BNV upriličilo dodjelu plaketa i promociju edicije Interpretacija iz bošnjačke književnosti

0
234

Povodom obilježavanja 21. februara – Međunarodnog dana maternjeg jezika i Dana školstva na bosanskom jeziku, Bošnjačko nacionalno vijeće upriličilo je dodjelu plaketa za izuzetan stručni doprinos u počecima realizacije nastave na bosanskom jeziku u Sandžaku i promociju edicije Interpretacije iz bošnjačke književnosti “Bošnjačka proza 20. i 21. stoljeća” u Glavnom uredu Vijeća. 

Dobitnici plaketa za izuzetan stručni doprinos u počecima realizacije nastave na bosanskom jeziku u Sandžaku jesu profesori Hodo Katal, Muratka Fetahović i Kemal Džemić.

O knjizi, njenom značaju, ali i o značaju bošnjačke književnosti govorili su doc. dr. Nadija Rebronja, prof. dr. Muris Bajramović, doc. dr. Ikbal Smajlović i prof. dr. Sead Šemsović, u ulozi moderatora.

Na početku događaja, u svom obraćanju, predsjednica Bošnjačkog nacionalnog vijeća dr. Misala Pramenković je govorila o važnosti očuvanja maternjeg jezika.

“Mi Bošnjaci, gdje god da se nalazimo, smo primjer kako se zna za muku i bol koju osjetimo kada nam neko pokuša negirati i osporiti jezik, samim tim osporiti naš identitet i nas same, dok smo, sa druge strane, i pokazatelj upornosti, volje i želje da ne dozvolimo da se to desi, već da idemo naprijed.
Ovo je za nas jubilarna godina i mi se onim što je postignuto ponosimo. To je ponos cijele naše bošnjačke zajednice i na tome ćemo, ako Bog da i ustrajati.”

Predsjednica BNV dr. Pramenković govorila je i o ključnim faktorima u procesu obrazovanja na maternjem jeziku, istakavši da maternji jezik nema alternativu te da je obaveza svih roditelja da svoju djecu upišu da se obrazuju i odgajaju na maternjem bosanskom jeziku i da sve drugo znači izdaja vlastitog identiteta.

Promociji su, pored rukovodstva Vijeća, prisustvovali i predstavnici društvenog i kulturnog života i zainteresirani građani.


Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.