Bosna i Hercegovina obilježava Dan nezavisnosti

1
205

Danas je jedan od najvećih datuma u hiljadugodišnjoj historiji države Bosne i Hercegovine, poručio je član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Denis Bećirović na Šehidskom mezarju Kovači u Sarajevu gdje je položeno cvijeće povodom 1. marta, Dana nezavisnosti Bosne i Hercegovine.

“Malo je država na svijetu koje su stekle nezavisnost sa tako velikom podrškom stanovnika na referendumu za nezavisnu i suverenu državu, kao što je to bilo sa Bosnom i Hercegovinom”, rekao je Bećirović.

“Zašto je ovo veliki dan? Pa taj datum i demokratsku volju građana Bosne i Hercegovine priznala je cijela Evropa i svijet. To je prelomni momenat u historiji Bosne i Hercegovine. Da nije bilo 1. marta i većinske volje građana i naroda Bosne i Hercegovine da žive u slobodnoj, nezavisnoj i cjelovitoj državi, danas bi granice Velike Srbije bile na liniji Karlobag, Ogulin, Virovitica”, dodao je.

Bećirović je onima koji negiraju 1. mart uputio poruku da “svi, prije ili kasnije moraju početi poštivati državu Bosnu i Hercegovinu i Ustav Bosne i Hercegovine, ali i ovaj legalni državni praznik Bosne i Hercegovine”.

Kako je kazao, snage koje se bore za demokratsku, evropsku i evroatlansku Bosnu i Hercegovinu, u narednom periodu će biti sve jače.

“Oni koji žele diskriminaciju, segregaciju i nastaviti sa podjelom Bosne i Hercegovine, unaprijed su osuđeni na poraz”, poručio je Bećirović, dodavši da se mora ubrzati euroatlantski put zemlje.

Komšić: Nikada nećemo odustati od BiH

Član Predsjedništva Bosne  Hercegovine Željko Komšić poručio je danas da je svakoj zemlji na svijetu dan nezavisnosti jedan od najbitnijih datuma te da Bosna i Hercegovina ima dva, Dan nezavisnosti i Dan državnosti.

Kazao je to kod Vječne vatre u Sarajevu, gdje je veliki boj delegacija položio cvijeće povodom 1. marta – Dana nezavisnosti BiH.

Brojne delegacije položile su cvijeće i vijence na Spomen-obilježju Vječna vatra, u Sarajevu Foto: Anadolija

“Ovaj dan je važan jer nam govori da imamo nezavisnu i suverenu državu, mada često znamo da stvari u BiH nisu baš takve. Važan je i zbog svega što je uslijedilo, a to je agresija na BiH i mnogobrojni zločini, masakri, uključujući i genocid, kako bi se ta ista nezavisnost odbranila” istakao je.

Dodao je da 1. marta 1992. godine nije zamišljao da će se stvari odvijati na takav način.

Komšić je naglasio da je generacija kojoj on pripada branila zemlju, te je na novom generacijama da je grade.

Izrazio je sigurnost da će BiH biti u jednom trenutku bolja nego što je to danas.

“Borba se nastavlja, borba za normalnu državu koja funkcioniše na način da se slažemo oko svega što smo se dogovorili”, kazao je Komšić.

Dodao je da se danas ne brani od napada koji su promijenili formu, iz tenkova i pušaka u političke pritiske.

“Nikada nećemo odustati od BiH”, zaključio je Komšić.

Ispred Vječne vatre cvijeće je položio veliki broj delegacija, među kojima su bili i član Predsjedništva BiH Denis Bećirović, zatim delegacije vlada FBiH, Kantona Sarajevo, političkih partija i antifašističkih organizacija, te drugih nevladinih organizacija.

Brojne aktivnosti

Obilježavanje 1. marta – Dana nezavisnosti Bosne i Hercegovine, započelo je jutros podizanjem državne zastave na sarajevskom brdu Hum, uz intoniranje himne.

Svečanosti su, između ostalih, prisustvovali članovi Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić i Denis Bećirović, kao i predstavnici svih nivoa vlasti i građani.

Podizanje zastave Bosne i Hercegovine na Humu Foto: Anadolija

Komšić i Bećirović također će su položili cvijeće na Spomen-obilježju Vječna vatra, a to će uraditi i na spomeniku ubijenoj djeci opkoljenog Sarajeva te na Spomen-parku Vraca.

Oni su također bili domaćini prijema povodom Dana nezavisnosti BiH u Vijećnici, u utorak navečer.

Referendum o nezavisnosti

Dan nezavisnosti se obilježava povodom uspješno provedenog referenduma o nezavisnosti Bosne i Hercegovine, održanog 29. februara i 1. marta 1992. godine.

Referendumsko pitanje glasilo je: “Jeste li za suverenu i nezavisnu Bosnu i Hercegovinu, državu ravnopravnih građana, naroda Bosne i Hercegovine – Muslimana, Srba, Hrvata i pripadnika drugih naroda koji u njoj žive?”.

Prijem u Vijećnici Foto: Anadolija

Glasalo je tada 2.073.568 glasača (izlaznost 63,7 posto građana s pravom glasa u BiH). Za nezavisnost izjasnilo se čak 99,7 posto osoba izašlih na referendum.

BiH priznata kao nezavisna država

Održavanje referenduma za nezavisnost preporučila je Arbitražna komisija međunarodne konferencije o Jugoslaviji.

Na osnovu rezultata referenduma Evropska zajednica je 6. aprila 1992. priznala BiH kao nezavisnu državu, a dan kasnije to su učinile i Sjedinjene Američke Države.

Bosna i Hercegovina je 22. maja 1992. godine postala članica Ujedinjenih nacija.

Praznična atmosfera u Sarajevu povodom Dana nezavisnosti BiH (Anadolija)

Ukaz o proglašenju zakona kojim se 1. mart proglašava kao Dan nezavisnosti Bosne i Hercegovine potpisao je tadašnji predsjednik Predsjedništva Republike BiH Alija Izetbegović 6. marta 1995. godine, neposredno nakon okončanja rata i tačno tri godine nakon što je Republička izborna komisija potvrdila rezultate referenduma o određivanju statusa Bosne i Hercegovine.

Dan nezavisnosti Bosne i Hercegovine i ove se godine obilježava u Federaciji BiH, dok je u bh. entitetu Republika Srpska radni dan.

IZVOR: AGENCIJE

Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

1 komentar

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.