Dr. Zukorlić o Zakonu izvršenju i obezbjeđenju: Zaštitimo čovjeka od izvršitelja

1
3

Predsjednik Stranke pravde i pomirenja dr. Muamer Zukorlić obraćajući se u Skupštini Srbije kazao da treba biti oprezan kada se radi o primjeni Zakona izvršenju i obezbjeđenju jer svaki zakon kada se po prvi puta uvodi izazvati određene probleme koje treba kasnije usklađivati sa stvarnim potrebama, ali isto tako sa vrijednosnim principima i interesima. 

– Dobro je kada zakon obezbjeđuje efikasnost, što jeste slučaj sa ovim zakonom, međutim niti jedno napredno društvo i država ne smiju zaboraviti da centralna figura svakog zakona nije sam zakon ili sama materija, već uvijek čovjek. Namjerno kažem čovjek, možda prije nego što ću kazati građanin jer nekako je i pojam građanin pomalo dehumanizirao čovjeka svodeći ga na određenu statističku brojku. Pojam čovjek je ono što se ni na koji način ne smije zapostaviti niti na pojedinačnom niti na kolektivnom planu. Kada se bavimo čovjekom i kada ovaj pojam i sve vrijednosti koje proizilaze iz njega i tiču ga se imamo pred sobom dok projektujemo i donosimo zakon, onda će zasigurno greške i nedostaci tih zakona kako u teorijsko-regulativnom dijelu, tako i u praksi i primjeni zasigurno biti manje.

Ukazao na određene probleme u primjeni zakona.

– Činjenica je da se pojavljuju određeni problemi u primjeni ovoga zakona, ne u proceduralnom, već u suštinskom smislu kada je u pitanju čovjek, pogotovo onaj oslabljeni i osiromašeni čovjek koji je nažalost žrtva brojnih ranijih politika ali isto tako i ovoga što se zove tranzicija, a traje više od tri decenije – što zapravo ne bi trebalo biti moguće, jer tranzicija ne bi smjela toliko trajati. Ovo više liči na neku vrstu fermentacije nego same tranzicije. Ali, žrtva i posljedica tog stanja i pogrešnih ranijih politika jeste vrlo često da je čovjek, njegova ljudskost, dostojanstvo i osnovna vertikala koja ga čini čovjekom najčešće ugrožena. Zapravo, mi narodni poslanici – pored brige da zakoni koje donosimo budu pravno utemeljeni, argumentovani, budu usklađeni sa ustavom i drugim zakonima, ne smijemo nipošto gubiti osjećaj za čovjeka, pogotovo za onog slabog i siromašnog čovjeka koji je najčešće žrtva.

Dr. Zukorlić pozvao na oprez i čuvanje dostojanstva čovjeka ukazujući na surovost izvršitelja.

Napomenuću da je jednom prilikom još u sedmom vijeku čuveni muslimanski vladar poznat po svojoj pravičnosti hazreti Omer u godini gladi i siromaštva suspendirao vjerski propis davanja zekjata. Dakle, Božiji propis obaveznoga davanja zato što su građani te godine bili gladni, odnosno siromašni. Dakle, ljudski vladar je suspendirao Božiji propis pokazujući time afinitet i senzibilitet za čovjeka odnosno za siromašnoga čovjeka. Ovo su sve razlozi i pozivi da se značajnije kroz naše cjelokupno zakonodavstvo, ali isto tako i osvrćući se na Zakon o izvršenju i obezbjeđenju pozabavimo čovjekom i objektivno, bez potrebe na akcentiranje stranačkih razlika pozabavimo čovjekom i tamo gdje postoje ozbiljni razlozi zaštitimo tog siromašnog čovjeka od ovog zakona, odnosno od izvršitelja koji, što se nažalost pokazalo, nemaju puno duše, a zakon im je to omogućio, kazao je dr. Zukorlić.

Izvor: SANA


Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

1 komentar

  1. Podržavam G. Zukorlića, ovakav zakon kakav je donet je od onih kojima izvršitelji verovatno nikad neće lupati na vrata, izvršitelji bez milosti su od istih i postavljeni. Ovako nešto treba temeljno menjati!

    0

    0

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.