Dat ćemo ti glas na izborima, dat ćemo ti priliku da nas vodiš, ali ako nas iznevjeriš, nećemo ti halalit

4
44

Autor: Novi.ba

U jeku izborne kampanje, odlučili smo uraditi kratku analizu mogućih izbornih rezultata u Sandžaku i skrenuti pažnju, našim dragim Bošnjacima kako bi donijeli pravu odluku. Nećemo držati nijednu stranu ali ćemo se služiti istinitim podacima i logikom. Neka svako od vas nakon ovog teksta zaključi za koga treba glasati.

Budimo iskreni, sadašnja vlast SDA i SDP, koja bi trebala navodno da predstavlja Bošnjake Sandžaka, ništa značajno nije uradila zadnjih 30 godina za svoj vlastiti narod. Predstavljali su uglavnom vlastite interese, a najmanje interese samog naroda kojeg su trebali ustvari reprezentovati. Rad aktuelnih vlasti je bez ikakvih vidljivih rezultata za sam narod. Rezultate možemo vidjeti u ovom tekstu i želimo na jednostavan način da pokušamo napraviti razliku između dvije strane.

Jedna je strana koju predstavlja Sulejman Ugljanin i Rasim Ljajić kao nužna kolacija protiv druge strane koju predstavlja muftija Muamer Zukorlić.

Uzmimo za početak statističke podatke o NESTANKU Bošnjaka na području gdje većinom žive. Poznato nam je da su SDP i SDA na vlasti punih 30 godina.

Na samom početku treba biti jasno da u Sandžak spadaju: Novi Pazar, Sjenica, Tutin, Prijepolje, Priboj i Nova Varoš, te šest opština u Crnoj Gori (Bijelo Polje, Rožaje, Berane, Pljevlja, Gusinje i Plav). Na osnovu popisa iz 1991. godine broj stanovnika Sandžaka iznosio je 420.000, odnosno 278.000 u Srbiji i 162.000 u Crnoj Gori – od kojih su 54 odsto Bošnjaci.

U posljednjih 30 godina broj Bošnjaka je smanjen za više od 50 odsto, što je alarmantno sa samog stanovišta egzistencije. Glavni razlog napuštanja ovih prostora je ekonomska nesigurnost koju je vlast trebala da obezbijedi. Postavljamo vam pitanje, da li je muftija Zukorlić kriv radi loših ekonomski rezultata ili su krivi ovi koji su vlast 30 punih godina? Ko će da odgovara i kom sudu za odlazak naših porodica koje doslovno prepolovljene?

Razlog broj jedan zbog kojeg ću glasati za muftiju (pitanje ekonomskog blagostanja Bošnjaka Sandžaka)

Sulejman Ugljanin je bio ministar u Vladi Srbije više od 12 godina. Nikada nijednu investiciju nije doveo u Sandžak. Nikada nijednu fabriku nije otvorio u Sandžaku. S pravom se postavlja pitanje koga je tačno predstavljao u tom periodu?

Rasim Ljajić je aktuelni ministar u Vladi Srbije blizu 30 godina staža, faktički cijeli radni vijek vazali u Beogradu. Važi da jednog od svjetskih lidera po broju mandata u ministrovanju.  Također nikada nijednu investiciju nije doveo u Sandžak. Nikada nijednu fabriku nije otvorio u Sandžaku. Nažalost bilo je obrnuto. Sve fabrike su zatvorene od strane ovog dvojca.

Muftija Muamer Zukorlić je nova politička figura u odnosu na dvije vladajuće stranke na području Sandžaka. Do sada nije imao vlast na nivou Sandžaka. I tu mu ne možemo prigovoriti da je bilo šta uništio. Ako je već naš narod dao povjerenje na izborima ovim ljudima čak sedam puta po četiri godine mandata red je onda da i ovom čovjeku barem jedan mandat od četiri godine njemu povjerimo.

