Evropski parlament odobrio digitalne certifikate za slobodna putovanja od 1. jula

0
1342

Evropski parlament danas je odobrio uredbu o Digitalnoj potvrdi EU za Covid-19, koja će omogućiti sigurno i slobodno putovanje unutar EU.

Time će se ponovo pokrenuti turizam i ekonomija te držati virus pod kontrolom.

Potvrda će biti besplatna, sigurna i dostupna u digitalnom i printanom formatu. Potvrda neće samo naznačiti je li osoba vakcinisana, već će se koristiti i kao dokaz da je osoba imala negativan test ili da se oporavila od Covida-19.

Nakon odobrenja vijeća, uredba će stupiti na snagu 1. jula i trajati 12 mjeseci, s mogućnošću produženja, ovisno o stanju pandemije.

Digitalna potvrda bi trebala olakšati slobodno kretanje i doprinijeti postupnom ukidanju ograničenja na koordiniran način među članicama EU.

Certifikat će nacionalna tijela izdati besplatno, a sadržavat će QR kod. Navedeno je da digitalna potvrda neće biti preduslov za slobodno kretanje i neće se smatrati putnom ispravom.

Dodatna ograničenja putovanja samo ako su opravdana

Tokom međuinstitucionalnih pregovora, europarlamentarci su osigurali sporazum da države EU neće moći nametnuti dodatna ograničenja putovanja nositeljima digitalnog certifikata – poput karantina, samoizolacije ili testiranja – “osim ako su neophodni i proporcionalni za zaštitu javnog zdravlja”.

Naglašeno je da će se morati uzeti u obzir naučni dokazi, “uključujući epidemiološke podatke koje je objavio Evropski centar za prevenciju i kontrolu bolesti (ECDC)”, a o mjerama treba obavijestiti ostale države članice i komisiju, ako je moguće, 48 sati unaprijed, a javnost treba obavijestiti 24 sata unaprijed.

Pristupačno i dostupno testiranje

Države EU potiču se da osiguraju da testiranje na koronavirus bude pristupačno i široko dostupno. Na zahtjev parlamenta, Evropska komisija je obećala osigurati 100 miliona eura u okviru Instrumenta za hitnu podršku kako bi države članice mogle kupiti testove za izdavanje EU digitalnih Covid certifikata o testiranju.

Vakcine

Sve zemlje EU moraju prihvatiti potvrde o vakcinaciji izdane u drugim državama članicama za vakcine koje je odobrila Evropska agencija za lijekove (EMA). Na državama članicama je da odluče hoće li prihvatiti i certifikate za vakcine koje su odobrene prema nacionalnim postupcima odobrenja ili za vakcine koje su na popisu Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) za hitnu upotrebu.

(Klix)


Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.