Đerlek: Grijanje i gradski prijevoz poskupjeli, iako je gradonačelnik obećao da do toga neće doći

0
631

Na poslednjem skupštinskom zasijedanju usvojena je Odluka o usvajanju cjenovnika usluge snabdijevanja toplotnom energijom JKP “Gradska toplana” Novi Pazar.

Odbornik Stranke pravde i pomirenja istakao da se opet radi o povećanju cijene grijanja.

“Ne bi me začudilo ovo povećanje cijena da nedavno nismo imali izjavu gradonačelnika Nihata Biševca koji je rekao da će cijene toplotne energije biti manje. Zašto ovo govorimo? Ovo je itekako povezano sa toplanom. Mi smo nedavno imali modul zaštite životne sredine gdje se govorilo šta su to najveći zagađivači vazduha, vode i zemljišta. Sad ću se osvrnuti konkretno na vazduh obzirom da je toplana koja nije bila na biomasu a koja je u centru grada, bila jedan od najvećih zagađivača u Novom Pazaru. U ranijim mjerenjima koja su bila na četiri mjesta, to su “Mladost”, Zdravstveni centar, Ekonomska škola i Banja, utvrđeno je da je stepen čađi iznad zakonskog dozvoljenog nivoa, da bi kasnije imali savremenu metodu gdje smo prosto mogli na Agenciji za zaštitu životne sredine da provjerimo gdje se nalazi Pazar kada je u pitanju zagađenost. Vi ste svi bili svjedoci da je prošle zime Novi Pazar bio prvi grad u Srbiji po zagađenosti a nerijetko je bio prvi ili drugi grad u svijetu po zagađenosti vazduha. Radi se o ogromnom problemu i sve ovo bi bilo u redu da vi nama niste još 2014. godine na skupštini donijeli odluku da JKP “Gradska toplana” konkuriše na projektu za izgradnju toplane na biomasu, pa je onda tada zamjenik gradonačelnika Faruk Suljević 2016. godine rekao da se očekuje da ptoplana na biomasu bude završena 2018. godine. Pazite koliko je godina prošlo. Tada su dobijena sredstva od Njemačke razvojne banke u iznosu od 5,8 miliona eura i obećanje je bilo da će gradska toplana biti gotova 2018. godine, međutim nije bila gotova ni 2018. godine, nije bila gotova ni 2019. godine, nije bila gotova ni 2020. godine a Boga mi evo vidimo ni 2021. godine i ja vas sada ovdje pitam kada će biti gotova ta gradska toplana na biomasu o kojoj se govori evo već pola decenije? Kada su u pitanju povećanja cijene grijanja, iz dva osnova vi ovo ne možete da dozvolite, prvo zato što je gradonačelnik obećao da će cijene biti jeftinije a drugo zato što niste bili u stanju više od pola decenije da izgradite tu famoznu toplanu na biomasu i pored toga što ste imali sredstva.”

On je komentarisao i povećanje cijene prijevoza putnika u gradsko-prigradskom saobraćaju za 10%.

“Opet povećanje, iz sjednice u sjednicu, u dva mandata u koja sam bio uvijek se govorilo o povećanju, da li su to komunalne usluge, da li su to firmarine koje su najskuplje u Srbiji, kada god je neka taka o cijenama, uvijek se radi o ovećanju, nikada o smanjenju a vi znate da su naše plate ispod republičkog prosjeka, vi znate da imamo najveću stopu nezaposlenosti i najveću stopu siromaštva. Naravno, možda neki od vas to ne primjećuju zato što im ide lijepo ali Boga mi mnogi građani se bore da plate račune a da ne pričamo o tome da su sada od septembra imali namete i za djecu oju treba da obezbijede za školu, da ne pričamo o ogrijevu koji su trebali da obezbijede, to su realni životni problemi. Šta se ovdje dešava? Sandžaktrans je tražio povećanje cijena od 10% i vi ste tamo u toj odluci naveli neke gradove, da li je to bilo u svrhu komparativne metode da bi mi vidjeli kako je u Beogradu skuplji saobraćaj? Pa znali som da je u Beogradu skuplji saobraćaj. Pa ste onda naveli Vranje a niste tamo naveli da je Vranje tražilo samo 5% povećanja. Dakle, Sandžaktrans traži povećanje od 10%, šta je ovdje problem? Oni kažu tamo u obrazloženju da je poskupela cijena goriva i tkao dalje, ako Sandžaktrans traži povećanje od 10%, možete da kažete povećavamo cijene za 10% ali obezbijedite nam ekološke autobuse, obezbijedite nam niskopodne ekološke autobuse, obezbijedite nam da učenici i studenti i penzioneri i osobe sa invaliditetom budu oslobođene od plaćanja prijevoza i onda možemo da povećamo cijenu za 10%, tako se to radi. Šta je to javno-privatno partnerstvo, ako oni ne odgovaraju sa cijenom, raskinite taj ugovor i dajte da nađemo drugog prijevoznika. Za vas možda nije možda velika cifra od 70 dinara ali vjerujte za ljude koji dolaze u grad i vraćaju se kući, za nekoga je to previše, za ljude koji su uljuljkani u luksuze oni to ne osjećaju, međutim za neke ljude je to previše i zato vi kao grad ne smijete da dozvolite da nam ovi krševi voze gradom a da mi podižemo cijene za 10%, a da pritom nemamo nikakve beneficije za sve one kategorije za koje bi trebali da imamo beneficije. Uzmite za primjer Užice, pogledajte kako prijevoz funkcioniše, isto javno-privatno partnerstvo, od početka grada do kraja grada cijena je 30 dinara, od Užica do sljedeće opštine cijena je 50 dinara, od Užica do Zlatibora cijena je 70 dinara a vi ste nama stavili ovdje cijenu u prvoj zoni 70 dinara. Kako oni uspijevaju da budu profitabilni, kako oni imaju ekološke autobuse?”


Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.