BNV jednoglasno Skupštini Srbije – Usvojiti rezoluciju o genocidu u Srebrenici

3
351

BNV poziva Narodnu skupštinu Republike Srbije da usvoji Rezoluciju o genocidu u Srebrenici kako je utvrđeno pravosnažnim presudama međunarodnih sudova. Od Vlade Republike Srbije traži pokretanje procedure o usvajanju Zakona koji bi zabranio i sankcionirao negiranje genocida nad Bošnjačkim narodom u Srebrenici kao i veličanje i javno promoviranje pravosnažno osuđenih ratnih zločinaca. BNV traži da se u Srbiji 11. juli proglasi za Dan sjećanja na genocid u Srebrenici i da se na adekvatan način obilježava. Ovo su jednoglasno usvojeni zaključci po 1. tački dnevnog reda „Sjećanja na žrtve genocida u Srebrenici“

Iako je period od 28 godina prilično dug i dovoljno je vremena da se realno i racionalno sagledaju stvari, odnosno činjenice i da se nazovu pravim imenom da se počinioci pokaju za ono što su uradili mi, nažalost, iz godine u godinu imamo sve izraženije negiranje, relativizaciju onoga što se desilo na jednoj strani i sve izraženiju pojavu javnog veličanja i glorifikacije počinioca genocida, presuđenih ratnih zločinaca, kaže dr. Misala Pramenković predsjednica BNV.

Podsjeća i na izvještaj RTS-a kojim su, kaže, prekršeni svi novinarski i etički kodeksi.

Na medijskom javnom servisu, RTS-u, u informativnoj emisiji voditeljica izjavljuje da je prošlo 28 godina od dešavanja u Srebrenici Način gdje se istina ignorira i činjenice negiraju je nedopustiv i predstavlja veliku uvredu za sve žrtve genocida, za njihove porodice ali i za sve Bošnjake a posebno za Bošnjake u Republici Srbiji jer su na ovaj način grubo prekršeni svi novinarski i etički kodeksi, kaže dr.Misala Pramenković predsjednica BNV.

BNV smatra da je izuzetno važno da narodi na Balkanu na temeljima pravde grade zajedničku budućnost s ciljem mira i stabilnosti.

Ratni zločini se slave, policajci na veseljima pjevaju o genocidu, veličaju ga i prijete njegovim ponavljanjem. Onda se čudimo otkud nasilje u društvu. Moramo takvo okruženje zajedno mijenjati. Mi smo tu da u toj promjeni pomažemo, kaže dr. Fuad Baćićanin predsjednik IO BNV.

Tražimo odgovornost i da budemo odgovorni, preduprijednimo da se na bilo koji način ikada u budućnosti bilo šta slično ponovi Bošnjacima ali i bilo kojem drugom narodu, poručuje dr. Edin Numanović potpredsjednik BNV.

Najveća pouka nama Bošnjacima kako u Sandžaku tako i šire je da iz ove teme genocida u Srebrenici koji je paradigma stradanja Bošnjaka na ovim prostorima izvlačimo osnovu za naše zajedničko djelovanje u budućnosti, ističe Fahrudin Đekić vijećnik.

Također i prijedlog da se iskaže zahvalnost onima koji njeguju kulturu saosjećanja iz reda srbijanskog društva.

 Svi oni ljudi koji su decidno, ne samo deklarativno, izrekli negdje svoj stav da se u Srebrenici desio genocid a ne zločin njih treba ne samo popisati i pamtiti nego mi, kao vrlo važna institucija Bošnjaka u Srbiji da im iskažemo neki vid zahvalnosti, predlaže prof. Kemal Džemić, vijećnik.

Kao krovna institucija Bošnjaka u Srbiji BNV smatra da je izuzetno važno da narodi na Balkanu na temeljima pravde grade zajedničku budućnost s ciljem mira i stabilnosti.

Bošnjaci se, poručuje, moraju sjećati i svih zločina i stradanja koji, kako je rečeno, imaju obrise genocida u Sjenici, Plavu i Gusinju, Užicu, Šahovićima, Starčeviću pa sve do Sjeverina, Štrbaca, Kukurovića.

(SANA)


Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

3 KOMENTARI

  1. Protiv sam koalicije aa SDA al je uhar da onaj Melajac sto ga je nadiskao gazda da laje oko Arap dzamije na konferenciji za stampu nije nista u BNV-u. Uhar je to. Tako je hteo onaj zastitnik ratnih zlocinaca da unisti i BNV. Ono da postavi u BNV.

  2. Bravo. Jos da nas pozovite da prestanamo da placamo pretplatu. I uputite pismo onom psu piscu Muharemu Bazdulju iz Travnika kojeg su Srbi doveli i postavili da je clan Nadzornog odbora RTS-a. Osetili ga da je pas.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.