Đerlek: Politika pomirenja donosi stabilnost koja je presudna u obezbjeđivanju prosperiteta i razvoja

0
141

 

Gostujući u emisiji TV Pink „Izbori 2020“ Edin Đerlek, generalni sekretar i kandidat za narodnog poslanika ispred Liste „Akademik Muamer Zukorlić – Samo pravo – Stranka pravde i pomirenja, Demokratska partija Makedonaca” program sa kojim ova stranka izlazi na izbore 21. juna.

Program ove stranke je, kaže slojevit, napisan na nekoliko stranica  i preoznata je kao stižerni faktor okupljanja manjinskih zajednica. Podsjeća da je poznato da manjine u Srbiji čine 30 posto populacije a u parlamentu su zastupljene sa samo sedam procenata.

-To je veliki raskorak tako da su one u nama prepoznale nekoga ko nije suviše velik da može da ih ugrozi jer bi tako rizikovali utapanje a isto tako neko ko je dovoljno jak da može na autentičan način da ih predstavi. Mi smo, izmežu ostalog, prioje tri godine promijenili naziv Stranke gdje smo bili BDZ u SPP iako su nam tada prijatelji i sardnici govorili da to nije popularan potez zato što više možete generiosati glasove na toj rigidnoj nacionalističkoj platformi ali smo mi napravili otklon od takvih stavova želeći obuhvatiti širi dijapazon ljudi ali i da se zalažemo primarno za bošnjačku zajednicu ali i sve ljude bez obzira koje vjere i nacije bili.

Napominje, također, da okosnicu programa čini pet temelja, odlučna borba protiv kriminala i korupcije, misleći pritom na sistematsku borbu u tom segmentu. Ističe da iako ih je teško iskorijenti bez sumnje,moguće minimizirati. U tom smislu neohodno je odlučnije djelovanje.

-Isto tako za šta se mi borimo je da se vrati status i ugled parlamentu koje je naviše zakonodavno i predstavničko tijelo i najviši nadzorni organ. U tom smislu treba kontrolisati i druge oblike vlasti. Izvršna vlast je predominantna i u njoj je koncentrisana ogromna moć tako da svakako to nije dobro.  Pored svega toga posebnu pažnju posvećujemo porodici koja je temelj našeg programa prije svega zaštita majke i zaštita žene.

To ne podrazumijeva, kaže, samo formalno prisustvo žena na listama iako Stranka ima potpredsjednicu ženu i najvitalniji dio čini Ženska mreža.

-Tu prije svega mislimo na suštinsku zaštitu jer smo imali slučajeva da nam se majke javljaju maltretirane od strane muževa, Centra za socijlani rad, slučajeva mobinga. Tu pore zakona koji su dobri jako je bitna implementacija tih zakona. Ono što je također utkano u imenu Stranke jesu pravda i pomirenje. Pravda kao princip neophodan u našem društvu jer je poznato da se na temeljima nepravde generiše svako zlo. Pomirenje ne bi bilo moguće da nema pravde tako da uz uspostavljanje jednog oblika djelimične pravde možemo računati na pomirenje koje je jako važno pogotovo na našem trusnom području.

Neophodno je, poručuje, mnogo truda i napora uložiti prije svega u verbalnom, javnom  diskursu kako bi obezbijedili elementarno pomirenje i mir na ovim prostorima ne samo u državi već i regionu.

-Politika pomirenja može nam donijeti stabilnost koje je presudno u obezbjeđvanju razvoja. Ono što je jako važno da smo se u svom programu koncentrisali na Sandžak i u tom smislu potrebno je izvršiti decentralizaciju Srbije s određenim stepenom samouprave odnosno autonomnosti. Ovdje je jako važno da spomenem poštujući suverenitet i integritet države.

To je, ističe, neophodno kako bi se Srbija ravnomjerno razvijala. Nije dovoljno da se, poručuje, Srbija razvija samo u Beogradu a da je u Sandžaku, između ostalog, stopa nezaposlenosti gotovo 60 posto.

 


Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.