FIS i medresa Gazi Isa-beg obilježili međunarodni dan arapskog jezika

0
279

Na Fakultetu za islamske studije organizirana je manifestacija u povodu obilježavanja Međunarodnog Dana arapskog jezika. Arapski jezik je šesti službeni jezik organizacije Ujedinjenih nacija. Razlog proglašenja arapskog jezika kao svjetskog jeste što je ovaj jezik očuvao i proširio ljudsku civilizaciju i svjetsku kulturu.

Program je počeo učenjem ajeta iz Kur'ana Časnog, nakon čega se prisutnima obratio prodekan Fakulteta za islamske studije prof. dr. Mustafa Fetić. On je tom prilikom istakao značaj arapskog jezika.

„Svake godine, na ovaj dan, koji se progrlašava Međunarodnim danom arapskog jezika, a to je 18. decembar, UNESCO dodjeljuje pojedincima i grupama za njihov posvećen rad i izvanredna dostignuća, posebne nagrade, posebno iz oblasti umjetnosti, književnosti i kulture. Prostor na kojem se govori arapski jezik obihvata područje Azije i Sjeverne Afrike, tj. od Arapskog zaljeva do Atlantskog okeana. Arapski jezik u svojoj klasičnoj formi i mnogim dijalektima predstavlja globalni jezik kojim se izražavaju identiteti, vjerovanja i težnja naroda na pet kontinenata. Arapski jezik je most između kultura i praktičan način dodavanja znanja, percepcija i međusobnog razumijevanja za mir.“, kazao je prof. dr. Mustafa Fetić

Spomenuo je i nekoliko važnih karakteristika ovog jezika.

„Prvo, ovo je jezik Časnog Kur'ana. Drugo, arapski je geostrateški jezik koji povezuje tri kontinenta: Aziju, Evropu i Afriku, S historijske strane, tu je Srednji istok na kome su objavljene tri velike nebeske monoteističke religije, islam kršćanstvo i jeduizam. Arapski jezik je peti jezik svjetske kulture. Arapski jezik je jedan od najviše spomenutih jezika semitske porodice, kulture i longvistike. Njime aktivno komunicira preko 430 miliona ljudi. Arapski jezik se aktivno govori u više od 60 država svijeta i arapski jezik se piše s desna na lijevo. Još jednom zahvala svima koji su učestvovali u ovoj lijepoj organizaciji, posebno profesorima i njihovim studentima.“

Ovaj Dan arapskog jezika je poziv za promovisanje kulturne i jezičke raznolikosti svijeta kao ključnog elementa kulturnog bogatstva čovječanstva.

Medresa Gazi Isa beg obilježila Svjetski dan arapskog jezika

Svjetski dan arapskog jezika u svijetu se obilježava 19. decembra. S’ tim u vezi učenici i nastavno osoblje medrese Gazi Isa-beg upriličili su druženje sa našim sugrađanima, gdje su na štandu postavljenom na trgu Gazi Isa-bega dijelili letke i poruke o važnosti arapskog jezika, jednog od 5 najučestalijih jezika u svijetu. Naši sugrađani imali su prilike poslužiti se, ali i nešto novo naučiti. Učenici Medrese sretni što su imali prilike promovisati jezik kojim se u svom obrazovanju služe. Kao jezik posljednje objave, Kur'ana, mora imati veliki značaj kod vjernika.

“Mederesa Gazi Isa-beg organizuje sjećanje na arapski jezik, kako bismo se prisjetili koliko je zapravo važan za nas – prije svega što je Kur'an objavljen na arapskom jeziku. To je jezik kojim ćemo govoriti na Sudnjem danu. Medresa je organizovala ovo kao specijalnu priliku da se dosta ljudi okoristi od toga”, kazala je učenica Rijalda Hasanović.

Profesorica arapskog jezika u Medresi Adela Toković istakla je važnost arapskog jezika kao jednog od najrasprostranjenijih u svijetu.

“Naše učenice organizovale su niz svojih aktivnosti. Osim štanda koji imamo danas ovdje izložen, biće i program u Medresi, gdje će oni svojim radovima, glumom i mnogim prilozima obilježiti značaj arapskog jezika u svijetu, jer se na taj način želi pokazati i istaći važnost arapskog jezika. On je jedan od 5 najvećih jezika i na veoma velikom prostoru se i govori.

Svjetski dan arapskog jezika je ustanovio Unesko 2010. godine, na dan koji predstavlja prihvatanje arapskog jezika kao zvaničnog jezika Ujedinjenih nacija.

  

SANA


Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.