Centralna bajramska svečanost – Muslimani su pokazali zrelost i položili test humanosti i dobročinstva

1
77

Centralna bajramska svečanost  održana je u El-Džinan džamiji u Novom Pazaru. Obzirom da opasnost od širenja korona virusa još uvijek nije prošla, ove godine bajramska svečanost održana je pod preporučenim uslovima od strane nadležnih organa, pa su džamije bile otvorene od 05:30h, a bajram namaz se klanjao po takvimu u 05:42h.

Bajram namaz je predvodio i bajramsku hutbu održao predsjednik Mešihata muftija dr. Mevlud ef. Dudić. On je poručio da će ovaj mjesec ramazan pod okolnostima pod kojim je bio proveden ostati upamćen kao posebna Božija poruka i pouka svima.

“Ispostili smo još jedan mjesec Ramazan koji je mjesec posta, Kur'ana, istinskog milosrđa i ibadeta, a koji će ostati u sjećanju svih muslimanima svijeta kao Božija poruka i pouka koja nas obavezuje da budemo čvrsti, nepokolebljivi i ustrajni u činjenju dobra i sprječavanju zla, kako nas uči plemeniti Kur'an: ”Natječite se u dobročinstvu i čestitosti, a nemojte se natjecati u grijehu i neprijateljstvu.”
Stoga mi dozvolite, dragi vjernici, da Vas sa ovog mubarek mjesta pozovem na istinsku, bratsku, međusobnu i vjerničku ljubav i humanost i iskrenu islamsku solidarnost, radi našeg zajedničkog uspjeha i spasa na ovome i budućem svijetu. Islam nas uči da bez kolektivne sreće nema sreće, bez kolektivnog uspjeha nema uspjeha niti spasa, tako da se ne smijemo zadovoljiti individualnom srećom, uspjehom i spasom”, kazao je muftija dr. Dudić.

Osvrnuo se i na pandemiju Covida 19 koja je bila test za sve vjernike i njihova srca. Pobjednici su oni koji su uspjeli u ovim teškim trenucima, kaže muftija dr. Dudić, ispostiti onako kako ih uči Poslanik s.a.w.s.

“Nije junak onaj koji pobijedi drugoga, već je junak onaj koji savlada samoga sebe – savjetuje nas Allahov miljenik Muhammed s.a.v.s. Danas je dan radosti i pobjede za junake, za one koji su u toku ramazanskog posta uskraćivali sebi slast jela i pića, koji su krotili svoje strasti i koji su čuvali svoj jezik od ružnog govora. Nažalost, nisu danas svi pobjednici, jer bilo je i onih koji nisu smogli snage i volje za post. Zato danas pobjednicima čestitam, a za nemarne učim dovu da im Uzvišeni Allah sljedećeg Ramazana, ako ga dožive, podari više hrabrosti.
Junacima i pobjednicima, draga srca, prenosim poruku njihovog Gospodara, koji u hadisi kudsiju veli: ”O robovi Moji, koji ste radi Mene postili; vratite se (sa Bajrama) čisti od grijeha!” Ali ih i upozoravam i pozivam da ostanu ustrajni i uspravni, jer se šejtani danas oslobađaju lanaca i okova, pri čemu će od svog vođe, prokletog Iblisa, dobiti uputu koja glasi: ”Danas je Allah oprostio ummetu Muhammedovom, pa vam dajem zadatak da ih navedete na užitke, strasti i pijenje alkohola ne bi li tako Allahu mrski postali.”
Oni će nas pozivati sa mnogobrojnih kapija da uđemo u avlije harama. Zato, u ovom velikom danu, u ovoj našoj lijepoj džamiji, sa ovoga časnoga mjesta pozivam sebe i vas – budimo od onih koji će, od danas pa nadalje, brojnim šejtanskim pozivima odlučno reći NE, baš onako kako smo i uvijek bili odlučni u presudnim trenucima kada je u pitanju bila odbrana Islamske zajednice, njenih svetinja i vakufske imovine.
Ovaj Ramazan nas je zatekao u nesvakidašnjoj atmosferi zbog pandemije virusa COVID-19 radi kojeg nam je bio onemogućen odlazak u džamije u prvim danima Ramazana. Uprkos tome, to nas nije omelo da u kućnom ambijentu, što smo također osjećali kao veliku blagodat, a ne kao napornu izolaciju, ibadete činimo sa članovima svoje porodice i na taj način porodičnim džematom iskoristimo priliku da se približimo najprečima, da napokon iftari u kućama zamjene restoranske iftare koji u zadnje vrijeme uzeše maha i odnesoše bereket iz naših domova.
Nikada nećemo zaboraviti poruke i lekciju zatvorenih džamija, jer su zatvorena džamijska vrata značila uskraćivanje Allahove blagodati i Njegove milosti, bez koje nam nema sreće, uspjeha ni spasa na dunjaluku niti na Ahiretu. Zbog toga češće zahvaljujmo Allahu Uzvišenom na ovoj i svim drugim blagodatima kojima nas je počastio. Nadamo se da nam je ovaj mjesec Ramazan pomogao da bolje razumijemo stvari oko sebe, da shvatimo da smo odgovorni kako za sebe tako i za zajednicu, da moramo djelovati kao promoteri dobra, a suprostavljati i boriti se protiv svih pošasti, grijeha, devijacija i zala koji nas okružuju i njihovih nosilaca, ili ćemo, u suprotnom, izgubiti pravo na uživanje u Allahovim blagodatima i Njegovu milost”, istakao je muftija dr. Mevlud ef. Dudić.

