Apotekarke: Organizovano rade da upropaste našu ustanovu, prijete nam otkazima

1
1142

Radnice Apotekarske ustanove Novi Pazar saopštile su danas da je rukovodstvo te ustanove direktni krivac loše finansijske situacije i kašnjenja sedam plata zbog čega su odlučile da podnesu tužbe ukoliko im se sva dugovanja ne isplate do 5. oktobra.

One su, reagujući na izjavu direktorke Apotekarske ustanove Sanele Prenča date dnevnom listu “Danas” da “plate moraju da se zarade”, rekle da je u pitanju omalovažanje njihovog rada, da bi one “plate zaradile da im apoteke nisu poluprazne” i da direktorka, čiji je to posao, ne nabavlja lekove.

“I pored kašnjenja plata, mi se trudimo, struke nam ne manjka, u našim apotekama nema kadrova sa kupljenim diplomama, apotekarke su sa višedecenijskim iskustvom, profesionalno radimo, čak i vikendom. Problem je u organizaciji, nema nabavke lekova, apoteke su nam prazne, pa pacijenti prelaze u privatne”, kazale su u izjavi za Sto plus.

Kao primer loše organizacije navele su da je apoteka u Domu zdravlja ranije izdavala lekove na 19.000 recepata na mesečnom nivou, a da je sada ta brojka svedena na oko 2.000.

“Koliko su nas srozali govori i podatak da smo 2017. godine od Farmaceutske komore proglašeni za najbolju Apotekarsku ustanovu jer nam je 85 odsto prihoda bilo od marži. Dva meseca nakon toga nam je smenjeno rukovodstvo i koleginice su nezakonito otpuštene. Sve ovo se organizovano radi da se upropastimo”, smatraju apotekarke.

Poručile su da je netačna izjava direktorke da je “ona vratila otpuštene radnice”, već da je to urađeno na osnovu pravosnažne presude Apelacionog suda.

Opomenu pred utuženje za isplatu zaostalih zarada potpisalo je 20 od 24 apotekarke koje tvrde i da su žrtve mobinga.

“Trpele smo mobing, nismo smele da pitamo kada će biti plata, direktorka je odbijala da nas primi i sabotirala je naše pokušaje da se obratimo gradonačelniku. Prilikom predaje opomene, direktorka nam je rekla da će se postarati da mi koje smo potpisale taj dokument ostanemo bez posla”, izjavile su apotekarke.

Direktorka Apotekarske ustanove Sanela Prenča ranije je za “Danas” potvrdila da su u nezavidnoj finansijskoj situaciji, da su zarade neisplaćene i da ima saznanja da će ustanova biti tužena.

“Mi poslujemo po tržišnom principu i plate moramo da zaradimo. Za ovih 19 meseci, kako postojimo kao Apotekarska ustanova, uspeli smo sami da zaradimo za četiri i po plate, a za osam i po isplaćenih zarada smo se snalazili iz sredstava koja nam stižu iz lokalne samouprave koja je, kao osnivač, obavezna da izdvaja za režijske troškove, ali ne i za plate koje moraju da se zarade”, rekla je Prenča.

Dodala je da mesečno od marži i prodatih lekova uspeju da zarade milion dinara, a da su za plate potrebna tri miliona.

Kao rešenja problema predlaže da Ministarstvo zdravlje preuzme osnivačka prava nad apotekarskim ustanovama od lokalnih samouprava ili da se ide na javno-privatno partnerstvo.

Apotekarska ustanova Novi Pazar, kao samostalna ustanova, formirana je u februaru prošle godine izdvajanjem iz Doma zdravlja.

U okviru te ustanove rade četiri apoteke, dve u centru grada, u Ulici 28. novembra, jedna u sklopu Dečijeg dispanzera i jedna u Domu zdravlja.

Izvor: Radiostoplus


Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

1 komentar

  1. Jel ovo zena hadzi Prence koji radi poplocavanje oko zgrada za 200 hiljada eura opstinskih (nasih) para ? Prence koji je citirao hadise rahmetli Muameru Zukorlicu na konferencijama xza stampu. Ugledni Ninov privrednik koji uzima za poplocavanje 200 hiljada.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.