BANA traži smjenu Safeta Softića sa mjesta predsjednika Sabora Islamske zajednice

7
145

Bošnjačko-američka nacionalna asocijacija uputila je pismo Saboru IZ u BiH i Reisu-l-ulemi dr. Husein ef. Kavazoviću u povodu glasanja zastupnika u PS BiH Safeta Softića koji je ujedno predsjednik Sabora IZ, a koji je glasanjem podržao incijativu zasupnika Damira Arnauta, da se ukolne nacistički i fašistički nazivi škola, ulica, trgova itd., među ozloglašenim ratnim zločincima i fašistima poput Draže Mihailovića, Pavle Đurišića, Mile Budaka, Rade Radića, Jure Francetića, Stevan Moljevića…, našla su se i imena Husejna Đoze, Mustafe Busuladžića i mulla Osmana Rastodera. Pismo objavljujemo u cjelosti:

Poštovani članovi Sabora,
Uvaženi Reis-l-ulema,
Es’selamu alejkum!

Objelodanjeno je da su zastupnici u zastupničkom domu Parlamenta BiH (11.jan. 2021), glasali prijedlog inicijative D.A., kojom se od svih općina u BiH traži da budu zamijenjeni ili uklonjeni nacistički i fašistički nazivi škola, ulica, trgova itd. Inicijativa bi se mogla ocijeniti pozitivnom, da nisu uvrštena imena Husejna Đoze, Mustafe Busuladžića i mulla Osmana Rastodera, među imenima zlikovaca Draže Mihailovića, Pavle Đurišića, Mile Budaka, Rade Radića, Jure Francetića, Stevana Moljevića i dr., ozloglašenih četničkih i ustaških ratnih zločinaca koji su toku Drugog svjetskog rata poklali i silovali na desetine hiljada djece, žena, staraca bošnjačke nacionalosti širom BiH i Sandžaku. O tome je studiozno pisao poznati historičar Vladimir Dedijer, koji je ovaj planetarni zločin jasno nazvao genocidom nad muslimanima, u kojem je ubijeno 11 odsto našeg naroda od ukupne tadašnje populacije.

Posebno smo iznenađeni da među zastupnicima koji su glasali ZA takvu odluku je i zastupnik SDA Safet Softić, koji je ujedno predsjednik Sabora IZ u BiH. Nismo sigurni da li je predsjednik Sabora IZ svjestan da je sa takvim glasanjem podvalio fašizam trojici istaknutih Bošnjaka, time i Islamskoj zajednici, ali i cijelom našem narodu koji baštini antifašizam. Kroz historiju postojanja bošnjačkog naroda nije zabilježeno da je napadao bilo koga i vodio osvajačke ratove, niti je nad bilo kojim narodom vršio genocide ili etničko čišćenje, dok nažalost, nad našim narodom preko tri stoljeća se vrši genocid u kontinuitetu, posebno ističemo Drugi svjetski rat te zaključno sa genocidom u Srebrenici (1995), koji su presudile najveće internacionalne sudske instance.

Čin takvog glasanja SDA poslanika Safeta Softića jeste jedna velika bruka i sramota posebno što je predsjednik Sabora IZ u BiH. Ovo jeste veliki udarac na tri značajne ličnosti kakvi su bili Husejn Đozo, Mustafa Busuladžić i mulla Osman Rastoder, ali i na sve Bošnjake koji su takvim glasanjem izjednačeni sa dželatima našeg naroda.

Bošnjačko-američka nacionalna asocijacija vas zato poziva da Safeta Softića opozovete i bez odlaganja da ga smijenite sa mjesta predsjednika Sabora IZ. Na čelu Sabora Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini, koje ujedno najviše predstavničko tijelo Islamske zajednice čiji su članovi vjernici, ne može da bude osoba koji svojim političkim stavovima i glasanjem, ugrožava IZ, istaknute ličnosti, mislioca, alime ali i njene članove, nanosi štetu muslimanskom narodu i podvaljuje im fašizam. Ovo je veliki udarac na IZ, sve članove, kao i djelo mislioca Husejna ef. Đoze, reformiste, islamskog aktiviste, predsjednika udruženja Ilmije… te Mustafu Busuladžića, dakako i istaknutog mulla Osmana ef. Rastodera kojeg je historija upamtila da je branio svoj narod u Sandžaku od četničkih pokolja. Ovo je definitivno udarac od strane političara koje vjernici Bošnjaci glasaju da ih dostojanstveno predstavlja a ne da uzvraća niskom udarcima na pamćenje, um, razum…, piše u pismu Bošnjačko-američke nacionalne asocijacije.

Izvor: Bosnjaci.net


Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

7 KOMENTARI

 1. Toliko ste pokvareni i licjemjerni da ste spremni samo da se udobrite vašim džetatima. Koji su vas do jučer klali ubijali silovali sve štoje žensko ne gledajući na godini sve od śest mjeseci do devedeset godina! Protjerali vas sa vaših ognjišta više od jedne trećine vi ste spremni i Aliju Izetbegovića da proglasite fašistom samo da se četnicima približite!…

  2

  0
 2. Nevjeruje vam što nećete i Aliju Izetbegovića proglasit faśistom samo da bi se udobrili onima koji su vas do juče klali palili silovali vam majke sestre kćeri i žene sram vas bilo!

  2

  0
 3. Smena Softica je trebala davno da bude razmatrana….
  Sve sto je moglo negativno da se odrazi na Bosnjake nije moglo da “prodje” a da on nije bio tu.

  9

  3

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.