Dr. Fehratović: Tužilaštvo da procesuira odgovorne za organizovani kriminal koji razjeda društvo u Sandžaku

0
137Važno je da se i sudstvo i tužilaštvo, kako kaže narodni poslanik dr. Jahja Fehratović tokom obraćanja u Skupštini Srbije, osvježe s neophodnim stručnjacima kako bi s punim kapacitetima krenuli u obračun s organizovanim kriminalom. To je, ističe, pošast koja kao rak razjeda društvo.

– Ohrabruje činjenica da je i Visoki savjet sudstva kao i drugi predložili ljude koji imaju i snagu i mladost i kredibilitet da pokrenu neke procese. Naravno, saglasni smo s kandidatima koji su predloženi za javne tužioce i njihove pomoćnike koji dolaze iz Novog Pazara. Smatramo da su dosadašnjom karijerom pokazali da imaju dovoljno i kredibiliteta i da se zasluženo nalaze na predloženim mjestima. Izražavamo i nadu da će u budućnosti imati i dovoljno snage s ovako ojačanim pozicijama da pokrenu neke procese kako bi se društvo pokrenulo u pravcu suzbijanja organizovanog kriminala kojem smo izloženi prethodnih decenija u najvećoj mjeri.

Podsjeća i da je često organizovani kriminal imao svoje poluge u organima sudstva i tužilaštva. Dva su, napominje, najizraženija vida organizovanog kriminala.

– Jedan je klasični koji dolazi od strane vrlo ozbiljnih i dobro organizovanih kriminalnih grupa. Drugi je onaj koji taj organizovani kriminal vrši kroz javne institucije. Sramotno je što i danas nakon više od 15 godina nikada nijedno tužilaštvo nije procesuiralo više od 20 miliona otuđenja iz budžeta Novog Pazara kojeg je napravio tadašnji gradonačelnik Sulejman Ugljanin.

Postoje, kaže, izvještaji i dokazi, tzv. milioni pojedenih ćevapa, izuzeti stanovi opštinskog vlasništva i mnogi drugi. Nikada se, naglašava, tužilaštvo nije pozabavilo ovakvom pronevjerom.

– To je nešto što je dosad trebalo biti urađeno i što je ostalo kao crna mrlja u radu tužilaštva u Republici Srbiji. Također, posljednji primjer iz Tutina kada opštinska vlast bez ikakvih procedura i zakonitih postupaka prodaje dio opštinskog vlasništva, Dom kulture. To je zaista nešto nečuveno. I to prodaju mimo procedura, tajno, izvan bilo kakvog konkursa, sumnjivim kupcima. Za nas je to jedan od najozbiljnijih organizovanih kriminala koji se dešavaju u Republici Srbiji a posebno u našem okruženju, odnosno u Sandžaku.

Ako je, kaže, propuštena prilika da se procesuira manjak iz budžeta Novog Pazara  kojeg je napravio tadašnji gradonačelnik Sulejman Ugljanin ne smije biti prupštena prilika za obračun s kriminalnom organizacijom koja je na vlasti u Tutinu i prodaje opštinsku imovinu pa dio Doma kulture prodaje bez ikakvih legalnih tokova mimo procedura uzimajući za to određena sredstva.

– Taj grad je, prema izvještajima notara kojeg smo dobili, jedan u okruženju koji je iz opštinskog vlasništva izuzeo najveći dio građevinskog zemljišta i prodao ga raznim subjektima kako bi nadomjestio sve što je manjak u budžetu. Manjak nastaje upravo što se budžet i javna sredstva građana crpe radi ličnih interesa onih koji čine vlast u tom gradu.

Tužilaštvo, poručuje dr. Fehratović, mora pokrenuti procese jer će se jedino tako vratiti povjerenje građana u ove institucije. Sve dotad trebat će naći načina da budu ubijeđeni da sudstvo i tužilaštvo jesu nezavisni  i da rade na dobrobit građana. Ne radi se o pojedinačnom kriminalu već činjenici da se zloupotrebljavaju javni resursi i funkcije.

Apeluje na Tužilaštvo da ovo što se dešava trenutno u Tutinu procesuira i u nadi da će se promijeniti sve sprege između pojedinih dijelova tužilaštva i lokalnih vladajućih tajkuna, ističe da će poslanici Stranke pravde i pomirenja dati podršku svim prijedlozima koji su na dnevnom redu.

Izvor: SANA


Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.