Đukanović: TE Pljevlja će biti najmodernija u regionu, preispitaćemo politiku subvencija

0
12

Đukanović

Predsjednik Odbora direktora Elektroprivrede Crne Gore (EPCG) Milutin Đukanović poručio je da će novo rukovodstvo te kompanije isključivo voditi računa o interesima građana i interesima kompanije.

Istakao je da strateški ciljevi EPCG moraju biti – smanjenje iznosa računa za struju i povećanje proizvodnje električne energije.

Đukanović je kazao da će bordu predložiti da se preispita politika subvencija za električnu energiju i da zahtijevaju da se u rješavanje tog problema uključe Skupština i Vlada, kako bi se zaustavila “pljačka građana”.

Tražiće i da se ispita politika naknada operaterima, koje takođe opterećuju račun za električnu energiju. “Nije u redu da u računu cijena elelektrične energije učestvuje sa 30 odsto, a ostalo su razne naknade i porezi”, istakao je.

Istakao je da je neophodno završiti modernizaciju Termoelektrane Pljevlja, iako se to moralo uraditi mnogo ranije.

“Zbog enormnog kašnjenja ugroženo je funkcionisanje TE. Smanjenje emisije štetnih gasova i sanacija odlaganja otpada su projekti koji nemaju alternativu.

Đukanović je naglasio da će biti završena ekološka rekonstrukcija i sanacija Maljevca.

Poručio je da nema govora o prestanku rada TE Pljevlja i da to nije opcija, te kazao da će ta termoelektrana biti najmodernija u regionu.

Đukanović je kazao da će se preispitati svi ugovori i tenderi koje je sklapala ili država ili EPCG.

Razvoj EPCG se, kako je istakao, mora bazirati na zelenoj energiji. “Prelazak na potpuno obnovljive izvore energije, prije svih u EU, će doprinijeti imidžu Crne Gore u svijetu. Čisti vazduh, bez dodatnih ulaganja i subvencija.”

Đukanović je rekao da je Crna Gora u proteklom periodu doživjela “industrijski sunovrat” u svim segmentima, te da se ono što se događalo u energetskom sektoru može se svrstati u rubriku “vjerovali ili ne”.

Naglasio je da Crna Gora u 40 godina nije izgradila nijedan značajniji izvor električne energije koji bi bio u njenom vlasništvu, a da i ono što se gradilo nije bilo u interesu građana, kojima je samo pričinjena šteta, a korist su imali samo bliski bivšem režimu.

“Očigledno su ove projekte pratile velike koruptivne radnje”, dodao je, naglasivši da je struja jedini proizvod iz Crne Gore koji je konkurentan na svjetskim berzama.

Predsjednik Odbora direktora EPCG je poručio da je pokretanje snažnog investicionog ciklusa, gdje nema dodatnih troškova za građane, jedan od prioriteta.

“Napraviti model koji će omogućiti svim građanima da kroz posebne programe individuelne proizvodnje struje ostvare značajne benefite, a ne da ti benefiti, kao do sada, budu namijenjeni pojedincima bliskim režimu”, naveo je Đukanović.

Kazao je da će bordu predložiti da se krene u izgradnju hidroelektrane Komarnica, snage 170 MW, Krnovo 2, snage 50 MW, kao i izgradnju osmog agregata u HE Perućica, 54 MW.

“Poseban akcenat ćemo dati na izgradnju solarnih elektrana, gdje ćemo omogućiti da građani ostvare značajne benefite od svoje neplodne zemlje. U naredne četiri godine, Ukupna instalisana snaga solarnih panela mogla bi dostići 200 MW i to na način da sve košta građane nula eura.”

Đukanović je dodao da će, ako se potvrdi da je sve urađeno u skladu sa zakonom, nastaviti sa projektom Briska Gora, gdje bi se instalisana snaga kretala od 200 do 250 MW.

“U periodu od četiri godine bi se mogli realizovati ili privesti kraju projekti gdje bi se ukupna instalisana snaga, koja sada iznosi 883 MW, povećala za gotovo 100 procenata. Za gotovo četiri godine bismo izgradili energetskih objekata koliko u prethodnih 75 godina, a beskonačno više u odnosu na 30 godina vladavine DPS-a. Te investicije bi dovele do ekonomskog preporoda Crne Gore”, naglasio je on.


Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.