Dr. Zukorlić: Unaprijediti zaštitu lica u odnosu na automatsku obradu ličnih podataka

0
23

Poslanici Skupštine Srbije započeli raspravu o Prijedlogu zakona o potvrđivanju protokola o izmjenama i dopunama Konvencije o zaštiti lica u odnosu na automatsku obradu ličnih podataka, kao i o Prijedlogu zakona o potvrđivanju Aneksa 1 Sporazuma o ekonomskoj i tehnološkoj saradnji između Vlade Srbije i Vlade Azerbejdžana. Predsjednik Stranke pravde i pomirenja dr. Muamer Zukorlić pozdravio unapređenje odnosa sa Republikom Azerbejdžan.

– Jako je važno da sa ovom zemljom kao i sa mnogim drugim zemljama tog i drugih regiona unapređujemo, prije svega ekonomsku saradnju, u pitanju je jedna vrlo interesantna zemlja sa ozbiljnim potencijalima gdje možemo još značajnije uvećati i unaprijediti našu trgovinsku i opće-privrednu saradnju, međutim ono što meni također može biti zanimljivo jeste da se od ove zemlje koja se nalazi na jednom specifičnom prostoru, zanimljivom i geopolitički i geostrateški, nešto može i naučiti. Naime, poznato je da je ova zemlja nekada bila u sastavu Sovjetskoga Saveza, da je ona i multietnička i multivjerska, interesantna zbog svojih brojnih energetskih i rudnih nalazišta ali isto tako ta zemlja je prije nekoliko godina imala i jedan konflikt i dalje ne riješen Nagorno-Karabakh, gdje je bilo i oružanih sukoba koji su prijetili da dugoročno ugroze mir i stabilnost te zemlje ali i okruženja i imamo situaciju gdje je ta zemlja uspjela, neću reći da riješi taj problem ali je uspjela da napravi određen zaokret i da među svoje prioritete zapravo pozicionira svoj privredni razvoj i za nekoliko godina smo dobili zemlju koja umjesto da bude svakodnevno na svjetskim i domaćim vijestima kroz sukob u regiji Nagorno-Karabakh, mi dobijamo zemlju koja ne samo da pravi izuzetan privredni iskorak već od zemlje problema postaje zemlja investitor, ne samo u užem već i u širem regionu uključujući i ovaj naš prostor ovdje na Balkanu, u Srbiji, Crnoj Gori i drugim zemljama ovog prostora. Tada su bili osuđivani, pogotovo od raznih aktera i faktora iz zemlje i okolo, da su na neki način izdali nacionalne i teritorijalne interese, međutim sada se svi mogu uvjeriti da se radi o veoma mudroj i veoma hrabroj politici vezano za taj problem tako da možda možemo i mi vezano za ove probleme sa kojima se ova zemlja suočava, izvući određene pouke.

Dr. Zukorlić kazao i da će narodni poslani Stranke pravde i pomirenja dati podršku rješenjima vezanim za protokol oko zaštite lica i ličnih podataka kod automatskih obrada.

– To je pitanje koje tretiramo više puta, sa različitih tačaka, kroz različite zakone i utvrđivanje raznovrsnih regulativa, od izuzetne je važnosti jer to je jedno od onih pitanja koje se tiče onog što bi trebalo biti najskuplje kod čovjeka a to je lično dostojanstvo i integritet ličnosti. Nažalost, nalazimo se u vremenu kao i na prostoru gdje je došlo do značajne redukcije u pogledu i titularnog ali i praktičnog poštivanja ličnog integriteta i ličnog dostojanstva, tako da bi ova tema trebalo biti značajnije zastupljena u svim našim nastupima i kroz zakonodavne aktivnosti ali isto tako i kroz druge oblike društvenog života na koje možemo uticati, tako da je važno unaprijediti i ovo polje jer nažalost postoje brojne zloupotrebe. Što se tiče našeg iskustva sa prostora Sandžaka, te zloupotrebe su dosada bile najčešće vezano za izbore pa smo na nekim izborima imali lažne lične karte koje su se pojavile, nikada procesuirano, nikada utvrđeni krivci, s druge strane smo imali i zloupotrebe potpisa date za ovjeru određenih lista gdje smo kasnije imali određene pritiske na te ljude. Što zbog izbora, njihove regularnosti ali prije svega zbog zaštite ličnog integriteta i dostojanstva čovjeka, neophodno je da se svim snagama suprostavimo ovakvim pojavama.

Izvor: SANA


Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.