Dom zdravlja Rožaje: Veći komfor i bolji uslovi za pacijente i zaposlene

0

Dom zdravlja Rožaje

U Dom zdravlja Rožaje je kroz projekat Energetske efikasnosti uloženo 180 hiljada eura, čime je obezbijeđen veći komfor i bolji uslovi za pacijente i zaposlene.

Ministri zdravlja i ekonomije, Kenan Hrapović i Dragica Sekulić, posjetili su rožajski Dom zdravlja u kojem je završena adaptacija.

Sekulić je kazala da je Dom zdravlja u Rožajama jedan od 19 zdravstvenih objekata koji su u prethodnom periodu rekonstruisani kroz projekat energetske efikasnosti.

„Urađena je nova termoenergetska toplotna fasada, popravljen krov, riješeno pitanje odvoda atmosferskih voda, popravljena stolarija i ugrađena dva nova kotla za grijanje”, kazala je Sekulić.

Ona je, kako se navodi u zajedničkom saopštenju ministarstava, kazala da se u razgovoru sa direktorom Doma zdravlja, zaposlenima i pacijentima osjeća zadovoljstvo zbog uslova rada i usluga.

“Vjerujem da ćemo u saradnji sa Ministarstvom zdravlja obilaziti sve veći broj domova zdravlja kako bismo vidjeli rezultate jednog ovakvog projekta i ulaganja“, dodala je Sekulić.

Hrapović je saopštio da se benefiti već osjećaju u smanjenoj potrošnji goriva i toplijim prostorijama u kojima borave zaposleni i građani.

„Važno je istaći da je, osim kroz projekat energetske efikasnosti, u kupovinu opreme uloženo još 74 hiljade eura. Nabavljena je oprema za hemodijalizu, oftalmologiju kao i laboratorijska oprema. Sve to je uslovilo bolje dijagnostičke procedure i olakšalo rad ljekara u ovoj ustanovi i kvalitetnije i bezbjednije za pacijente”, tvrdi Hrapović.

On je rekao da se u Domu zdravlja na specijalizaciji nalazi četvoro ljekara, i da se povratak jednog ljekara – radiologa, očekuje u aprilu.

“Sve ovo upućuje na kvalitet pružanja zdravstvene zaštite za građane na teritoriji opštine i okolnim mjestima“, kazao je Hrapović.

Direktor Doma zdravlja Rožaje, Hajran Kalač, zahvalio je Vladi i ministarstvima na uloženim sredstvima u adaptaciju objekta i ocijenio da je evidentno zadovoljstvo i građana i zaposlenih.

„Svakog dana poboljšavamo uslove rada, uvodimo nove dijagnostičke procedure i školujemo kadar kroz kontinuiranu medicinsku edukaciju. Mislim da je nivo zdravstvene zaštite za ono što je dato primarnom nivou, a to je 80 odsto pružanja usluga iz oblasti zdravstvene zaštite, na visokom nivou“, saopštio je Kalač.

Druga faza projekta energetske efikasnosti počela je sa realizacijom 1. septembra 2018. i trajaće do kraja 2023. godine sa budžetom od šest miliona eura.

Sredstva za realizaciju projekta su obezbjeđenja kreditom Međunarodne banke za obnovu i razvoj, a u projektu učestvuju ministarstva ekonomije i zdravlja.

Do sada su, u okviru projekta, završeni radovi na tri doma zdravlja, u Beranama, Plavu i Rožajama, vrijednosti 640 hiljada eura.

Počelo je izvođenje radova na objektima Opšta bolnica Bar i Dom zdravlja Ulcinj. Vrijednost ugovorenih radova iznosi 1,4 miliona eura.


Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.