Pitamo vas naši dragi čitatelji. Da li su Ljajić ili Ugljanin bili dužni da se bore za naše interese i za koje interse su se izborili? Da li imate fabrike u kojima vi i vaša djeca radite a da su ova dva bošnjačka ministra otvorili te fabrike? Svaki put, pred svake izbore su najavili nove puteve, investicije i fabrike. Do sada su vas slagali sedam puta. Da li ćemo im dati naš glas i osmi put?

Razlog broj dva zbog kojeg ću glasati za muftiju (pitanje sloboda i prava našeg naroda)

Sulejman Ugljanin ništa nije uradio za Bošnjake Sandžaka po pitanju građanskih prava. Deklarativno se zalagao se za autonomiju, za veća prava Bošnjaka, za Bosanski jezik u školama, evo molim vas da nam kažete samo jedan primjer gdje je ispunio vlastito obećanje?

Rasim Ljajić već odavno živi u Beogradu, u potpunosti je napustio Sandžak kao mjesto življenja. Bošnjački ministar s beogradskom adresom, koga ćete prije vidjeti po beogradskim žurkama nego u samom Novom Pazaru. Njegov politički opus bi mogao se sažeti u jednoj rečenici. On je beogradski vazal za  “vladine prljave poslove” poput saradnje s Haškim tribunalom. U potpunosti beskoristan. Ukoliko nađete samo jednu stvar koju je uradio za vlastiti narod, molim vas da nas obavijestite, jer je to nemoguće naći.

Muftija Muamer Zukorlić je dostojanstveno, samouvjeren, politički dosljedno samo s dva poslanika predstavljao Sandžak i sve ugrožene narode u Srbiji. Dobio je velike simpatije kao u samoj Skupštini tako i među običnim građanima Srbije. Oni najviše žale što muftija nije “njihov”, dok većina Bošnjaka Sandžaka imaju kompleks niže vrijednost i žale što je naš.

Ljudi moji, Dragi Bog šalje u 100 godina nekoga ko će obnoviti vjeru i dostojanstvo svoga naroda. Ukoliko to nije muftija za Sandžak i Bošnjake, pa ko je to onda drugi?

Razlog broj tri zbog kojeg ću glasati za muftiju (pitanje vjerodostojnosti predstaljanja)

Sulejman Ugljanin je nacionalista na baterije koji želi da kroz poziv na mržnju drugih i drugačijih izazove lažnu emocije kod Bošnjaka u cilju širenja mržnje među stanovnicima Sandžaka. To radi isključivo da bi izazvao emocije i time pridobio bošnjačke glasove. Jeftin trik pomoću kojeg vlada nažalost već treću deceniju. Pokažimo ovom lažnom nacionalisti da je suživot u Sandžaku moguć. Budimo iskreni, lično ne razumijem navednog gospodina kada priča Bosanski jezik. Njegov govor je pun poštapalica, zamuckivanja i nelogičnosti. Skaće s teme na temu bez konkretnog zaključka. Njegova elokvencija je nikakva. Znanje o bitnim političko-društvenim temama je svedeno na čisti emocionalni nacionalizam pomoću kojeg vlada.

Rasim Ljajić je u potpunosti izgubio političku vertikalu i pognuo kičmu pred gospodarom, tkz. “ministar bez portfelja” ili ti ga “ministar-vazal za sve”. Ovaj bošnjački beskičmenjak je pravi primjer kada umjesto istinskog Boga uzmeš poziciju i kreneš da je obožavaš. Za njegov odnos prema funkcijama do kojih mu je jedino stalo on je u potpunosti zamaglio realan pogled na prave probleme naroda kojeg bi trebao da predstavlja. Kažemo trebao jer koga ustvari predstavlja? Pozivam vas dragi čitatalji da nas demantujete i kažete šta je Ljajić KONKRETNO uradio za Bošnjake Sandžaka zadnjih 30 godina vaza(e)lisanja po Beogradu? Vazelina i vazala nikad dosta.

