BNV izražava zabrinutost i osuđuje nasilničko ponašanje i fašističke izjave u Priboju

0
237

U Priboju se noć uoči Božića, ispred crkve, slavilo uz sliku Pavla Đurišića, zločinca koji je poznat po zločinima nad Bošnjacima u Drugom svjetskom ratu, a na sam Bozić se u lokalnom klubu pjevalo “Božić je – pucaj u džamije”.

U Priboju se u posljednje dvije godine konstantno dešavaju prijetnje, pjevanja na veseljima na kojima se poziva na nasilje, a vrhunac ovakvih neprihvatljivih nasilničkih djelovanja jeste ubistvo Ervina Ćelahmetovića.

Bošnjačko nacionalno vijeće poziva nadležne organe da hitno i adekvatno reagiraju. Smatramo da su neadekvatne reakcije nadležnih organa koji nisu sankcionirali policijske službenike, niti kaznili one koji su ovakve pjesme pjevali, prije dvije godine razlogom ponavljanja izliva mržnje i netrpeljivosti koje se i dalje u javnosti redovno javljaju, a za koja niko ne snosi odgovornost niti posljedice.

Priboj je grad u kojem vijekovima žive zajedno pripadnici srpskog i bosnjačkog naroda i ponose se tradicijom dobrih susjedskih odnosa, ali su Bošnjaci u Priboju i okolini posljednjih decenija preživjeli niz stravičnih zločina, kao što je Otmica u Sjeverinu i Zločin u Kukurovićima.

Bosnjačko nacionalno vijeće smatra da pravo i pravda ne smiju biti selektivno primjenjivani jer nedosljedna primjena prava i pravde predstavlja otvorenu diskriminaciju.


Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.