Da li je kupovina parcele za izgradnju škole u Šutenovcu bio predizborni trik?

2
56

Odbornica Stranke pravde i pomirenja dr. Amela Lukač – Zoranić podnijela je prijedlog skupštini grada Novog Pazara o donošenje odluke kojom se obavezuje gradonačelnik grada Novog Pazara da podnese detaljan izvještaj skupštini grada o sprovođenju odluke o pribavljanju nepokretnosti za potrebe izgradnje osnovne škole u Šutenovcu.

Skupština grada Novog Pazara je u prethodnom sazivu 8. jula 2019. godine donijela odluku kojom je gradonačelnik grada Novog Pazara obavezan da izvrši otuđenje parcele za potrebe izgradnje škole u Šutenovcu.

Uspjeh nacije, uspjeh pojedinaca i definitivno uspjeh kolektiviteta ogleda se u dobrom i kvalitetnom obrazovanju, naglasila odbornica SPP-a dr. Lukač – Zoranić.

Sink „Tada je odlukom definisano da će grad otkupiti parcelu jer smo imali informacija i Stranka pravde i pomirenja se borila za to da Minsitarstvo prosvjete, nauke i tehnološkog razvoja odobri sredstva za izgradnju nove osnovne škole u gradu Novom Pazaru. Hvala Bogu da je veliki natalitet i da imamo veliki broj djece u školama ali definitivno kada je u pitanju kvalitetan odgoj i kvalitetno obrazovanje onda imamo jako veliku problematiku i izazove sa kojima se susrećemo. Naime, odjeljenja koja broje preko 30 đaka, čak nekad su skoro i do 40 đaka u osnovnim školama, nisu adekvatna za jedan temeljan i ozbiljan rad, ono što je jako bitno jeste da u gradu mora postojati više osnovnih škola, pa ukoliko smo dobili pomoć od strane Minsitarstva, odnosno obećanje da će se izgraditi nova škola, ono što je trebalo mi da učinimo jeste da otkupimo zemljište. Mi do dan danas nismo dobili informaciju da li je sklopljen kupoprodajni ugovor, da li je grad kupio parcelu, da li možemo krenuti sa izgradnjom nove škole jer kao što vidite cijela jedna godina je prošla.“

Bez obzira na pandemiju kovida koja je nastupila već od marta mjeseca, imali smo nekoliko mjeseci prije toga i samim tim ukoliko smo željeli da što prije završimo školu, da što prije rasteretimo postojeći školski sistem u Novom Pazaru, trebali smo to učiniti jako ranije i trebali smo odmah po donošenju ove odluke već otkupiti parcelu po svim mogućim zakonksim regulativama i na taj način odraditi ono što je potrebno, poručila odbornica Lukač – Zoranić.

„Mi se sada ponovo suočavamo sa novim trećim talasom pandemije kovid i znamo kakva je upustva dalo Ministarstvo prosvjete svim školama, znamo da se organizuje također taj kombinovani sistem gdje moramo imati najviše po 15 đaka u učionici. Ja sada vama postavljam pitanje kako će naša odjeljenja u našim školama, recimo škola „Vuk Karadžić“ koja je trebala biti rasterećena, koja već ima đake koji pohađaju dvije smjene. U nekim školama poput „Bratstva“ imali smo đake koji su išli u tri smjene i tako redom, kako ćemo sada mi organizovati nastavu da ona bude u potpunosti adekvatna, da li to znači da će đaci pohađati nastavu do kasnih večernjih sati jer grupe moraju biti kombinovane ili ćemo riješiti problematiku što prije. Shodno tome ja sam tražila da skupština donese odluku kojom će gospodin gradonačelnik dnijeti cjelokupan izvještaj nama odbornicima na sledećoj sjednici skupštine i na taj način nam omogućiti da se informišemo i da informišemo javnost šta smo to učinili, da li je priča o školi bila samo priča politikanstva ili zaista stremimo kvalitetnom obrazovanju.“

I o ovom prijedlogu je većina odbila da raspravlja, kao što je to učinjeno i sa ostalim prijedlozima opozicionih stranaka.

Izvor: SANA


Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

2 KOMENTARI

  1. Kako to pitate Nina…on je samo zadužen za promociju. Nemoj te bit tako nemilosrdni. Nino je dobar Nino je zlato…ene kako gleda slatko ko neka maskota…zašta ga napadate.

  2. Mogu oni izbegavati odgovor pa cak i da raspravljaju na brojne teme koji su njihovi amaneti, ali doci ce DAN kada ce morati dati odgovor i poloziti racune.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.