BNV organiziralo tribinu “Mediji u Sandžaku – Sandžak u medijima”

1
385

Povodom 1. februara, Dana novinara Sandžaka, u Glavnom uredu Bošnjačkog nacionalnog vijeća organizirana je prva tribina u organizaciji novog saziva Bošnjačkog nacionalnog vijeća.

Tema tribine bila je “Mediji u Sandžaku – Sandžak u medijima”. Na tribinu su govorili novinar Bekim Muftarević, historičar prof. dr. Hivzo Gološ, novinarka Alma Sofić i politikolog Muhedin Fijuljanin. Uvodničar i moderator bio je prof. dr. Ahmed Bihorac.

Prisutnima se na početku obratila predsjednica Bošnjačkog nacionalnog vijeć, prof. dr. Misala Pramenković.

“Značaj medija, samim tim i novinara kao direktnih kreatora informacija, vijesti, u konačnici medijskog proizvoda koji se plasira širokim društvenim masama je od izuzetnog značaja. Međutim, činjenica je da nikada kao danas nije toliko izražena potreba za objektivnim, profesionalnim i nepristrasnim izvještavanjem jer ukoliko neko ima i obavlja ovaj časni posao, onda to mora raditi u skladu sa principima novinarske etike. Sa druge strane, čini se da nikada kao danas nije potrebna podrška i razumijevanje prema novinarima jer su pred brojnim izazovima, nekada pod raznim pritiscima i drugim ograničavajućim okolnostima kojim upravo, ono što sam spomenula da odlikuje jednog novinara, nekada bude silom prilika i uskraćeno. Sa druge strane, dodatne izazove, pritiske i ograničavajuće okolnosti trpe upravo novinari koji rade i djeluju u manjim sredinama, a još ako proces informisanja sprovode na maternjem jeziku ili jeziku manjinskih naroda onda je situacija dodatno komplikovanija.”, istakla je Pramenković

Naglasila je da je potrebna podrška svih institucija sistema da se informisanje na maternjem jeziku, na jezicima manjinskih naroda u Republici Srbiji zaokruži, kako bismo imali kvalitetan sistem infomisanja na maternjem jeziku.

“Potrebna nam je dosljednija implementacija zakonskih okvira iz ovog domena i potrebno nam je da medijski javni servis Srbije obezbjedi svakom građaninu informisanje na njegovom maternjem jeziku jer je to jedno od osnovnih ljudskih prava svakog građanina i građanke ove zemlje. Što se Sandžaka u medijima tiče, zahtjevamo da se Sandžak predstavi onakvim kakav on jeste. Ništa više a ni manje od toga, to će biti dovoljno.”

(SANA)


Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

1 komentar

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.