Dr. Zukorlić: Pristupiti projektu osnivanja tehnološkog parka u Novom Pazaru

1
12

Narodni poslanici u Skupštini Srbije danas raspravljaju o Prijedlog zakona o potvrđivanju sporazuma o zajmu između Republike Srbije i Međunarodne banke za obnovu i razvoj za projekat akceleracije inovacija i podsticanja rasta preduzetništva. Narodni poslanik Stranke pravde i pomirenja dr. Muamer Zukorlić kazao da smatra važnim materijalnu podršku inovacijama i podsticanje preduzetništva jer je to jedan od načina afirmacije mladih talenata.

– Više puta sam isticao da svaka zemlja neke svoje izuzetne potencijale, neke zemlje imaju naftu, neke imaju neka druga blaga. Ova zemlja i ovaj širi prostor ima izuzetne talente, mlade mozgove koji nažalost u posljednje vrijeme u rijekama teku prema Zapadu i osiromašuju ovaj prostor. Drago mi je imamo prepoznavanje ovoga problema sa strane Vlade i to ne samo u formi problema, već i prepoznavanje i reagovanje na način da se pokuša omogućiti ambijent i platforma u kojoj će oni najbolji i najpametniji naći sebi mjesto kod kuće, ovdje. Živimo na prostoru kojeg je Svevišnji Stvoritelj tako sazdao da sve što je Bog dao najljepše a šta su ljudi radili je daleko od toga.

Dr. Zukorlić istakao da mu je drago što je Vlada Srbije okrenuta u pravcu osnivanja tehnoloških parkova širom zemlje. Zamjera neravnomjeran razvoj na tom polju jer i dalje ima regiona koji su zapostavljeni. Predložio osnivanje tehnološkog parka u Novom Pazaru.

– Ja u tom smislu imam konkretnu ideju, usmeno sam je izložio i ministru prosvjete, a evo sada želim i narodne poslanike i sve prisutne, ali i javnost obavijestiti da bi od izuzetnog značaja bilo da u Novom Pazaru pristupimo projektu osnivanja tehnološkog parka. Zato postoje uslovi, potrebno je samo nešto malo volje i saradnje na relaciji između Ministarstva prosvjete i Ministarstva odbrane. Tamo imamo izuzetno ozbiljne objekte koji pripadaju vojsci na lokaciji Novopazarska banja koji su sada napušteni i prazni. Idealan ambijent u prirodnom i u svakom drugom smislu gdje se mogu adaptirati i pripremiti za jedan tehnološki park u gradu koji sada ima dva univerziteta koji se nalazi na izuzetno važnom mjestu sa strukturom stanovništva, uprkos drstičnom iseljavanju, to je najmlađi grad u Evropi prema prirodnom priraštaju i mislim da bi bila velika šteta i nepravda taj dio zemlje odnosno ovaj grad i prostor Sandžaka ostaviti bez tehnološkog parka gdje bi mladi dobili šansu da budu afirmisani u sopstvenoj izuzeznosti.  Na žalost, proteklih sedmica smo imali kroz medije pratiti da su određene strukture moći u ovome gradu privredne, političke i kriminalne zainteresirane za taj prostor i da su se svađali oko tog prostore, jer je to, između ostalog, investiciono i ekonomski vrlo interesantan prostor, ali da im pomognemo da završe te svađe, da taj prostor odredimo za tehnološki park, za budućnost, za obrazovanje, za inovacije, za investiciju u mlade mozgove. To je ono što će biti od koristi zasigurno i za lokalnu zajednicu i za širu zajednicu i za sve nas.

Izvor: SANA


Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

1 komentar

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.