Muftija Muamer Zukorlić iako se od njega navodno očekivalo da ima nacionalističku retoriku, ustvari kroz redovne debate na svim nacionalnim TV frekvencijama u Srbiji na jedan akademski stručan i metodološki etičan način predstavlja Bošnjake. On je naš ponos i dika, zar nije tako? Njegov poziv je na konačno pomirenje među narodima i bošnjačko-srpski dijalog. Da konačno ratne sjekire budu duboko zakopane. To je alternativa ljudima koji žele rat i nestanak. Njemu se divi svaki pametan, razuman čovjek u cijelom regionu. Ne zato što je naš već zato što je najbolji među nama, svidjelo se to nekima ili ne. Kada pogledate samo komentare od naših komšija Srba, pametnom je i više nego dosta.

Ako bi na kraju mogli izvući zaključak, napisali bi da niko od stanovnika Sandžaka ne može vidjeti blagodat sadašnje vlasti, koja bi trebala da se jasno manifestira u ekonomskom blagostanju, obnovljenim putevima, školama, otvorenim fabrikama i jednom općem razvoju lokalnih sredina. Da li imamo nešto od toga? Da li stanovništvo Sandžaka može da vidi blagodat pravedne i sposobne vlasti? Ništa od toga nemamo, nažalost!

S druge strane mi jasno možemo vidjeti muftiju Muamera Zukorlića i njegove rezultate. Oni su vidljivi i jasni. On je svojim liderstvom u najtežim vremenima sigurno napravio najbolju i najorganizovaniju islamsku zajednicu u Evropi, vjerovatno i šire. Za vrijeme dok Ljajić i Ugljanin su prodavali svoje duše i dostojanstvo svoga naroda kojem faktički odavno ne pripadaju, uvaženi muftija je pravio naše instucije. Naše bošnjačke institucije. On vraća dignitet našem narodu. On se bori za vakufe. On čuva naše jedinstvo. Možete ga voliti ili ne voliti, ali njegov rezultat je evidentan i vidljiv svakome ko želi da vidi. Napravio je najbolje medrese, napravio je veliki broj dječijih vrtića, napravio je najbolji Univerzitet u Sandžaku, napravio je javne kuhinje gdje se hrane siromašni svih nacija i vjera. Napravio je još mnogo toga, što svi vidimo i znamo. I sve to uz stalne opstrukcije saveza SDA-SDP. Pa zašto nećemo dati glas čovjeku koji nas do sada nikad nije iznevjerio?

Slažemo se da postoje razne priče o muftiji, ali vjerujte da su to samo priče. Na kraju pogledajmo dobro vlastita djela sa jedne strane muftije Zukorlića i s druge strane Ljajića i Ugljanina. Pametnom će biti dosta ako želi da koristi razum i oči. Ukoliko Bošnjaci propuste priliku i naredne četiri godine daju vlast u ruke nesposobne, korumpirane vlasti, sigurno je pitanje da li ćemo moći da se izvučemo iz provalije u kojoj se već duboko nalazimo. Glas za akademika Zukorlića je glas pravde i glas razuma za našu i budućnost naše djece. 

I na kraju, javno poručujemo muftiji, dat ćemo ti glas na izborima, dat ćemo ti priliku, ali ako nas iznevjeriš, nećemo ti halaliti.

 


Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

4 KOMENTARI

  1. toliko smo zalutali da ne vidimo ovolike godina da nas samu lazu uzimaju ne daju .Od Pazara napravise leglo narko bosova ,na svaki korak vesela deca prose zlostavljana gladna gola bosa….zalosno

  2. Dobro si rekao al sta da se radi narod slep kod ociju neznamo da cenimo pravog vodju koji bi nas vodio i nebi od naroda uzimao vec narodu davao

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.