Đerlek ne odustaje: Nadam se da će Tutin pronaći model povećanja stepena vakcinacije

0
383

Državni sekretar u Ministarstvu zdravlja Mirsad Đerlek ponovio je da je epidemiološka situacija u Novom Pazaru i Tutinu alarmantna, zbog čega su tim lokalnim samoupravama upućene preporuke koje trebaju da budu usvojene kako bi se korona virus obuzdao.

On je naveo da se nada da će Krizni štab opštine Tutin usvojiti plan po kom treba da se nađe model za povećanje stepena vakcinacije, da se duplira inspekcijski nadzor ugostiteljskih objekata i drugih mjesta okupljanja, da se u školama poveća broj dežurstava i uvedu selektivni veliki odmori, kako bi se spriječilo miješanje đaka.

“U Tutinu smo u julu imali sedmoro novooboljelih (dnevno), a u avgustu 536. U Novom Pazaru smo tokom jula imali osam novozaraženihu, u avgustu 888. Ako smo prošle godine u junu, prije katastrofe, imali 389 novooboljelih dnevno pitanje je šta nas čeka sad u septembru”, naveo je Đerlek.

Prema njegovim riječima, glavni razlozi naglog skoka broja novozaraženih su slab odziv za vakcinaciju, ljetovanja i masovna okupljanja građana.

Gradonačelnik Novog Pazara Nihat Biševac izjavio je prethodno da je epidemiološka situacija u Novom Pazaru pogoršana, ali je odbacio ocjenu da je taj grad, zajedno sa Tutinom, “ozbiljno žarište” korona virusa.

Izvor: Radiostoplus.com


Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.