Bajramska poruka muftije Dudića – Potrebno nam je strpljenje, jer se istina ne može sakriti

1
87
U povodu Kurban bajrama, danas je  predsjednik Mešihata IZ-e u Srbiji muftija dr. Mevlud ef. Dudić, ispred Altun-Alem džamije uputio bajramsku poruku koju prenosimo u cijelosti:

Bismillahi-r-rahmani-r-rahim

Hvala Allahu, Gospodaru svjetova, Milostivom, Samilosnom, koji čovjeka stvori u najljepšem obliku, podaru mu razum i time odlikova nad svim stvorenjima. Hvala Njemu Uzvišenom koji dade život i smrt da bi nas iskušao ko će od nas bolje postupiti.

Najljepše i najpotpunije salevate i selame donosimo na našeg miljenika i uzora, Allahovog poslanika, Muhammeda a.s., njegovu čistu porodicu, vrle ashabe i iskrene sljedbenike do Sudnjega dana.

Poštovana braćo i sestre

U zadnjim smo danima prve trećine mjeseca zu-l-hidžeta, kojima se Uzvišeni Allah kune u Kur'anu, ukazujući na njihovu vrijednost i samo nas trenuci dijele od Kurban bajrama.

Danas je 9. zu-l-hidže, Dan Arefata, kada su naše misli usmjerene prema Meki, u kojoj se obavljaju obredi hadža, za kojim čeznu sve iskrene i čiste duše muslimana.

Ovaj Bajram i ovogodišnji hadž dočekujemo u posebnim okolnostima, koje nam ne dozvoljavaju da u potpunosti svoje misli usmjerimo u tom pravcu.

Pandemija korona virusa uzima svoj danak širom svijeta, odnijela je i odnosi mnoge od naših poznanika, prijatelja, saradnika i članova rodbine, za koje molimo kod Milostivog Gospodara najljepše mjesto u Džennetu.

Život na ovome svijetu je skup lijepih i gorkih trenutaka koji se smjenjuju, pun iskušenja kojima Gospodar stavlja na ispit naš iman, obećavajući nagradu strpljivima, shodno riječima: „Mi ćemo vas dovoditi u iskušenje malo sa strahom i gladovanjem, i time što ćete gubiti imanja i živote i ljetine. A ti obraduj izdržljive. One koji, kada ih kakva nevolja zadesi, samo kažu: – Mi smo Allahovi i Njemu ćemo se vratiti.“ (El-Bekare, 155-156)

Uzvišeni ispunjava Svoja obećanja. Postavio je pred nas pomenuta iskušenja i mnoga druga. Ove godine smo, kao i svi muslimani svijeta, ostavljeni bez prilike da naši hadžije borave pored Bejtullaha, da budu naši predstavnici i čineći tavaf upućuju dovu Gospodaru pored časne Kabe, na Arefatu i sa drugih mjesta na kojima se obavljaju obredi hadža. To se dešava po prvi put u novijoj historiji. U tome je velika poruka ovom ummetu i čitavom čovječanstvu. Poruka koja glasi: „Čovječe, moraš se promijeniti, moraš biti bolji, jer put kojim si krenuo vodi te u propast i nestanak.“

Kurban bajram sa svim svojim značenjem poručuje nam i uči nas kako da svoje stanje popravimo, kako da se u iskušenjima ponašamo.

Uzvišeni Allah od nas traži da pokažemo i dokažemo iskreni iman kroz spremnost da ono što nas zadesi, sve žrtve na Allahovom putu, strpljivo podnosimo. Najbolji primjer za to jeste Ibrahim a.s., Halilu-r-Rahman, kojeg je Uzvišeni zbog njegove spremnosti da žrtvuje najdraže svrstao među Svoje prijatelje.

Spremnošću da potvrdi iskrenu vjeru u Jednog Boga žrtvujući svoj život, zaslužio je Allahovu pomoć i spas, te mu ni plamen rasplamsale vatre nije mogao nauditi, a spremnošću da ispuni dati zavjet i žrtvuje svog dugo očekivanog sina potvrdio je iskreni iman i povjerenje u svog Gospodara, koji je ljudsku žrtvu zamijenio kurbanom. Ostavljajući svoju porodicu Gospodaru na čuvanje u neplodnoj i surovoj pustinji pokazao je povjerenje u svog Gospodara, koji je zbog dove Svog miljenika Ibrahima a.s. neplodnu pustinju izvorom Zemzema oživio i časnom Kabom centrom svijeta učinio.

Braćo i sestre

U ovom vremenu, kada se suočavamo sa našim iskušenjima, kada Bajram dočekujemo sa zatvorenim džamijama za džematsko obavljanje namaza u njima, potrebni su nam: strpljenje, iskrena vjera, lijepo mišljenje o našem Gospodaru i povjerenje u Njega i Njegovu odredbu.

I danas, kada je broj umrlih u sandžačkim gradovima, posebno u Novom Pazaru, Tutinu i Sjenici, uvećan tri puta u odnosu na isti period prošle godine, kada se taj broj bespotrebno skriva i besramno smanjuje, kao da su to samo brojevi, a ne ljudski životi, potrebno nam je strpljenje, jer se istina ne može sakriti, laž ne može pobijediti, ma koliko bili moćni oni koji istinu skrivaju i laž šire.

Allahovo obećanje je da će istina pobijediti, da će iskrenima On pomoći, a oni koji se skrivaju iza laži poniženi će biti.

Gospodaru naš, Ti Koji si najbolji Zaštitinik, Tebi ostavljamo u zaštitu naše porodice, naše mahale i gradove. Smiluj nam se, oprosti naše grijehe i zaštiti nas od bolesti i zaraze.

Molim Uzvišenog Allaha da primi naše kurbane, smiluje se svim našim merhumima, podari im najljepše mjesto u Džennetu, a njihovim porodicama strpljenje i snagu da ih se dovama sjećaju.

U duhu svih prethodnih poruka i dova, želeći da, u cilju zaštite našeg zdravlja i onih koji su nam najmiliji, bajramske dane provedete u krugu svojih domova, sa članovima svojih porodica, svim Bošnjacima u Sandžaku, muslimanima na prostoru Preševskog, Beogradsko-novosadskog muftijstva i svim našim muslimanima, ma gdje bili u dijaspori, KURBAN BAJRAM MUBAREK OLSUN.

 

Predsjednik Mešihata

Muftija dr. Mevlud ef. Dudić


Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

1 komentar

 1. Muhamed A.S je naš Uzor koji se borio pod zastavom Islama .
  Dali je uzor i našim prodanim političarima u Beogradu ?

  Poštovana braćo potrebno nam je strpljenje, jer se istina ne može sakriti, laž ne može pobijediti, ma koliko bili moćni oni koji istinu skrivaju i laž šire.

  Allahovo obećanje je da će istina pobijediti, da će iskrenima On pomoći, a oni koji se skrivaju iza laži poniženi će biti.

  1

  0

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.