Čestitke u povodu Dana Sandžaka

1
1738

Bošnjaci danas obilježavaju nacionalni blagdan 20. novembar – Dan Sadžaka, u znak sjećanja na osnivanje Zemaljskog antifašističkog vijeća narodnog oslobođenja Sandžaka (ZAVNOS) u Pljevljima 1943.

Ovim povodom bošnjački nacionalni, vjerski i politički lideri uputili su čestitike.

Čestitka predsjednika SPP-a Usame Zukorlića povodom Dana Sandžaka

U ime Stranke pravde i pomirenja,

Čestitam Dan Sandžaka riječima akademika muftije Muamera Zukorlića:

“Mi ovdje u Sandžaku nemamo tradiciju nejedinstva. To znači da je nejedinstvo kod nas strano tijelo, da su razilaženja i razlike nešto što nama ne pripada, nešto što nam je podvaljeno. A organizam koji nema snage da se izbori sa stranim tijelom, rizikuje da se razboli!”

Predsjednik
Usame Zukorlić

Ugljanin čestitao Dan Sandžaka

„U ime SDA Sandžaka i u svoje lično ime svim građanima Sandžaka čestitam 20. novembar – Dan Sandžaka.

Danas je dan kada su građani Sandžaka, ove istorijske multietničke regije u posebno teškim okolnostima 1943. godine iskazali svoje jasno antifašističko opredjeljenje.

U tom smislu, građani Sandžaka koji ima bogatu prošlost zaslužuju sretnu budućnost.

Neka nam je sretan Dan Sandzaka.

S postovanjem,

Dr. Sulejman Ugljanin“

Muftija sandžački uputio čestitku povodom Dana Sandžaka

Jedna zemlja vrijedi onoliko koliko su njeni stanovnici okrenuti prema nebu. Domovina napreduje ako je njeni stanovnici poštuju kao džamiju. Sandžak je vrijednost jer je sazdan od istine i dobra.

Domovino, tvoj najbolji sin, akademik muftija Muamer ef. Zukorlić, najljepše te je predstavljao. Njegova ideja i borba će živjeti do Sudnjeg dana. Stvoritelju, pomozi nas i sastavi u Džennetu sa Muftijom u društvu najodabranijih.

U tom smislu mubarek da je 20. novembar, Dan Sandžaka!

Muftija sandžački
hfz. Abdurrahman ef. Kujević

Gradonačelnik Biševac čestitao Dan Sandžaka

Drage građanke i građani,

Neka Dan Sandžaka, bude u kontekstu naše doslednosti i borbe za principe zajedništva, bude putokaz kuda danas idemo, ali I kuda koračamo u budućnosti. Svaki 20. novembar je datum istorijski dragocene simbolike i potvrda našeg suštinskog, trajnog opredeljena u borbi protiv fašizma, te protiv svih fašističkih ideologija, ma kako se u aktuelnom momentu te ideje zvale.

Samo jasno opredeljeni i orijentisani ka poštovanju tuđih prava, dostojanstva i slobode, pojedinačno i kao zajednica možemo ići napred, čuvajući i osnažujući pojedinačni i kolektivni identitet i posebnosti sopstvene tradicije.

U znak sećanja na osnivanje Zemaljskog antifašističkog veća narodnog oslobođenja Sandžaka (ZAVNOS), koji je trasirao jasan put naroda na ovim prostorima, srećan vam Dan Sandžaka.

Predsjednica BNV-a uputila čestitku povodom Dana Sandžaka

„Tog historijskog dana, 20. novembra 1943. godine, kad je u Pljevljima održana osnivačka sjednica Zemaljskog antifašističkog vijeća narodnog oslobođenja Sandžaka – ZAVNOS-a, sandžački Bošnjaci, Albanci, Srbi i Crnogorci vođeni idejom antifašizma, suživota i univerzalnih ljudskih vrijednosti, u vihoru Drugog svjetskog rata, opredijelili su se za teritorijalnu, multietničku i autonomnu regiju Sandžak.

Sa ponosom ističemo da su građani Sandžaka u Drugom svjetskom ratu organizovano pokazali svoje jako antifašističko opredjeljenje koje i danas jasno pokazuju.

Svim građankama i građanima Sandžaka, u ime Bošnjačkog nacionalnog vijeća i u svoje ime, čestitam Dan Sandžaka uz poruku da smo zajedno, jedinstveni i složni možemo izgrađditi Sandžak kao mjesto sigurnog, slobodnog, demokratski uređenog i ekonomski jakog mjesta za život.

Dr. Jasmina Curić

Predsjednica Bošnjačkog nacionalnog vijeća “

Čestitka BKZ Luksemburg povodom Dana Sandžaka

U ime Bošnjačke kulturne zajednice u Luksemburgu i svoje lično ime svim Sandžaklijama upućujem iskrene čestitke povodom 20. novembra – Dana Sandžaka sa željom da svi zajedno ustrajemo na putu koji nam je zacrtao rahmetli gazi Muamer-beg Zukorlić, danas Usame Zukorlić kao prvi među jednakima i predsjednik SPP.

