BNV: Formirana Komisija za zaštitu kulturno-istorijskog nasleđa

0
187

Bošnjačko nacionalno vijeće (BNV) formiralo je Komisiju za zaštitu kulturno-istorijskog nasleđa Bošnjaka, na čijem čelu je inženjer arhitekture Admir Marovac.

Iz ovog nacionalnog organa je saopšteno da im je cilj očuvanje i zaštita pokretnih i nepokretnih kulturnih dobara od posebnog značaja za bošnjačku zajednicu.

Komisiju čini 11 članova, među kojima su osim Marovca još i Fuad Baćićanin, Adnan Muftarević, Mirsad Avdić, Senad Ganić, Dženana Murselović, Tarik Brunčević, Damir Gruda, Enis Zeković, Emir Ašćerić i Suad Kurtović.
Za zamenika predsednika izabran je inženjer arhitekture Tarik Brunčević, a sekretara Enis Zeković.

Komisija je donela odluku da pošalje dopise svim relevantnim institucijama, Republičkom zavodu za zaštitu spomenika kulture, Ministarstvu kulture Republike Srbije i Gradu Novom Pazaru sa prijedlogom mera zaštite kule Džephane.

„Oni su uverenja da će nadležne institucije zaustaviti neadekvatnu i nakaradnu rekonstrukciju kule Džephane i postupiti u skladu sa zakonskim propisima i konvencijama koje je Srbija ratifikovala, graditeljskim i kulturno-istorijskim nasleđem Bošnjaka, kojem ovaj spomenik kulture pripada“, navode u BNV.

Zadaci Komisije će biti praćenje stanja, predlaganje mera zaštite kulturnih dobara, davanje stručnih mišljenja i obavljanje drugih poslova u cilju očuvanja i zaštite pokretnih i nepokretnih kulturnih dobara, koja su Odlukom BNV utvrđena za pokretna i nepokretna kulturna dobra od posebnog značaja za bošnjačku nacionalnu zajednicu.

(Free Media)


Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.