Dr. Kurtović: Sjenica dobija veliku kapitalnu, ali i krucijalnu investiciju, kakvu nismo imali u zadnjih nekoliko decenija

4
3470

Prof. dr Rejhan R. Kurtović, predsednik SO Sjenica, u intervjuu za Pink rekao je da Sjenicu očekuju velike investicije, a da je jedna od najvećih, u čiju se realizaciju krenulo, izgradnja potpuno nove osnovne škole koja će biti najsavremenija ne samo u Srbiji i regionu, već i šire.

Ceo projekat izgradnje koštaće 10 miliona evra.

Da će do izgradnje osnovne škole u Sjenici doći najavili su predsednik Srbije Aleksandar Vučić i predsednik SPP-a Muamer Zukorlić, a u razgovoru za naš portal potvrdio je i predsednik SO Sjenica.

Prošle nedlje su predsednik Srbije Aleksandar Vučić i potpredsednik Narodne skupštine Muamer Zukorlić najavili izgradnju nove osnovne škole u Sjenici?

– Upravo tako, dva velika lidera Aleksandar Vučić i akademik Muamer Zukorlić doneli su radosnu vest za građane naše opštine, a posebno za sadašnje i buduće osnovce, kao i njihove porodice. Zahvaljujući velikom zalaganju akdemika  Zukorlića i razumevanju predsednika Srbije Aleksandra Vučića, Sjenica dobija veliku kapitalnu, ali i krucijalnu investiciju, kakvu nismo imali u zadnjih nekoliko decenija. Ovo su revolucionarne poruke koje daje nadu da verujemo u bolju budućnost naše opštine.

FOTO: PINK.RS/PRIVATNA ARHIVA

Koliko je važna ova investicija za Sjenicu?

– Neprocenjiva je vrednost ove investicije, posebno što je u oblasti obrazovanja. Obrazovanje je motor pokretač društva, bez kvalitenog obrazovanja nemamo ni znanja, a bez znanja nema napredovanja i razvoja pojedinca, zajednice, sredine i države u globalu. Zato nam je ova investcija od posebnog značaja, možda u ovom trenutku i ključna. Stara osnovna škola Svetozar Marković, koja je inače i najstarija škola na teritorije opštine Sjenica u nefunkiconalnom je stanju. Sve je dotrajalo u ovoj školi. Propala krovna konstrukija, plafoni od lamperije često natopoljeni vodom, dotrajale elektro i vodo  instalacije, fasada koja se obrušava, nehigijenski uslovi u morkrim čvorovima, propali patosi i zidovi ugrožavali su zdravlje i živote oko 1.000 dece koja svakodnevno pohađaju nastavu.

FOTO: PINK.RS/PRIVATNA ARHIVA

– Škola nije imala fiskulturnu salu kao ni mnoga druga osnovna sredstva za normalno i standardno održavanje nastave. Nekolikilo stotina tona uglja bi se trošilo za zagrevanje škole u zimskom periodu, a opet bi prostorije bile hladne u danima niskih tempertura. Međutim, ono što posebno želim istaći, što je zaista fascinanto, jeste, da su učenici ove škole ostvarivali i ostvaruju zapažene rezultate na takmičenjima svih nivoa. Danas imamo puno ulglednih građana, stručnjaka i istaknutih pojedina, kao u zemlji tako i u inostranstvu koji su svoje prve obrazovne korake napravili u školi Svetozar Marković. Nova škola ujedno je i priznje za sadašnje i bivše učenike, njihove učitelje, nastavnike i  rukovodstvo škole Svetozar Marković.

FOTO: PINK.RS/PRIVATNA ARHIVA

Možete li nam nešto više reći o novoj školi?

