Bajramska poruka predsjednika Mešihata muftije dr. Mevlud ef. Dudića

0
139

Povodom Kurban bajrama, predsjednik Mešihata Islamske zajednice muftija dr. Mevlud ef. Dudić uputio je sljedeću bajramsku poruku:

– Bismillahirrahmanirrahim!

Draga braćo i sestre, danas je dan Arefata, najbolji dan u godini. Na Arefatu su se danas okupili milioni muslimana iz čitavog svijeta, a među njima i muslimani sa naših prostora.

Hadž je boravak na Arefatu, mjestu ljudskog vraćanja Gospodaru nebesa i Zemlje, ljudskog  vraćanja na početak, ljudskog odazivanja Allahu Uzvišenom, Koji je pozvao ljude da danas budu na jednom mjestu sa jednom željom: da čovjek bude uz čovjeka jednako slobodan i jednako sretan i sa jednom porukom: da u cijelom svijetu zavlada mir i sigurnost.

Hvala dragom Bogu, poslije četvorogodišnje pauze i velike borbe i zalaganja Mešihata Islamske zajednice u Srbiji, od ove godine omogućeno je i našim vjernicima da krenu put Časne Meke da obave obrede hadža, te molim Allaha dž.š. da im ukabuli i hadž mebrur učini.

Naša vjera nas uči da na ovome svijetu nismo sami, već da dijelimo sudbinu sa ljudima različitih vjera, kultura i nacija. Naše su nam nade iste, ali su nam iste i naše muke. Zato nam je potrebno jedinstvo u različitosti, koje je moguće samo ako spojimo naša zajednička nadanja i ako se udružimo u borbi protiv naših zajedničkih muka.

Nažalost, i ovaj Bajram dočekujemo gledajući kako ljudi u Gazi i Palestini ostaju bez života, porodica, vlastitih domova, imetka i svega onoga što je po Božijim i ljudskim zakonima sveto. Više niko nije pošteđen stradanja, čak ni novinari i humanitarni radnici koji pokušavaju pomoći istraumiranoj i izgladnjeloj djeci i njihovim porodicama. Svijet je izgubio osjećaj bratstva, ljudskosti, humanizma. Civilizacija otvoreno odumire, a svjetski moćnici to gledaju, o tome pričaju, ali ništa ne poduzimaju. To je nedovoljno za mir i sigurnost u svijetu. Neka naše arefatske i bajramske dove budu usmjerene za mir i blagostanje u cijelom svijetu, a posebno za napaćeni narod Gaze i Palestine.

Iako vladaju velike smutnje oko nas, neće nas spriječiti da Bajramom širom otvorimo, ne samo vrata naših kuća, nego i vrata naših srca, svakom dobronamjernom čovjeku, da jačamo duh njegovanja dobrih međukomšijskih odnosa, duh prijateljstva i ljubavi. U danima Bajrama svoju radost uvijek smo dijelili sa drugima. Ona je bila tako velika da je pretjecala preko naših avlijskih ograda i kapija. Poput svjetlosti se razlijevala na sve oko nas. Neka nam i ovaj Bajram zablista u svojoj punoj raskoši.

Koristim priliku da se najiskrenije zahvalim predsjedniku države i Vladi Republike Srbije na proglašenju drugog dana Kurban bajrama, ponedjeljak 17. juna, za neradni dan za pripadnike islama u ovoj zemlji.

Braćo i sestre, neka nam Kurban bajram vrati vjeru i nadu u bolji i sretniji život, neka među nama vlada sloga, neka nam zajedništvo u vjeri i ljubavi povrati samopouzdanje, neka svako radi svoj posao savjesno i odgovorno, neka shvatimo da je tajna uspjeha na ovome svijetu međusobno pomaganje u dobru.

Sa tim mislima, svima vam od srca želim sretan Bajram, moleći dragog Allaha dž.š. za vaše zdravlje i uspjeh u životu i radu, da ga provedete u rahatluku, zdravlju i bereketu sa svojom porodicom, prijateljima i komšijamaPosebno želim Bajram čestitati bolesnim i nemoćnim dovom Stvoritelju Uzvišenom da im bude na pomoći.

 

TEKABBELALLAHU MINNA VE MINKUM

BAJRAM ŠERIF MUBAREK OLSUN

 

Predsjednik Mešihata IZ-e u Srbiji

Muftija dr. Mevlud ef. Dudić


Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.