Bošnjaka i statusa Sandžaka. Bilo je više odlazaka delegacija u centrale BDZ Sandžaka i SDA Sandžaka. Nije došlo do predizborne koalicije. Rahmetli Muftija je pobijedio na parlamentarnim izborima, ali obje liste su osvojile po 2 narodna poslanika. BDZ Sandžaka je po prvi put osvojila više glasova i odbornika u Novom Pazaru.

2017.

Susret rahmetli muftije Zukorlića i Dr. Ugljanina na inicijativu člana Predsjedništva BiH Bakira Izetbegovića u Beogradu. Svi su se usmeno saglasili da su jako važna pitanja jedinstva Bošnjaka i jedinstvene Islamske zajednice.

2020.

Susret delegacija SPP i SDA u centrali SPP, na inicijativu SDA o mogućem formiranju predizborne koalicije na predstojećim lokalnim i parlamentarnim izborima. Usmeno usaglašen program potencijalne koalcije koji je sadržavao pitanje statusa Bošnjaka, statusa Sandžaka, obnova jedinstva Islamske zajednice i borba protiv korupcije. Nije došlo do dogovora, dok je na izborima pobijedila SPP sa 4 narodna poslanika, a SDA je osvojila 3 poslanika. Poslije izbora su dvije ekipe nastavile pregovore. Jedna u Novom Pazaru i jedna u Sjenici. Rijetko ko zna da je Usame Zukorlić predvodio pazarski pregovarački tim, s druge strane je predvodio Ahmedin Škrijelj, dok se razgovorima razmatrala opcija o formiranju koalcije u Novom Pazaru i na širokom nivou. Pregovarački tim u Sjenici je bio jako blizu formiranja vlasti, međutim SDA je sa odbornikom SNS formirala većinu u Tutinu, što je za posljednicu imalo da SPP formira novu većinu bez SDA u Sjenici i da se prekine sa pregovorima između SPP i SDA.

2022.

Nakon ostvarenih rezultata na izborima za BNV, u kojima je SPP pobijedila osvojivši 12 vijećnika, u odnosu na 10 vijećnika SDA. SPP i SDA su stupile u pregovore u skladu sa ranijom praksom. Predsjednici Usame Zukorlić i Dr. Sulejman Ugljanin sa delegacijama su se sreli u zgradi Bošnjačkog nacionalnog vijeća i razgovarali opsežno o uslovima postizborne koalicije. Predsjednici su se usaglasili oko pitanja Islamske zajednice, da će u sporazumu stojati zalaganje za jednu Islamsku zajednicu sa sjedištem u Novom Pazaru i duhovnim centrom u Sarajevu. Zatim da će ravnopravno podijeliti funkcije u vijeću, uz to da će za predsjednika BNV prednost imati SPP. Usaglašeno je 20 programskih načela i 8 projekata i 25. decembra je za Bošnjake Sandžaka potpisan historijski sporazum između SPP i SDA.

Tačno 11 godina od osnivanja naše stranke, ispunili smo još jedan amanet rahmetli Muftije ✊🏻

Potpisali smo dogovor sa SDA na principima na kojima je preko deceniju insistirao rahmetli Muftija. Približili smo naš narod bošnjačkom jedinstvu kao nikada do sada i stvorili čvrst temelj na kojem Islamska zajednica može povratiti svoje jedinstvo. Vijeće se neće miješati u poslove Islamske zajednice i procedura povratka jedinstva Islamske zajednice će biti sprovedena od strane rukovodstva Islamske zajednice, bez direktnog uplitanja političara.

Molim Allaha da svako dobro djelo ove saradnje upiše u sevap i nama i rahmetli Muftiji.

Amin 🤲🏻


Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

2 KOMENTARI

  1. Ovaj dogovor,sigurno ce se pokazatikao kefan od najznačajnijih dogovora u novijoj historiji Bosnjaka,mogli su potpisati samo oni koji čvrsto vjeruju u Allaha dz.s. i stave ispred sebe veliki cilj ujedinkenja Bosnjaka,koji su decenijama bili razjedinjavani. Staviti potpuno u drugi plan sitne stranacke interese,i krenuti ovako u realizaciju ovog plemenitog cilja.
    Zato veliku zaslugu za ovo,a historija ce to pokazati,imaju gospoda Usame Zukorlic i Ugljanin.
    Evo vidite danas Ljajicevu izjavu…”učlanio u njegovu stranku 17 clanova SDa”. Pogledajte tog kukavičluka i te bijede. Dok se veliki ljudi bore za ivako uzvisen cilj…on javlja da mu se u Stranku uclanilo 17 ljudi. Zamislite kakva ke to sitna dzsa,i zamislite na kakvim idrjama on gradi svoju politiku. Sramota jedna.
    Neka vam Allah dz.s. podari svako dobro,gospodo Zukorlic i Ugljanin…i ustrajte na ovome,ne obazirite se na ove sitne duse,na ovo strančarenje,na one interezdzije iz vaših redova koji se osjecaju ugrozeni za svoje pozicije kada se naprave ovako velike koalicije …jer historija pamti samo velike ljude,što vi jeste.
    Neka vas Allah dz.s nagradi svim najlepšim,obojicu. Konacno se osjećam ponosno,kao Bosnjak,kao musliman.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.