– Sa zdovoljstvom ovih dana govorim o novoj školi. Biće sagrađena savremena, ultra moderna, potpuno nova škola, na novoj lokaciji, tačnije na katastarskim parcelama koje se nalaze na uglu Prijepoljske ulice. Planirani kompleks je koncipiran kao tri celine, objekat škole, objekat fiskulturne sale i objekat zatvorenog bazena. Ove tri celine biće funkcionalno povezane, a njihova ukupna površina biće oko destet hiljada metara kvadratnih. Na parceli u unutrašnjem školskom dvorištu biće izgradjeni sportski tereni za košarku i odbojku, tribine i igralište za najmlađe.

– Glavni objekat škole biće funkcionalno podeljen u četiri celine kao nastavne prostorije, zajedničke prostorije, komunikacije, prostorije adrministacije i pomoćne prostorije. Pored fiskulturne sale, škola će imati poluolimpijski bazen, proizvodnu kuhinju, trepezariju za 500 učenika sa direktnim izalazom na unutrašnje dvorište, biblioteku sa čitaonicom, dve spijalizovane učionice za tehniku i tehnologiju, dva kabineta za kondiciju i korektivno vežbanje, dve specijalizovane učionice informatike, više specijalizovanih učionica za različite namene, atrijumski prostor, desetak standaradnih učionica, nekoliko posebnih kabineta, pet evakucionih stepeništa i mnoge druge sadržaje. Celokupni sadržaji biće prilagođeni osobama sa invalidtetom, što je jako važno. Objekat će biti sagrađen u modernom stilu od kvaltitenih materija uz poštovanje najviših standarda u oblasti izgrađnje objekata ovakve vrste. Ovo škola fututustičkog izgleda, mnogobrojbih sadžaja, svremenih tehničko-tehnoloških rešenja biće najsavremenija škola u Srbiji, regionu i šire. Vrednost projekta je 10 milona evra, a projekat finasira Vlada Republike Srbije.

FOTO: PINK.RS/PRIVATNA ARHIVA

Ovo je stvarno velika investicija za Sjenicu. A da li postoje još neke inevsticije pored ove?

– Ovo je zaista najaveća investicaja od strane države, međutim, pored ove investicije evidentne su i investcije na polju putne infrastrukture, gde je u poslednjih godinu dana na teritoriji opštine Sjenica urađeno oko 30 kilometara asfalta. Trenutno se radi na rekonstrukiciji puta Novi Pazar – Sjenica, na deonici koja je na terioriji opštine Sjenica u dužini od devet kilometrara, deonici koja povezuje Sjenicu i Novi Pazar, ali koja povezuje i veliki broj sjeničkih sela. Urađen je novi put koji povezuje pešterska sela, kao i Sjeničku i Tutinsku opštinu. Urađeno je više kilometara puta na putu od Bara prema Kumanici, to jest na putu ka granici sa Crnom Gorom, gde je ostalo još par kilometara da se povežu asfaltno Sjenica i Bijelo Polje. U izradi je tehnička dokumentacija za rekonstrukciju puta Sjenica – Ivanjica. Planira se asfltiranje i lokalnih seoskih puteva shodno mogućnostima. Ovde moram istaći da su Stranka pravde i pomirenja i Srpska napredna stranka kao najveća vladajuća stranka zaključile koalicioni sporazum u kome je poseban akcenat stavljen na kaptiane investicije i projekte u ovom delu države.

– U budućem periodu ćemo se zalagati da se realizuju predviđeni projekti koji će dati jednu potpuno novu dimenziju života i razvoja našeg kraja, poboljšati kvalitet života građana, sprečiti migracije stanovništva i stvorti dobre uslove za kvalitetan i dostojanstven život. Aktuelni projketi i radovi na saobraćanoj infrastrukturi su jedan deo sporazuma koji smo zaključili, kao i produkt dobrih odnosa i saradnje sa Vladom Republike Srbije. Pored navedenog, u Sjenici je trenutno aktuelna realizcija projekta izgradnje solarnog parka, gde smo pre par meseci potpisali i konktretne sporazume o saradnji, vrednost tog projekata je oko 50 milona evra. Intezivno radimo i na pripremi drugih projekata koji će ubrzo biti predstavljeni javnosti.