Muslimani su pokazali zrelost, dodaje Muftija, ali i u danima koji slijede poslije ramazana trebaju čuvati svoj namaz, ostati humani i čuvati se loših djela.

 

“Zato duboko vjerujem da smo, mi muslimani, položili ispit zrelosti i mudrosti u periodu velikog globalnog iskušenja izazvanog pandemijom korona virusa, kojeg smo shvatili kao iskušenje u vidu Božije lekcije, gdje priznasmo svoju nemoć pred Allahovom odredbom i htjenjem, ali isto tako i da smo uspjeli sačuvati dostojanstvo svakog čovjeka, a posebno pripadnika Islamske zajednice, kroz humanitarne akcije i druge vrste solidarnosti, izlazeći u susret svima onima kojima je pomoć bila neophodna, od Priboja do Subotice, ne gledajući na vjersku, nacionalnu i drugu pripadnost, kada je posredstvom Mešihata preko šest hiljada porodica dobilo potrebnu pomoć, ne zaboravljajući ni 80 jetima koji su obradovani novčanom hedijom i bajramskim paketićima. Sve ovo je postignuto iz sredstava Mešihatovog fonda Bejtul-mal i donacija naših vjernika iz domovine i dijaspore, u kojima ste i Vi, cijenjeni džematlije, u velikoj mjeri učestvovali. Nismo zaboraviti slabe i nemoćne oko sebe, nismo zatvarali oči pred potrebama siromašnih i onih koji ne mogu živjeti od svoga rada ili uopće nemaju priliku da rade i zarade za sebe i svoju porodicu. Nastojali smo da kroz humanitarne aktivnosti Islamske zajednice i Centra za humanitarni rad Hajrat pomoć u ramazanskim danima stigne u svaku kuću u kojoj je potrebna i na taj način donekle olakšamo život u ovim mubarek danima i nećemo stati na tome.
Zbog toga sa pravom mogu reći da smo generacija koju je Uzvišeni Allah počastio da uradi sve što je u njenoj moći, u ovom vremenu i na ovom parčetu zemlje koja se zove Sandžak, jer naš ibadet u mjesecu Ramazanu nas je podučio da je naša sreća u zadovoljstvu i sreći drugoga, da je naša sloboda u slobodi drugoga, da je naš mir i spokoj u sigurnosti i miru našeg brata, komšije i prijatelja.
Zato imamo razlog da se istinski na Bajram radujemo i budemo sretni, jer znajte da svaku noć kada sa svojom porodicom zanoćimo u svom domu na nebeska vrata zakuca na desetine dova za nas: od siromaha kojeg smo pomogli, od gladnog kojeg smo nahranili, tužnog kojeg smo razveselili, nesretnika kojem smo muke otklonili i jetima kojeg smo obradovali.
I Bajram dočekujemo u specifičnim uslovima i sa posebnim mjerama. Ali u jednom hadisu Poslanik s.a.v.s. nas je podučio kako da svaki dan osjetimo bajramsku radost i kako da svaki dan bajramujemo, kada kaže:
„Vjernik ima pet bajrama:
1. svaki dan koji provede bez grijeha,
2. dan smrti ako preseli sa imanom,
3. dan prelaska preko Sirat-ćuprije,
4. dan ulaska u Džennet i
5. dan susreta sa svojim Gospodarom.“
Zato da bismo uživali u svim ovim bajramima, kao i u ovom današnjem, potrudimo se da, odmah od danas,
nakon bajramskih radosti i mubarekleisanja nastavimo izvršavati svoje obaveze i preuzete
emanete, kao i svakodnevne ibadete, od kojih posebno naglašavam NAMAZ. Čuvajmo namaz i nas će Allah dž.š. čuvati. Posebnu pažnju, također, trebamo posvetiti porodici, njenom očuvanju i izgradnji.
Ako izgubimo porodicu lahko možemo izgubiti i vjeru. Budimo savjesni i aktivni članovi naših džemata, jer oni su uz porodicu najbolja garancija očuvanja naše vjere i identiteta. Razvijajmo dijalog, lijepu riječ i prijateljastvo među vjernicima i svim ljudima dobre volje. Pomozimo i jačajmo Islamsku zajednicu kako bi nas što bolje i kvalitetnije predstavljala, zastupala i štitila interese svih muslimana. A za sve to imat ćemo nagradu kod Uzvišenog Gospodara koji kaže: „I reci: – Trudite se! Allah će trud vaš vidjeti, a i Poslanik Njegov i vjernici, i vi ćete biti vraćeni onome Koji zna nevidljivi i vidljivi svijet, pa će vas o onome što ste radili obavijestiti”, napomenuo je muftija dr. Dudić.

