Bajramska poruka muftije Dudića – Potrebno nam je strpljenje, jer se istina ne može sakriti

1
121
U povodu Kurban bajrama, danas je  predsjednik Mešihata IZ-e u Srbiji muftija dr. Mevlud ef. Dudić, ispred Altun-Alem džamije uputio bajramsku poruku koju prenosimo u cijelosti:

Bismillahi-r-rahmani-r-rahim

Hvala Allahu, Gospodaru svjetova, Milostivom, Samilosnom, koji čovjeka stvori u najljepšem obliku, podaru mu razum i time odlikova nad svim stvorenjima. Hvala Njemu Uzvišenom koji dade život i smrt da bi nas iskušao ko će od nas bolje postupiti.

Najljepše i najpotpunije salevate i selame donosimo na našeg miljenika i uzora, Allahovog poslanika, Muhammeda a.s., njegovu čistu porodicu, vrle ashabe i iskrene sljedbenike do Sudnjega dana.

Poštovana braćo i sestre

U zadnjim smo danima prve trećine mjeseca zu-l-hidžeta, kojima se Uzvišeni Allah kune u Kur'anu, ukazujući na njihovu vrijednost i samo nas trenuci dijele od Kurban bajrama.

Danas je 9. zu-l-hidže, Dan Arefata, kada su naše misli usmjerene prema Meki, u kojoj se obavljaju obredi hadža, za kojim čeznu sve iskrene i čiste duše muslimana.

Ovaj Bajram i ovogodišnji hadž dočekujemo u posebnim okolnostima, koje nam ne dozvoljavaju da u potpunosti svoje misli usmjerimo u tom pravcu.

Pandemija korona virusa uzima svoj danak širom svijeta, odnijela je i odnosi mnoge od naših poznanika, prijatelja, saradnika i članova rodbine, za koje molimo kod Milostivog Gospodara najljepše mjesto u Džennetu.

Život na ovome svijetu je skup lijepih i gorkih trenutaka koji se smjenjuju, pun iskušenja kojima Gospodar stavlja na ispit naš iman, obećavajući nagradu strpljivima, shodno riječima: „Mi ćemo vas dovoditi u iskušenje malo sa strahom i gladovanjem, i time što ćete gubiti imanja i živote i ljetine. A ti obraduj izdržljive. One koji, kada ih kakva nevolja zadesi, samo kažu: – Mi smo Allahovi i Njemu ćemo se vratiti.“ (El-Bekare, 155-156)

Uzvišeni ispunjava Svoja obećanja. Postavio je pred nas pomenuta iskušenja i mnoga druga. Ove godine smo, kao i svi muslimani svijeta, ostavljeni bez prilike da naši hadžije borave pored Bejtullaha, da budu naši predstavnici i čineći tavaf upućuju dovu Gospodaru pored časne Kabe, na Arefatu i sa drugih mjesta na kojima se obavljaju obredi hadža. To se dešava po prvi put u novijoj historiji. U tome je velika poruka ovom ummetu i čitavom čovječanstvu. Poruka koja glasi: „Čovječe, moraš se promijeniti, moraš biti bolji, jer put kojim si krenuo vodi te u propast i nestanak.“

Kurban bajram sa svim svojim značenjem poručuje nam i uči nas kako da svoje stanje popravimo, kako da se u iskušenjima ponašamo.

Uzvišeni Allah od nas traži da pokažemo i dokažemo iskreni iman kroz spremnost da ono što nas zadesi, sve žrtve na Allahovom putu, strpljivo podnosimo. Najbolji primjer za to jeste Ibrahim a.s., Halilu-r-Rahman, kojeg je Uzvišeni zbog njegove spremnosti da žrtvuje najdraže svrstao među Svoje prijatelje.

Spremnošću da potvrdi iskrenu vjeru u Jednog Boga žrtvujući svoj život, zaslužio je Allahovu pomoć i spas, te mu ni plamen rasplamsale vatre nije mogao nauditi, a spremnošću da ispuni dati zavjet i žrtvuje svog dugo očekivanog sina potvrdio je iskreni iman i povjerenje u svog Gospodara, koji je ljudsku žrtvu zamijenio kurbanom. Ostavljajući svoju porodicu Gospodaru na čuvanje u neplodnoj i surovoj pustinji pokazao je povjerenje u svog Gospodara, koji je zbog dove Svog miljenika Ibrahima a.s. neplodnu pustinju izvorom Zemzema oživio i časnom Kabom centrom svijeta učinio.

Braćo i sestre

U ovom vremenu, kada se suočavamo sa našim iskušenjima, kada Bajram dočekujemo sa zatvorenim džamijama za džematsko obavljanje namaza u njima, potrebni su nam: strpljenje, iskrena vjera, lijepo mišljenje o našem Gospodaru i povjerenje u Njega i Njegovu odredbu.

I danas, kada je broj umrlih u sandžačkim gradovima, posebno u Novom Pazaru, Tutinu i Sjenici, uvećan tri puta u odnosu na isti period prošle godine, kada se taj broj bespotrebno skriva i besramno smanjuje, kao da su to samo brojevi, a ne ljudski životi, potrebno nam je strpljenje, jer se istina ne može sakriti, laž ne može pobijediti, ma koliko bili moćni oni koji istinu skrivaju i laž šire.

Allahovo obećanje je da će istina pobijediti, da će iskrenima On pomoći, a oni koji se skrivaju iza laži poniženi će biti.

Gospodaru naš, Ti Koji si najbolji Zaštitinik, Tebi ostavljamo u zaštitu naše porodice, naše mahale i gradove. Smiluj nam se, oprosti naše grijehe i zaštiti nas od bolesti i zaraze.

Molim Uzvišenog Allaha da primi naše kurbane, smiluje se svim našim merhumima, podari im najljepše mjesto u Džennetu, a njihovim porodicama strpljenje i snagu da ih se dovama sjećaju.

U duhu svih prethodnih poruka i dova, želeći da, u cilju zaštite našeg zdravlja i onih koji su nam najmiliji, bajramske dane provedete u krugu svojih domova, sa članovima svojih porodica, svim Bošnjacima u Sandžaku, muslimanima na prostoru Preševskog, Beogradsko-novosadskog muftijstva i svim našim muslimanima, ma gdje bili u dijaspori, KURBAN BAJRAM MUBAREK OLSUN.

 

Predsjednik Mešihata

Muftija dr. Mevlud ef. Dudić


Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

1 komentar

  1. Muhamed A.S je naš Uzor koji se borio pod zastavom Islama .
    Dali je uzor i našim prodanim političarima u Beogradu ?

    Poštovana braćo potrebno nam je strpljenje, jer se istina ne može sakriti, laž ne može pobijediti, ma koliko bili moćni oni koji istinu skrivaju i laž šire.

    Allahovo obećanje je da će istina pobijediti, da će iskrenima On pomoći, a oni koji se skrivaju iza laži poniženi će biti.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.