FOTO: PINK.RS/PRIVATNA ARHIVA

Zvučite optimistično i realno, što je obećavajuće i za Vaše građane…

– Srbija je postala veliko gradilište, u svakom delu zemlje evidentan je razvoj i napredak, država se razvija, zato i mi ulažemo puno energije  i napora da bude tako i u Sjenici, to su naša realna očekivanja. Na vrhu naše političke agende su investicije, projekti i razvoj, svakodnemo predano radimo na tome, a vide se i konkretni rezultati. Ovih dana sa Ministarstvom prosvete, nauke i tehološkog razvoja privodimo kraju završetak radova na domu učenika, koji je već par godina u izgradnji, i čiji je završetak u jednom trenutku bio doveden u pitanje. Takođe, pri kraju su radovi na završetku objekta u centru grada, koji je nazvan “Sjenička kuća”. Deo sredstava za završetak ovog projekta dobili smo od Kabineta ministra za razvoj nedovoljno razvijenih opština. Takođe i završetak ovaog projekata u poršlosti  bio je doveden u pitanje, mi ćemo ubrzo i ovaj projekat privesti kraju. Ono čime se takođe možemo pohvaliti jeste i završetak radova na dečijem vrtiću koji je više godina bio u izgradnji i čiji se završetak nije ni nadzirao. Ali, zahvaljujući velikom zalaganju direkorice predškolse ustanove “Maslačak”, fondaciji Novok Đoković, koperativnom i agilnom radu lokalne samouprave uskoro ćemo pustiti u rad novi objekat dečijeg vrtića koji nam je zbog velikog broja dece jako potreban. U stalnim smo pregovorima sa potencionalnim investitorima iz zemlje i inostranstva.

FOTO: PINK.RS/PRIVATNA ARHIVA

– U cilju promocije naših prirodnih, turističkih i svih drugih potencijala i resursa pre dva meseca smo organizovala biznis forum “Sjenica 2021”. Na forumu smo imali preko 200 učesnika iz regije i inostranstva od kojih je veliki broj njih pokazao interesovanje da ulaže u Sjenicu. Lično me ohrabruje dobra saradnja sa Vladom Republike Srbije, resornim ministarstvima i podrškom koju dobijamo od predsednika Republike Aleksandra Vučića i potpredsednika Narodne skupštine akademika Muamera Zukorlića. Posle duogodišnje izolazije, retrogradnih politika, lošeg političkog ambijenta i svih negativnosti koje su u našoj opštini bile i te kako izražene, nadamo se da sigurnim koracima idemo u bolju i prosperitetniju budućnost. Mnogo je problema sa kojima se suočavamo u svim segmentima funkcionisanja lolakne samouprave, nagomilanim problemima koji decenijama nisu rešavani, dugovima koji su nam ostavljeni od predhodnika, koji su trenutno preko sedam milona evra i drugim različith problema koji utiču na svakodnevni život građana. Međutim, koliko god da je situacija teška i u takvim okolnostima želimo da napravimo određene rezultate i rešimo dugogodišnje probleme, uz konkretne i vidljive investicije. Uprkos svemu, mi gledamo u budućnost koja će biti suprotna svemu što je decenijama unazad bilo standard u Sjenici.

Izvor: Pink


Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

4 KOMENTARI

  1. Daj doktore zaposlite DR. Masovica, izgleda mu je grdno za vas u srbiju ovo prezime, pa zato stoji tolike godine bez posla, sramota za cijeli Sandzak, a i Bosnu!!!!!

  2. Upravusi gospodin Cazime Zukorlic je covjek kojeg je Sandzak uduvjek zeljeo i Bošnjaci Sandzaka glasajte na prestojecim izborima SPP jer ta stranka dajevam bolju budućnosti prosperitet u cijelom Sanzaku pa i sire

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.