Anketirani Novopazaraci: Korupcija sada izraženija nego ranije

0
276

Dve trećine građana Novog Pazara smatra da je korupcija sada izraženija nego ranije, dok 20 odsto njih misli suprotno, pokazuju rezultati ankete koju su sproveli polaznici antikorupcijske obuke koju je organizovao Instituta za istraživanje korupcije “Kareja“.

Osnivač ovog instituta Siniša Janković rekao je novinarima da je odziv građana bio odličan, te da su rezultati pokazali da su svesni problema vezanih za antikorupcijske politike.

On kaže da je iznad dve trećine građana, njih 68, dalo negativan odgovor na pitanje da li se država dobro bori protiv korupcije, a da gotovo trećina njih smatra da je ta borba ista ili adekvatna sada (26), a 10 odsto njih tvrdi da je isto kao i pre ili ne zna.

“Osim toga, dve trećine (63) ispitanika smatra da je korupcija štetna, a 30 odsto njih da može da bude i korisna (26). Samo 10 odsto je izjavilo da ne zna odgovor na ovo pitanje“, rekao je Janković.

U anketi je učestvovalo 100 građana, starosti od 18 do 80 godina, a učešće mladih je preovladalo, a oni su odgovarali na tri postavljena pitanja o razmerama, štetnosti i posledicama korupcije, kao i adekvatnosti državnih institucija u borbi protiv ove globalne društvene pošasti.

Anketa je sprovedena u okviru zagovaračke inicijative „Sprovođenje antikorupcijskih politika je jedini pravi put Srbije u Evropsku uniju“, u okviru projekta „EU Resurs centar za civilno društvo u Srbiji“ koji sprovodi Beogradska otvorena škola (BOŠ).

Izvor: Free Media


Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.