Dr. Zukorlić: Omogućiti predstavnicima ženske populacije da budu prisutnije u društveno-političkom životu

0
101

Narodni poslanik, predsjednik Stranke pravde i pomirenja akademik Muamer Zukorlić u Skupštini Srbije istakao da je unapređenje izbornog procesa kroz zakonsku regulativu od izuzetnog značaja za cjelokupno političko stanje u državi i društvu, te da poslanici SPP-a učestvuju u ovom procesu i u varijanti kada su imali priliku razgovarati i pregovarati sa predstavnicima EU ali i u svim drugim prilikama uključujući i javno slušanja u kome su uzeli puno učešće i iznijeli svoje stavove.

– Radujemo se tome da postoji volja da se kvalitet izbornog procesa unaprijedi, svakako da je spuštanje cenzusa pozitivan znak i on će omogućiti da strukturu budućeg Parlamenta i budućih skupština na svim nivoima imamo šarenolikiju gdje će se onemogućiti rasipanje glasova, odnosno preuzimanje ili dobijanje onih glasova koji nisu dobijeni voljom glasača. Istina, naše primjedbe su se odnosile na temu vezanu za učešće manjinskih zajednica na izborima, posebno u vezi sa kontrolom moguće zloupotrebe ili isključenje mogućnosti zloupotrebe manjinskih lista na svim nivoima, imali smo predloženu varijantu da se uključe nacionalni savjeti u vezi sa tom kontrolom kroz određeno izdavanje potvrda. Mi smo smatrali da to nije u redu jer su nacionalni savjeti pomoćna tijela, nisu državni administrativni organi, izdavanje potvrde je administrativna procedura i to bi bilo teško objasniti i opravdati sutra i pred Upravnim sudovima i pred bilo kojim drugim instancama. Svakako smo bili voljni da ponudimo rješenja koja bi dala onaj rezultat koji je očito predlagač imao za cilj a to je svođenje na minimum mogućnost zloupotrebe ove kategorije. Idemo dakle sa intervencijom i nakon razgovora i onoga što smo čuli na javnom slušanju da se iznađe mogućnost da nacionalni savjeti zadrže mogućnost davanja mišljenja, a da zapravo onaj organ koji provjerava ispunjenost uslova za izlazak na izbore kod svih lista, da zapravo to provjerava i kod lista nacionalnih manjina.“

Naglasio da su zainteresirani za unapređenje učešća manjinskih zajednica na izborima ali i njihovog većeg prisustva u Narodnoj Skupštini.

– S obzirom da sada imamo taj raskorak u odnosu na brojku strukture stanovništva gdje imamo u ovoj zemlji oko 30% pripadnika nacionalnih manjina, a u Parlamentu svega nekih 7-8% pripadnika nacionalnih manjina tako da i u ovoj regulativi ali isto tako potrebno je i dalje u nekim budućim prilikama iznaći mogućnost da ta zastupljenost bude adekvatnija po onoj slici strukture samoga stanovništva. Također smo zainteresirani da pored unapređenja izbornog procesa u zakonskoj dimenziji, pojačamo kontrolu same primjene ovih odredbi na terenu, s obzirom da naše iskustvo na prostoru Sandžaka nisu dobra jer postoje zloupotrebe od samog brojanja glasova, tako da ćemo biti zadovoljni tek kada se u ovoj zemlji u izborni proces uvede i skeniranje listića i elektronsko brojanje što nije neko dostignuće, neke zemlje to imaju još prije 20 i nekoliko godina, tada se eliminiraju mogućnosti zloupotrebe i mi ćemo se u budućnosti i za to zalagati. Bila nam je želja iako sada to nemamo u ovim prijedlozima da se i broj potpisa za nacionalne manjine spusti na 5.000 gdje će se donekle izbalansirati svi ovi ustupci koji se prave općenito olakšavajući se uslove i za učešće na izborima sa cenzusom od 3% dok je to nesrazmerno u pitanju nacionalnih manjina gdje ćete imati približnu brojku između onoga što je broj glasova za jednog poslanika i broj potpisanih koji je potreban.

Istakao je da narodni poslanici SPP-a podržavaju Prijedloga za veće prisustvo ženske populacije u Parlamentu.

–  Smatramo da treba omogućiti predstavnicima ženske populacije da budu prisutnije u cjelokupnom društveno-političkom životu. Promatrajući ono što je bila i sada jeste uloga žena u našem društvu, jeste da su one veoma često bile mnogo zaslužnije za očuvanje brojnih vrijednosti, posebno porodičnih i drugih univerzalnih vrijednosti, zato zaslužuju takvu šansu i zaslužuju tu reprezentativnost.

Izvor: SANA


Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.