Kisić – Odlazak na glasanje kao odlazak u prodavnicu

0
174

Epidemiolog dr Darija Kisić-Tepavčević istakla je da se korona virus po mnogo čemu razlikuje od ostalih virusa, te da je dobro to što je klinička manifestacija blaža.

Danas je prvi dan ljeta i čitava svetska populacija na ovom delu hemisfere nije očekivala da ćemo u toku ljeta imati epidemiju kapljične infekcije, rekla je epidemiolog dr Darija Kisić-Tepavčević, gostujući na RTS.

– Ovaj virus se razlikuje po mnogim karakteristikama od drugih virusa. Ono što može da bude dobro je što je klinička manifestacija blaža. Moramo da učinimo sve da sprečimo dalje prenošenje infekcije – rekla je ona.

Samo u našem organizmu virus može da opstane, ističe Kisić Tepavčević, tako da je uloga svakog od nas da spreči da se inficira, a ako do toga dođe, da spreči da se dalje infekcija prenosi i da bude ta poslednja karika za dalje širenje u našoj polulaciji.

Govoreći o tome kada će biti kraj epidemije, profesorka ukazuje da to zavisi od nas.

– Svako od nas treba da bude odgovoran, ako preostane jedan jedini izbor infekcije ona može da se širi. Svako od nas mora da da svoj doprinos da što pre zaustavimo prenošenje virusa – navela je Kisić-Tepavčević.

Glasanje ne predstavlja veći rizik

Ona je rekla da se odlazak na biračko mjesto sa aspekta prevencije kapljičnih infekcija ne smatra većim rizikom nego bilo koji odlazak u zatvoreni prostor gdje boravimo kraće vrijeme. Ističe da svi članovi biračkih odbora sve vrijeme treba da nose maske, a nošenje maski se preporučuje i osobama koje izlaze na izbore.

Doktorka je navela da je tokom jutra glasala i uverila se da se na njenom biračkom mjestu poštuju sve preporuke u cilju smanjenja rizika prenošenja bilo kakve kapljične infekcije uključujući i kovid-19.

– Odlazak na biračko mjesto sa aspekta prevencije kapljičnih infekcija se ne smatra većim rizikom nego bilo koji odlazak u zatvoreni prostor gde boravimo kraće vreme – možda je najbolji primjer odlazak u prodavnice – uporedila je Kisić Tepavčević.

Striktno definisana pravila

Prema njenim rečima, bez obzira što stepen rizika nije veći nego odlazak u prodavnice, imajući u vidu političku konotaciju odlaska na biračko mjesto striktno su se definisala pravila.

– Tačno se zna kako treba da se prostorno organizuje, prostorije su detaljno očišćene 24 sata pre početka izbora. Svi članovi biračkog odbora su upoznati o pravilima ponašanja kako bi se maksimalno smanjio rizik od prenošenja svih kapljičnih infekcija, uključujući i kovid 19 – rekla je Kisić Tepavčević.

Kaže da svi članovi biračkih odbora treba sve vreme da nose maske, a nošenje maski se preporučuje i osobama koje izlaze na izbore – ako neko nema masku obezbjeđena je na samom biračkom mjestu.

Ističe da se vodilo računa o svakoj karici: da poštujemo sve mere koje poštujemo u svim životnim aktivnostima – da se trudimo da održimo distancu od namanje jednog metra, da nosimo maske, da po povratku sa biračkog mjesta operemo ruke.

– Onog momenta kada smo se naši na silaznom dijelu epidemijske krivulje, kada su svi indikatori pokazali povoljnu epidemiološku situaciju, kada je ukinuto vanredno stanje, vratili smo se svakodevnim životnim aktivnostima gde sigurno i odlazak na biračka mesta spada u jedno od njih – rekla je profesorka Kisić-Tepavčević.

Izvor: Telegraf.rs


Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.