Obilježavamo ovaj dan u cilju afirmacije prosperiteta našeg zavičaja Sandžaka i bošnjačkog jedinstva.

Odbor: Bošnjačka kulturna zajednica Luksemburg (BKZ-L)
Predsjednik: Hajrudin Hadrović

Balkan čestitao Dan Sandžaka

Potpredsjednik Stranke pravde i pomirenja Ljutvija Balkan povodom 20. novembra – Dana Sandžaka u kojoj se kaže:

“Na današnji dan prije tačno 78 godina, 20. Novembra 1943 godine u Pljevljima je osnovano Zemaljsko antifašističko vijeće narodnog oslobođenja Sandžaka, ZAVNOS. Na taj dan su se sandžački Bošnjaci, Albanci, Srbi i Crnogorci ujedinili u borbi protiv fašizma i sa idejom očuvanja svoje zemlje, Sandžaka. Na taj način se narod Sandžaka opredijelio za jedinstvenu, teritorijalnu, multietničku i autonomnu regiju. Na prvom zasjedanju ZAVNOS-a izabrana su 62 vijećnika, gdje je prvi put u našoj historiji na javne funkcije izabrano pet žena.

Dragi moji Sandzaklije, Bošnjaci koji živite u Sandžaku i vi koji boravite i živite u dijaspori te nosite sa sobom Sandžak u srcu želim da poručim da dok je Vas biće i Sandžaka. U to ime Vam čestitam 20. Novembar – Dan Sandžaka.

Potpredsjednik Stranke pravde i pomirenja
Ljutvija Balkan

ZSD čestitao Bošnjacima Dan Sandžaka

“Ove godine dočekujemo Dan Sandžaka, nažalost, bez našeg dragog Muftije, koji je svojim predanim radom jačao svijest Bošnjaka u Sandžaku općenito važnim historijskim činjenicama, te nas stalno podsjećao u raznim prilikama na bitnost očuvanja vjerskog, kulturnog i nacionalnog identiteta. Kako vrijeme odmiče, sve više shvatamo kakvog je samo lidera, učitelj i vizionara imao Sandžak. Muftija je uspio da ukloni sve prepreke sa puta i da svima nama pokaže kako da hrabro i dostojanstveno dođemo do cilja. Tuga za njim i svjesnost o njegovoj veličini polako se pretvara, zaista, u ogromnu pozitivnu energiju kod sandžačkih Bošnjaka koja će, čvrsto vjerujem, u narednom periodu pokrenuti veoma pozitivne procese u pravcu bolje međusobne saradnje i jedinstva unutar sandžačkog korpusa, ali i otvoriti narodu oči kako bi jasno mogao da makar sada primjeti razliku između graditelj i rušitelja. Mi moramo nastaviti dalje, moramo aktivirati sve naše potencijale, uložiti sve raspoložive resurse sa ciljem da izgradimo Sandžak, da izgradimo ponosnog i svjesnog sandžačkog čovjeka kao i da obezbijedimo bolju budućnost, kako našoj djeci tako i svim građanima Sandžaka. Na tom putu sandžačka dijaspora će sigurno uvijek biti u prvom saffu. U duhu ovih poruka u ime Zajednice sandžačke dijaspore, kao i u svoje lično ime neka nam je sretan i hairli nacionalni blagdan – Dan Sandžaka.”

Predsjednik Zajednice sandžačke dijaspore
Mithat Mujović

SABA čestitala Bošnjacima Dan Sandžaka

Poštovani Bošnjaci Sandžaka i dijaspore.

Ove 202.1 godine Dan Sandžaka na žalost obilježavamo bez našeg lidera Muftije Akademika Muamera Zukorlića, nekoga ko je probudio vjersku, nacionalnu, kulturnu, historijsku svijest Bošnjaka, ali su ostala njegova dobra djela koja će Sandžaku u budućnosti koristiti.

Obilježavanje dana Sandžaka nas podsjeća i na period kada su Bošnjaci, Srbi i Crnogorci smogli snage ujediniti se u borbi protiv fašizma, pa tako i gradjani Sandžaka u ovim danima tuge imaju obavezu zbiti svoje redove i ujediniti se najprije medjusobno a zatim i sa komšijama Srbima i Crnogorcima koji zajednički sa nama svjedoče veličinu naseg a.r. Muftije.

U tom smislu Bošnjaci Sandžaka iskoristimo zajedničku priliku da usmjerimo pozitivnu enegriju svih dobronamjernih ljudi koji iz nekih razloga niste razumjeli misiju i viziju našeg vodje a sada ste toga svjestni, za dobro svoje djece i opste dobro u Sandžaku prihvatite bratski ispružene ruke vjerskih i političkih nasljednika Muftije Akademika Muamera Zukorlića.

U svoje ime i u ime Sandžacke Biznis Asocijacije SABA hairli i sretan Dan Sandžaka.

Šefadil Ličina

 


Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

1 komentar

  1. Stasu Bosnjaci ? Nego Srbi Srpsko poreklo !! Nemogu nikad biti Turci , kad nisu ,imaju Srpski jezik Srpsko prezime ,,ime po izboru

    0

    1

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.