Dr. Zukorlić: Orijentacija prema prošlosti je destruktivna za svaku zajednicu

1
148

Predsjednik Stranke pravde i pomirenja, narodni poslanik dr. Muamer Zukorlić kazao je danas u Skupštini Srbije da je podizanje spomen obilježja važno za bacanje još jednog snopa svjetla na fenomenologiju zla i zločina za koju misli da društvo u Srbiji duguje više korektnosti, više naučnosti i više istinoljubivosti.

– Naime, u grčkoj mitologiji su postojala dva brata. Prometej koji je imao normalno lice usmjereno prema naprijed i Epimetej je imao lice okrento prema nazad. Dakle, mi smo i kao zajednica i kao država i kao nacija i kao kultura u prilici birati između te dvije orijentacije. Okrenuti se prema historiji, prošlosti sa sve onim što je u njoj dobro, loše, teško, gorko ili slatko i postati taoc te prošlosti ili okrenuti se prema budućnosti a pravac prošlosti upotrebiti onoliko koliko nam je potrebno u pogledu istine, u pogledu sagledavanja stvarnih istina a opet sa ciljem pouke koju bismo koristili i kapitalizovali u budućnosti. Zato je od izuzetne važnosti imati ovo na umu i ako uspijemo uzeti mjeru u tom smjeru onda se sve to može pretvoriti u prednost.

Ukazao da je orijentacija prema prošlosti destruktivna za svaku zajednicu.

– Međutim, ako slušamo sve glasove na ovu temu, mnoge u ovom Parlamentu, medijima i kod većeg dijela intelektualne zajednice vidimo da postoji neka vrsta utrkivanja u žalopojki, u prolijevanju emocija a to ne koristi nikome. Prvo ne ostavlja ozbiljan utisak, a drugo to zapravo daje prednost prošlosti nad budućnošću. Zato želim ukazati na to da je orijentacija prema prošlosti destruktivna za svaku zajednicu. Ne škodi ona onima na kojima se brusi jedan određeni nacionalistički patriotizam. Ne, naprotiv. Vatra je takva da ona prži prvo one okolo ali na kraju ona upropasti i izgori i samu pećnicu koja je ugostila.

Poručio da je dvojni standard opasnost koja prijeti da uništi društvo.

– Sa druge strane može se primjetiti da na našem prostru imam dva standarda kada su pitanju žrtve, kada je u pitanju zločin i nikako da ujednačimo taj standard tamo gdje smo većina i tamo gdje smo manjina. Dakle, jedna vaga, jedan kantar gdje smo većina, gdje smo jači. Na jedan način ćemo definirati i zločine i zločince i žrtve i pristup tom zločinu i definiranje zločina i posljedica i krivaca i svega ostalog. A tamo gdje smo manjina, gdje smo ugroženi onda se primjeni najčešće drugi princip.

Dr. Zukorlić kazao da se kulturno-civilizacijski ne može  istovremeno biti i snaga i žrtva.

– Ne možete biti i sila i žrtva. Birajte, da li želite da budete žrtva ili sila. Ako hoćete da ste sila onda morate imati snage da prevladate rane iz prošlosti, da ih pobijedite, da ih valorizujete na način naučno, istinito na način koliko je to moguće. Ali ne možete istovremeno biti i sila i žrtva. Žrtva izaziva sažaljenje. Ako se previše potencira fenomen žrtve onda se igra na kartu sažaljenja ali tada više niste snaga, faktor, neko ko može voditi regionalne procese.

Na kraju  zaključio da je se mora više pažnje obratiti na riječi koje izgovaramo i poruku koju šaljemo.

Smatram da je ove tri sugestije veoma važno imati u vidu jer podići ćemo mi spomen obilježja, ovo će proći, proći se izbori, proći će naši mandati, Vlada, valst, ali odgovornost za rečju mora biti veća, ove riječi idu u etar, riječi formiraju svijest, formiraju našu budućnost, one idu i prema našim srcima i prema našim građanima i prema nebu. One kruže, riječi su temelj kulture i zato je meni važnije probrati riječi i snositi odgovornost za to nego li izidati brojne spomenike ili neke druge monumentalne građevine.

 


Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

1 komentar

  1. Avangarda, stvarno g-din Zukorlic pogadja pravo gde treba, Bosnjaci i mi moramo naci volje i nacina da afirmisemo buducnost, da priznamo svoje greske koje smo nacinili jedni drugima, u suprotnom svi ce napustiti ove prostore pa nece vredeti ni Srbija, BiH, ili bilo koja druga zemlja. Drumovi ce se zaleti Srba i Bosnjka al Srba i Bosnjaka nigde biti nece.

    Aferim za g-dina Zukorlica.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.