BANU o rahmetli akademiku Zukorliću: Mnogo smo imali, mnogo smo izgubili

1
2272

Povodom preseljenja generalnog sekretara Bošnjačke akademije nauka i umjetnosti (BANU) akademika Muamera Zukorlića na ahiret u Novom Pazaru 6. novembra 2021. godine, u sjedištu akademije održano je SJEĆANJE. Tom prilikom bili su prisutni članovi BANU-a i Senata.

Predsjednik BANU akademik Mehmed Akšamija je istakao kako je energija akademika Muamera Zukorlića bila nezapamćena na našoj intelektualnoj sceni, te da je bio neumorni lider ne samo Bošnjačke akademije nauka i umjetnosti na funkciji generalnog sekretara i jednog od urednika izdanja akademije, kojoj je posvetio dio svog života, već i cijelog Sandžaka, Srbije, Bosne i Hercegovine i bošnjačke dijaspore.

U svom obraćanju predsjednik Senata akademik Mustafa Cerić istakao je da treći broj Glasnika nosi naziv „Amanet“, što je inicijativa rahmetli akademika Zukorlića, te se može tumačiti kao predosjećaj da će uskoro napustiti prolazni svijet.

Prof. dr. Džemal Najetović prisjetio se susreta sa rahmetli akademikom Zukorlićem. Svaki razgovor sa njim, ističe, nosio je posebne poruke i iz njih se, iznova, moglo učiti.

Govoreći o liku i djelu rahmetli akademika Muamera Zukorlića sa kojim je sarađivala dvadeset godina, akademkinja Hasnija Muratagić – Tuna istakla je, uz osnivanje i razvoj BANU, važnost postojanja Internacionalnog univerziteta, kao i političkog djelovanja rahmetli akademika Zukorlića koje je dalo potpuno drugu dimenziju mišljenja građana o bošnjaštvu i islamu.

Predsjednik Bošnjačke nacionalne fondacije i član Senata muftija sandžački hfz. Abdurrahman Kujević podvukao da su saborci, saradnici i prijatelji rahmetli akademika Zukorlića bili svjesni njegove vrijednosti, a naročito u ovom trenutku kroz kulturni i nacionalni pokret. Život i rad na putu dobra rahmetli akademika Zukorlića biće neiscrpni izvor za dalji rad i djelovanje.

Prof. dr. Hazbo Skoko je u govoru o rahmetli akademiku Zukorliću naglasio da on nije bio samo fizička, već i posebna duhovna, intelektualna i inspirativna veličina.

Akademik Smail Čekić u svom obraćanju poručio da je akademik Zukorlić ne samo vizionar, dobrotvor, humanista, veliki čovjek i intelektualac, već i neustrašiv u svom govoru i djelovanju.

Za akademika Fatmira Bačija nenadoknadiv je gubitak, jer je svijet postao manji, kako kaže, preseljenjem na ahiret akademika Zukorlića.

Neobično je, ističe potpredsjednik BANU-a akademik Dževad Jahić, da rahmetli akademika Zukorlića više nema među nama. Još na ovom svijetu je, podvlači, spoznata njegova veličina.

 

 


Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

1 komentar

  1. KRALJBOSNE ISVIH BOSNJAKA U SVETU NAS CUVENI CASNI POSTENI RAHMETLI MUFTIJA JE POSLAT BOSNJACIMA OD SAMOGA ALLAHA DA IZVRSI SVOJU MISJU ON JE SVOJU DUZNOST MISIJU IZVRSIO I ONDA JE PONOVO VRACEN DRAGOM ALLAHU NJEGOV ZIVOT KAO I NJEGOVA SMRT IMAJU RAZLOG SVE JE URADJENO ONAKOKAKOJE ALLAH ZELEO I HTEO IAKO NAM NJEGOVO PRESELJENJE PADA TESKO MORAMO SVATITI DA JE ON SVOJ CASNIDEOPREMASEBI NAMA ALLAHU ODRADIO SADA JE NA NAMADA ODRADIMO NAS DEO NASTAVIMO BORBU ZA PRAVDU ISTINU NA ALLAHOVOM PUTU ZAJEDNICKIM SNAGAMA ON NAS JE UJEDINIO OHRABRIO POKAZAO A NA NAMAJE DA NASTAVIMO TIMPUTEM UZ POMOC ALLAHA I DASESVIDRZIMO ZA ISTO UZE BUDEMO JEDNO TELO JEDNA DUSA JEDAN UM MORAMO ULAGATI JOS VISE TRUDA MUFTIJA JE RADIOZA SVE NAS A DABI MI BILI NA TOM NIVOU MORAMO RADITI SVI ZAJEDNO ULAGATI SE MORA U SVEMU NA SVIM POLJIMA USPEH JE NEIZBEZAN AKO SE BUDEMODRZALIZAJEDNOULAGALI ZAJEDNO RADILI ZAJEDNO MUFTIJA NAMJE POKAZAO PUT NACIN MI MORAMO NASTAVITI TAMO GDE JE ON STAO —

    0

    0

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.