BKZ – Pozivamo udruženje “En Nisa” da u koordinaciji sa Palestinskom ambasadom dogovorimo zajednički skup

0
544

Bošnjačka kulturna zajednica (BKZ) i udruženje “En Nisa” zakazali su održavanje odvojena dva skupa podrške palestinskom narodu u Novom Pazaru. Zbog nastale situacije, u cilju što masovnije podrške palestinskom narodu, BKZ uputila je poziv udruženju “En Nisa” da u koordinaciji sa Palestinskom ambasadom dogovore zajednički skup.

Iz BKZ-a navode da su ranije u koordinaciji sa Palestinskom ambasadom dogovorili termin skupa, bez znanja o najavljenom skupu udruženja En Nisa.

– Dogovor podrazumijeva i da velika palestinska delegacija dođe i uzme učešće na skupu. U kratkom vremenskom razmaku je objavljena plakata, bez svijesti i znanja, ni nas ni Palestinske ambasade o najavljenom skupu udruženja En Nisa za četvrtak navečer. Smatramo da ozbiljnost ovakvog skupa zahtijeva koordinaciju sa predstavnicima palestinkog naroda u ovoj državi.

BKZ je dala dvije solucije za prevazilaženje ove situacije.

– Kao organizator pozivam udruženje En Nisa da bez obzira na plakate koje su se raširile, da organizatori oba udruženja sjednu i dogovore zajednički skup u koordinaciji sa Palestinskom ambasadom. Druga solucija je da nađemo kompromisno rješenje da zajednička šetnja bude održana navečer, a zajednička obraćanja organizatora da budu preko dana. Da objavimo novu zajedničku plakatu, koju bi narod pozdravio i podržao, da ne bude na štetu svih priprema koje su do sada odrađene.

Iz BKZ-a dodaju da lične stavove treba staviti po strani, te da kao narod pokažemo zrelost i kulturu sarađivanja u jednom jako osjetljivom momentu za palestinski narod u Gazi.

– Nemamo šta mi da protestvujemo ako ne pokažemo minimum zrelosti na ovom testu, poručili su iz BKZ-a.


Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.