Čičić: Obezbjedit ćemo zdravstvenu zaštitu u Brodarevu

0
327

Za novog vršioca dužnosti direktora Doma zdravlja u Prijepolju, 1. marta imenovan je dr Elmedin Čičić, specijalista medicine rada sa preko tri decenije radnog iskustva u zdravstvu.

Prema njegovim rečima, prvi izazov sa kojim se suočio po stupanju na funkciju je nemogućnost realizacije sredstava koje je lokalna samouprava obezbedila za Dom zdravlja Prijepolje u cilju stvaranja dostupnije i kvalitetnije zdravstvene zaštite za sve građane opštine.

Opština Prijepolje godinama unazad izdvaja novčana sredstva za unapređenje zdravstvene zaštite. Vodeći računa o potrebama građana Brodareva i Kolovrata, koji ističu zahteve za dostupnijom stomatološkom zaštitom, opština je odobrila sredstva Domu zdravlja kako bi obezbedio stomatološki tim i opremu.

-Sad trenutno nam je izdvojeno 10 miliona dinara, s tim što smo nešto više od milion dali bolnici za kupovinu dijagnostičke opreme. Dakle, ostalo nam je nešto više od osam miliona. Bilo je predviđeno da se ta sredstva utroše za finansiranje stomatološke opreme i stomatologa i sestara za potrebe Zdravstvenih stanica u Brodarevu i Kolovratu. Međutim, imamo dve prepreke na putu. Potrebno je da se ti stomatolozi ugovore sa Fondom zdravstvenog osiguranja. Tu imamo problema i direktor Zdravstvenog centra Užice kontaktirao je Fond kako bi pronašli način da rešimo taj problem. S druge strane, Upravni odbor Zdravstvenog centra Užice bi trebalo da odobri potrošnju tih sredstava. Upravni odbor je trenutno u ostavci jer se čeka formiranje Vlade. Dakle, to je ono što nas koči, ali radimo na otklanjanju tih problema a sve u cilju da građani Brodareva i Kolovrata dobiju stomatologa- kaže dr Elmedin Čičić, v.d direktora Doma zdravlja Prijepolje.

Geografska udaljenost Brodareva od Prijepolja od nekih 30 kilometara, nužno povlači i postojanje stomatologa, ginekologa i pedijatra, međutim, sa brojem lekara kojim raspolaže prijepoljski Dom zdravlja,  veoma ih je teško obezbediti, objašnjava Čičić.

-Pedijatar je već počeo raditi. Tražimo modus za stomatologa a razgovaraćemo sa Načelnikom ginekologije da li postoji mogućnost da ginekolog bar jednom nedeljno bude u Brodarevu i pregleda građane – objašnjava dr Čičić, v.d direktora Doma zdravlja Prijepolje.

Pored obezbeđivanja dostupnije zdravstvene zaštite u Brodarevu, Čičić ističe i problem nedostatka lekara i medicinskih sestara.

-Kao i sve zdravstvene ustanove u Srbiji i mi kuburimo sa kadrovima. U ranijem periodu, imali smo situaciju da doktori čekaju po 10 godina na Zavodu na zaposlenje. U tom čekanju, izgube nadu, nauče jezik i odu u inostranstvo. S tom politikom moramo završiti. Zajedno sa menadžmentom Zdravstvenog centra Užice radićemo na tome da se lekari odmah zapoljavaju i da ne dolaze u situaciju da se opredele na odlazak u inostranstvo-poručuje dr Čičić.

Dr Čičić  ističe da rad dodatno otežava i to što je određeni broj lekara na specijalizaciji, tako da će blagovremeno planiranje i specijalizacija ubuduće biti jedan od njegovih prioriteta na čelu Doma zdravlja.

PP Media


Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.