Bosanski jezik treba zaživjeti i u Prijepolju, Priboju, Novoj Varoši

1
1051

U septembru je deset godina od primjene bosanskog jezika u školama. Danas, 16.885 učenika pohađa nastavu na maternjem bosanskom jeziku na teritoriji Sandžaka. Bosanski jezik s elementima nacionalne kulture pohađa 571 učenik, što znači da nastavu sluša na srspkom ali bira bosanski kao izborni predmet pa je pokazatelj gdje treba uložiti mnogo napora.

Nastojat ćemo da taj broj učenika koji upisuje nastavu na bosanskom jeziku bude što veći. Čitava naša kampanja u naredna dva mjeseca ali i tokom ljeta jer s obzirom na to da svako ko se izjasni da će slušati nastavu na nekom drugom jeziku koji je njegov nematernji jezik ima zakonsko pravo da do 1. septembra promijeni svoj stav, kaže Dženis Šaćirović predsjednik Odbora za obrazovanje BNV.

Inače, nastava na bosanskom zastupljena je u Novom Pazaru, Tutinu i Sjenici, ali i u Brodarevu OŠ „Svetozar Marković“ . U Priboju je škola „Valter“ jedna od 13 škola proglašenih od posebnog značaja za Bošnjake. Nastava na bosanskom odvija se u deset srednjih škola a Gimnazija u Tutinu je prva koja je iznjedrila maturanteU Kampanji za upis djece neophodno je insistirati na nacionalnom buđenju ne samo roditelja, već nastavnika i direktora.

Mi ćemo prije svega ponuditi zajednički saradnju sa direktorima škola, upravama, školskim odborima, savjetima roditelja i predstaviti plan kako da zajednički djelujemo da bi ovaj proces uspješno priveli kraju, ističe Šaćirović.

U Priboju, i Novoj Varoši, nema ni dovoljan broj Bošnjaka izjašnjenih na popisu i bosanski jezik ne može biti u službenoj upotrebi. U Prijepolju, izuzev u Bordarevu i Bostanima, nastava nije organizirana. Zbog toga su, između ostalog, roditelji i skeptični šta bi opredjeljenje za nastavu na bosanskom jeziku moglo prouzrokovati.

Posjetit ćemo škole, lokalne samouprave, učinit ćemo sve da se poveća broj učenika, da izađemo u susret i onima koji vode škole i školske uprave i druge administrativne ustanove da zajednički povećamo broj učenika i da bosanski jezik zaživi u te tri općine kao i preostale tri u Sandžaku, ističe Dženis Šaćirović predsjednik Odbora za obrazovanje BNV.

Deseta generacija učenika na bosanskom jeziku je izašla iz klupa i danas su svi studenti ne samo fakulteta i univerziteta na ovim prostorima već i u regiji. Dezinformacije koje roditelji dobijaju jedna su od najvećih kočnica implementaciji bosanskog u školama.

 


Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

1 komentar

  1. Koji bre bosanski jezik. Koja je to sprdnja. Ko to koga ne razume. Srpski jezik je jedinstven i govori se ekavica i ijekavica. Izmislili silne jezike. Jel to ameri imaju americki jezik a ne engleski. Dokle bre ta idiotarija.

    0

    0

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.