Apel: Pomozimo našim starima

2
40

APEL: POMOZIMO NAŠIM STARIMA

Poštovani sugrađani, jučer sam imao prilike iz prve ruke vidjeti stanje u našoj bolnici, i stoga želim podijeliti to iskustvo sa Vama. Pratio sam rodicu na preglede, s obzirom da nema nikog bližeg ko bi joj bio podrška u ovim teškim danima, a riječ je o starijoj ženi, jednoj nani. Nekoliko bitnih stvari želim podijeliti sa Vama:

1. Mnogo je naših starijih sugrađana samo u ovim iskušenjima, najbliži srodnici, ukoliko ih imaju, su vani i nisu u mogućnoti da im budu na usluzi, niti mogu u relativno kratkom vremenu doći. Ti naši stariji sugrađani danima se bore sa ovom pošasti, nemajući snage niti mogućnosti da im bilo ko pomogne u vidu makar neophodne terapije, vitamina ili bilo kojih drugih potrepština, često nisu sposobni ni sebi da kupe osnovne namirnice i spreme hranu. Zato se zapuštaju i dovode u beznadežan položaj, kada je stanje ili krajnje alarmantno ili beznadežno.

2. Brzi testovi na Covid su nepouzdani, i u 90% slučajeva ljudima pokazuju da su negativni, iako im klinička slika govori drugačije. Nevolja je da, ako im ovaj test pokaže da su negativni, ne mogu raditi detaljni, ili je to samo privilegija pojedinaca, što znači da se prepuštaju sebi.

3. Većina onda pokušava da se liječi samostalno u kućnoj varijanti, pokušavajući na bilo koji način da dobije nekog doktora iz privatne prakse da im makar prepiše terapiju ili uključi vitaminsku infuziju. A to je trenutno skoro nemoguća misija, iako se ne pita za cijenu takve usluge.

4. Ko ima sreće, ide na rendgenski snimak pluća, u Medicinskom centru, ili češće privatno. Snimak u 90% slučajeva pokazuje da su ljudi u suspektnom stadiju Covida, što zahtijeva hitni bolnički tretman.
5. Sa tim rendgen snimkom javlja se u Covid ambulantu, gdje počinje drama. Sinoć je u hodniku preko te takozvane crvene linije bilo 7-8 pacijenata i još toliko njihovih pratilaca. U hodniku koji nije veći od 20 kvadratnih metara, sa otvorenim prolazima ka dva odjeljenja na kojima su smješteni najteži pacijenti, i nekoliko hospitaliziranih pacijenata koji, priključeni na kiseonik, leže baš tu na hodniku jer nema mjesta u sobama. Slike su upravo onakve kakve je objavila Sandžak televizija, i još gore.

6. Ono što jeste činjenica da je osoblje izuzetno vrijedno i pristupačno. Ali, među ljekarima i drugim osobljem bukvalno nema starijih doktora. Uglavnom su to mladi ljudi, vjerovatno tek upošljeni, koji su „bačeni u vatru“ i izgaraju da izađu u susret svakome. Međutim, niti imaju dovoljno kapaciteta niti iskustva da se izbore sa ovom pošasti. Nije u redu da samo oni budu na prvim linijama i udarima, a da uprava, načelnici i drugi iskusniji budu na manje stresnim pozicijama.

7. Pregled se čeka nekoliko sahata, u hodniku, u crvenoj zoni. Među pacijentima ima oboljelih svih stadija. Dva mlađa ljekara pregledaju, daju terapije i razbijaju glavu gdje da šalju pacijente. Na odjeljenjima nema mjesta, i one koji su uglavnom za hospitovanje šalju kućama. Na kućno liječenje. Daju terapiju, i opet kažu da su na usluzi ako se stanje pogorša.

8. Uz terapiju, daju i nalog da se u Zavodu za javno zdravstvo da bris kako bi se i statistički potvrdilo faktičko stanje. Međutim, pacijenti koji su danas išli u ovu ustanovu, zatekli su da je ista zatvorena, da ne radi. Šta je razlog?

9. Faktičko je stanje da se u ovim danima mnogo veći broj naših sugrađana sa pošastima ove bolesti bori kod svojih kuća. Dosta nas ima bližnjih koji im mogu pomoći, hvala Allahu. Ali, ima i kategorija naših starih, nana i djedova, tetki i amidža, koji su sami, čiji su bližnji daleko ili ih i nemaju, prepušteni su sami sebi, a nekadri da se izbore sa ovim izazovima, zato ovom prilikom upućujem svima nama

A P E L

Molim Vas, provjerite po svojim komšilucima naše starije sugrađane, koji su sami, čiji su bližnji u inostranstvu, ne ostavljajte ih same u ovom iskušenju. Opremite se neophodnom zaštitom i makar im pokucajte na vrata, vidite da li su dobro, da li im je potrebna terapija, treba li im namirnica. Provjerite svoje bliže i dalje rođake, naročito one starije, jesu li potrebiti čega, mogu li da se izbore sa ovim što nas je snašlo. Budimo tu jedni za druge i jedni uz druge. Nemojmo se predavati strahu i sklanjati, nemojmo ostavljati naše stare same. Sistem ili nema kapaciteta ili nije spreman da to uradi, bar ne u ovom trenutku, zato moramo mi, kao pojedinci, biti tu jedni za druge i jedni sa drugima.

Autor: Dr. Jahja Fehratović


Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

2 KOMENTARI

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.