Na kraju, uputio je dovu za sve muslimane, zamolivši Uzvišenog Stvoritelja da ojača vjernička srca na putu istine i ojača saf.

“U ovom blagoslovljenom danu obratimo se Allahu dž.š. dovom:
Milostivi Bože,
Učvrsti vjeru u našim srcima! Uputi na pravi put našu porodicu!
Osnaži jedinstvo u našem džematu! Podari snagu našem ummetu!
Milostivi Bože,
Učini da samo Tebi služimo!
Da se grijeha klonimo!
Da istinu govorimo!
Da o dobru mislimo!
Da dobra djela činimo!
Da se tuđeg hakka klonimo!
Da kod sebe korisno znanje povećavamo!
Bože Milostivi,
Podari bolesnima zdravlje!
Siromašnima opskrbu!
Neupućenima uputu!
Osnaži naše prvake mudrošću i hrabrošću! Našu ulemu znanjem i iskrenošću!
Bože Milostivi,
Oplemeni sve ljude ljubavlju i milošću! Očisti ljudska srca od mržnje i zla!
Podari cijelome svijetu Tvoju uputu i milost! Tako Ti Tvoje neizmjerne dobrote i
Tako Ti Tvoje milosti u ovom velikom danu!
Poštovani džematu, bajram je radost za srce i dušu muslimana. Svečanost za svakog pripadnika našeg ummeta. Zato podijelimo bajramsku radost kako braća i sestre treba da radost dijele. U svoje lično ime, kao i u ime Mešihata Islamske zajednice u Srbiji, sa ovog časnog mjesta, sa osobnim željama, svim muslimanima i muslimankama u domovini i dijaspori čestitam bajramske mubarek dane želeći da ih provedete u miru, sreći i blagostanju u krugu svojih porodica, rodbine, prijatelja i poznanika. Posebno želim Bajram čestitati bolesnima i nemoćnima sa dovom Stvoritelju Uzvišenom da im bude na pomoći!”, završio je muftija dr. Mevlud ef. Dudić.

Nakon Bajram namaza uslijedilo je mubareklisanje prisutnih džematlija. Svečanost je direktno prenosila Sandžak televizija.

SANA – Hamza Škrijelj
FOTO: SANA

       


Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

1 komentar

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.