Dr. Fehratović ministru Šarčeviću: Ministarstvo mora uvesti red u obrazovanju na bosanskom jeziku

0
26

Poslanik Stranke pravde i pomirenja u Skupštini Srbije dr. Jahja Fehratović inspirisan, kako kaže, skorašnjom važnom i kvalitetnom raspravom o obrazovanju na jezicima nacionalnih manjina u organizaciji Odbora za obrazovanje Skupštine Srbije ističe da tamo gdje je trebalo razgovarati o kvalitetu i svim nesporazuma između Ministarstva u vezi sa implementacijom nastave na bosanskom jeziku, nažalost osim njega kao vijećnika nije bilo prisutnih predstavnika Bošnjačkog nacionalnog vijeća.

– Taoci takvog jednog odnosa jesu đaci i njihovi roditelji, odnosno građani Republike Srbije. To je meni bio još jedan poseban signal da i na tom najvećem nivou iako smo kao vijećnici mnogo puta inicirali raspravu o tome, u tom organu, to Vijeće nema kapaciteta ni želje da popravlja taj način obrazovanja a u tom Vijeću nemamo nekoga ko može iznijeti obrazovni proces.

Ono što jeste problem, ističe dr. Fehratović, jeste da je Bošnjačko nacionalno vijeće samo jedan od organa ove države i konkretno u ovom slučaju krovne institucije Ministarstva obrazovanja koje je dijelom zaduženo za implementaciju nastave.

– Ministarstvo ne bi smjelo dozvoliti da ukoliko imamo dekadencu i autodestrukciju u jednom organu koji je uz to i njen partner i pomoćni organ takav nonšalantan odnos prema građanima Republike Srbije prije svega prema đacima i njihovim roditeljima ne bi smjelo dozvoliti da pripadnici nacionalnih zajednica koji izučavaju maternji jezik prema programu svoje nacionalne zajednice budu taoci takvog jednog odnosa.

Podsjeća na dobar zakonski okvir, ali suštinski loše postavljenu koncepciju i izuzetno slab kvalitet nastave na bosanskom jeziku što, napominje, dovodi do osipanja onih đaka koji se odlučuju na takvu vrstu nastave.

– Tu imamo neku igru između Ministarstva koje za to optužuje Bošnjačko nacionalno vijeće, a s druge strane Bošnjačko nacionalno vijeće koje za to optužuje Ministarstvo i neke druge organe da su oni krivi. U suštini trpe đaci, nastavnici, roditelji, građani Srbije. Ministarstvo bi zaista moralo i mi smo se uvjerili da od te garniture u tom Vijeću koja krši sve moguće zakonske regulative i po pitanju implementacije nastave na bosanskom jeziku Ministarstvo bi moralo poduzeti odgovornost i uvesti red i u taj vid obrazovanja da se ne desi da đaci bošnjačke nacionalnosti udžbenike za drugi i šesti razred dobiju sa dva ili tri mjeseca zakašnjenja.

Podsjeća i da se pred kraj polugodišta došlo bez udžbenika iz kojih pohađaju nastavu, da nemaju lektira kao i općenito elementarnih uvjeta za normalan rad.

– Mi ovdje ne želimo da amnestiramo Vijeće ali isto tako dio odgovornosti ima i Ministarstvo koje je dozvolilo da se oni u BNV zaduženi za ovaj vid obrazovanja odnose ovako prema đacima i prema nastavnicima.

Ministar Mladen Šarčević odgovara da nacionalni savjeti manjina nisu u nadležnosti ministarstva prosjvete.

– Ja ne mogu da arbitriram ko će tamo biti u bošnjačkoj zajednici prvi, drugi, treći, ko će rukovoditi nacionalnim vijećem. Ono što je praksa države Srbije a što je prepisana evropska praksa jeste da roditelj bira na kojem će jeziku dijete slušati nastavu. Godine 2016. sam potpisao akt o bosanskom jeziku, a s druge strane je tek sad procedura osnivanja u visokoškolskim ustanovama koje će to da rade. Opet to nije moja inicijativa, znate gdje priča stoji i kako ide. Nemojte ništa Ministarstvu prosvjete staviti na teret jer zaista ni luk jedemo ni mirišemo.

Ministar poručuje da to treba unutar Vijeća bez obzira čiji su odbornici sjesti i dogovarati bez prepreka, a njega, kako kaže, mogu pozvati u goste jer sarađuje sa svima.

– Ja samo participiram u dijelu obaveza prema nacionalnim savjetima a udžbenici su tek sljedeća karika opet zavisna od nacionalnog savjeta.

Poslanik Fehratović odgovorio ministru Šarčeviću da zna da nije Ministarstvo prosjvete nije to koje će odlučivati ko će biti izabran u organima bilo kojeg nacionalnog vijeća pa i BNV ali ukupno obrazovanje u osnovnim, srednjim školama jeste u nadležnosti i pod ingerencijama Ministarstva prosvjete.

– Mi smo svjesni da ako neko ne ispunjava svoje obaveze kad je u pitanju ovaj segment obrazovanja, kada ne zadovoljava ni kvalitetom, a vrlo često ni formalno onda mora postojati neki organ, u ovom slučaju Ministarstvo obrazovanja koje će to dovesti u red. U tom segmentu vidim odgovornost Ministarstva a i razumijem zašto je to. Ovo je vrlo senzibilno jer bi Vam se vjerovatno spočitalo da se želite miješati u nacionalne interese drugog naroda.

Upozorava da su Bošnjaci kao građani i njihova djeca taoci takvog odnosa. Lično dr. Fehratović, kao roditelj čija djeca pohađaju nastavu na bosanskom jeziku, ima problem kako da objasni zašto nema udžbenika a dijete iz istog razreda koje izučava nastavu na srpskom jeziku ima udžbenike. To, nastavlja, nisu krivi ni roditelji ni đaci već neko ko je morao snositi posljedice zašto to nije odradio ili je morao imati neki mehanizam kako da izađe u susret đacima i roditeljima i premosti ovakvu situaciju.

– Ja se u potpunosti slažem s Vama da je to primarno dio obaveza koje i u izvršnom smislu treba BNV odnosno stručna tijela tog vijeća raditi. Nažalost, šta se dešava kad su u ovom slučaju nesposobni, nespremni ili ne znaju to da urade.

Dr. Fehratović poručuje da država mora naći neki mehanizam da đaci koji žele da slušaju nastavu na tom jeziku imaju tu mogućnost i preuzme neku mjeru dok se ne steknu drugačiji uvjeti.

Izvor: SANA

 

 

 


Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.