Hadži Hasan džamija u Pljevljima od mjesta za molitvu do kancelarije za plaćanje računa

0

Hadži Hasan Džamija na Jaliji jedan od vakufskih objekata u Pljevljima koji su u vrijeme komunizma oduzeti Islamskoj zajednici. Hadži Hasan Džamija oduzeta je 1963. godine. Država koja je tad postala vlasnik promijenila je njenu namjenu, pa je prvo bila otkupna stanica za poljoprivredne proizvode. Danas je na tom mjestu zgrada Elektrodistribucije u kojoj građani Pljevalja plaćaju struju. Od džamije jedino je ostao kameni minaret visok oko 30 metara. Danas se u vrijeme Ramazana pale kandilji i to je dobre komšije iz susjedne zgrade pruže kablove.

–Kad je ova džamija oduzeta istovremeno su oduzeli i dvorište Crkve sv. Petke i tu je napravljen jedan novi dio Gimnazije. Nisu oni samo ugrožavali Islamsku vjersku zajednicu. Nadam se da će jednom to sve biti ispravljeno, kaže prof. Belis Pojatić.

Ne može se, ističe, preći preko toga da u nekom pravičnom vremenu pogotovo radi pristupanja Evropskoj uniji i i ovaj problem biti riješen. Samo da bude pravde, pa da se sve, kako kaže, može ispraviti.

–Crna Gora je još od samog nastanka države donijela Zakon o restituciji i prema tome je pravda na strani vjernika i svih poštenih ljudi da se sakralni objekti ne koriste za takve neke svrhe da se njihova namjena ne mijenja silom.

Sadašnji vlasnik, Elektroprivreda Crne Gore ima na pretek poslovnih objekata.

–Vrlo je moguće da trampom dođe do atraktivnih lokacija da joj ne fali baš toliko poslovnog prostora da mora da koristi mjesto gdje je bila džamija. Nas boli to što se na tom mjestu plaća struja nego, kako se ne bi rušio da tu bude ili islamski centar ili muzej.

Sad je pitanje, koliko ima želje da se krene u formalno-pravnu proceduru. A podsjeća da ima primjera gdje su pronađeni samo temelji crkvišta i prema dokumentima i fotografijama objekti vraćeni pravim vlasnicima i rekonstruisani. Za Hadži-Hasan Džamiju na Jaliji u Pljevljima vjernici se nadaju da će barem neko nekad doživjeti da bude isključivo u njihovoj službi, na ponos i zadovoljstvo.

izvor: SANA


Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.