Alarmantno stanje muslimana u Francuskoj

21
219
Piše: Muhamed Ćeman

Potrebne su dove. – Ovoga puta ne (samo) za muslimane Mijanmara, Kine, Kašmira, Iraka, Sirije, Palestine,… već za muslimane Francuske. Situacija je doista dramatična. – Muslimani Francuske postali su dežurni krivci za sve probleme uobražene francuske nacije. – Na meti su osobito muslimanske neovisne institucije i udruženja, istaknuti muslimanski intelektualci, a zatim i svi ostali muslimani praktičari, osobito oni koji pri sebi imaju vidljivih znakova islamijeta – a tu mislimo i na naše pokrivene sestre. Ti ljudi su već duži period, a osobito zadnjih dana, izloženi pravom teroru, zlostavljanju i kakvom sve ne šikaniranju.
Fotografija koju vidite dobra je ilustracija trenutačnog stanja. – Nastala je prije neki dan, prilikom upada interventne jedinice u stan istaknutog muslimanskog humanitarca i aktiviste, Idrissa Sihamedia, i to – za nepovjerovati je, razlog su dva komentara na Twittu sa kojima je vrlo učtivo i znalački razotkrio ideološku dvoličnost a zatim i finansijske zloupotrebe kvazi feministkinje, izvjesne Zineb – velike miljenice francuskih islamofoba. To što je Idriss putem svoje humanitarne organizacije BarakaCity (koja je u više navrata prošla sve vrste provjera), sa desetinama miliona eura, pomogao ugrožene od mašrika do magriba, uglavnom muslimane ali i nemuslimane – osobito tokom zadnje pandemije koronevirusa, nije mu bila olakšavajuća okolnost – već naprotiv! – Upali su mu u stan u cik zore, naoružani do zuba, predtrašili i nastojali poniziti suprugu, traumatizirali djecu,… I na osnovu njegovog slučaja svima postaje jasno, da je sintagma “sloboda izražavanja” u Francuskoj ne samo krajnje selektivna, već je (p)ostala obična floskula koja služi za neodgovorno plasiranje u javnost najgnusnijih uvreda na račun najvećih svetinja muslimana. Istovremeno, muslimanima se jasno poručuje da oni nemaju pravo na “slobodu izražavanja”, i da dobro paze šta govore i pišu.
Što se pak tiče nedavnog slučaja ubistva francuskog nastavnika historije zbog prikazivanja učenicima, muslimanima i nemuslimanima, gnusnih karikatura nage osobe iz čije zadnjice izlazi zvijezda (za koju bolesni umovi tvrde da se radi o karikaturi Muhammeda, alejhiselam), pritom nudeći prisutnoj muslimanskoj djeci da ako ne žele gledati, mogu zatvoriti oči ili pak napustiti učionicu – ubijajući ih i na taj način u pojam, još jedan je dokaz u nizu da su islamofobija i terorizam dva lica jedne kovanice. – Radi se dakle o razarajućim društvenim pošastima koje se u značajnoj mjeri ovisne jedna o drugoj. – Islamofobija hrani terorizam, – terorizam islamofobiju. Gdje je kraj tog začaranog kruga u Francuskoj, zemlji u kojoj se stiče dojam da je ne samo laicizam već bukvalno islamofobija, postala zvanična religija, malo ko zna odgovoriti.
U Francuskoj su zadnjih dana specijalci, policija i razni državni službenici upadali u humanitarna udruženja, edukativne muslimanske ustanove – i to u prisustvu djece, u džamije,… Na meti su se našli čak i sportski klubovi. – Možda ponovno nećete vjerovati – ali zato provjerite, muslimanima sportistima se zadnjih dana u Francuskoj spočitavalo i to što se nakon treninga tuširaju u donjem vešu, tj. što drže do stida i nisu spremni intimne dijelove svoga tijela prikazivatiti pred svojim suigračima. Francuski ministar unutrašnjih poslova, Gérald Darmanin, danas čak prijeti gašenjem, po svom radu i djelovanju nadaleko poznatog Kolektiva protiv islamofobije u Francuskoj (CCIF). – Ukoliko im to pođe za rukom, sezona lova na muslimane Francuske i njihove organizacije mogla bi se nastaviti u tišini i bez ikog ozbiljnog ko ima potrebne mehanizme upoznavanja šire javnosti sa mnogobrojim slučajevima diskriminacije, ugnjetavanja, zlostavljanja i nadasve državnog terorizma kojem su muslimani Francuske iz dana u dan sve više izloženi. – Ne čudi onda zbog čega ideja o napuštanju Francuske počinje zaokupljati čak i misli Francuza intelektualaca koji su prihvatili islam. – Stiče se dojam da više ni oni nemaju odgovora na pitanje – kako muslimani mogu očuvati slobodu, duhovni integritet i psihičko zdravlje u francuskom društvenom kontekstu življenja – toj crnoj islamofobičnoj baruštini koja sa odrekla i dijela sopstvenih vrijednosti u ime otvorene borbe protiv muslimana, te koju danas odlikuju razni vidovi diskriminacije, lov na vještice, isključivost, a na koncu i terorizam.
Muslimani Luksemburga prije svega se nadaju da se islamofobična klima kakva vlada u Francuskoj, neće ni u kojem slučaju preliti na Luksemburg. – Mir wëlle bleiwe wat mir sinn.
19.10.2020.

Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

21 KOMENTARI

 1. Ove teroriste što obezglavljuju nevin narod. Isto bih mu uradio.
  Takođe ne mogu da shvatim ja kao HRIŠĆANIN toliki bezobrazluk Francuza, pod parolom slobodom medija vređaš milijardu ljudi. Pa kako bi nama bilo da Muslimani preve kalikature Isusa na primer kako ubija decu po Iraku? I oni to iznova i iznova rade kako da je nekom smešno kalikatura proroka ili onog deteta mrtvog na plaži. Bolesni Francuzi koliko i teroristi Bog ih kaznio i jedne i druge.

  2

  0
 2. Lako je tebi Mesa sjedet u domu sa zastakljenom bahcom u miru Svedsku i biti pisac i kritikovat kako su muslimani sami krivi za svoje stanje.

  I upravu si Mesa, tacan je odgovor da su muslimani sami krivi, jer i Allah dz.s kaze da nece promijenit stanje jednog naroda dok oni sami sebe ne izmjene.

  ALI…i ti si jedan od tih muslimana sto su krivi za stanje! Sve dok ti uzivas u svome domu od nekoliko stotina hiljada eura dok drugi nemaju krov nad glavom, stanje se nece promijeniti. I to vazi za sviju nas, nemozemo mi siti kritikovati one gladne, nemozemo mi u miru kritikovati one u ratu, nemre to tako. Nego kad se Svi muslimani promijene Onda ce nam Allah promijenit stanje…ili nas zamijeniti drugim narodom koji ce se truditi za izmjenu.

  3

  0
  • Za Ahmedsona
   Istinu treba reći (napisati) makar ona i gorka bila!
   Da mi je lahko i dobro a na tome se Bogu zahvaljujem da mi je dao dobro zdravlje i znanje i da sam sve mogao zaraditi bez harama.
   Ja sam davne 1972. godine otišao da mi bude bolje i ne osjećam se krivim niti ljubomornim što jedni imaju manje, a drugi više.
   Isto tako neću bilo koga osuđivati i pokušavati vrijeđati i omalovažavati kao što neki to rade i na ovoj stranici.
   Uz ovo evo još jedan moj prilog:
   https://www.bosnjaci.net/prilog.php?pid=57256

   0

   0
 3. Upravo suprotno, i sve žrtve ove nehumane i zločinačke prakse su muslimani. S druge strane, oni koji čine ta djela, koji ih podržavaju i zatvaraju oči pred njima, danas nam pričaju o “reformi islama”. Zar i vi sami ne vidite da je otvaranje ovih registara na ovaj način dobro za muslimane?! Pogledajte svu tu kontradiktornost i licemjerje kako izlaze na površinu.

  1

  1
 4. Piše: Yasin Aktay / Preveo i prilagodio: Abdusamed Nasuf Bušatlić Mislim da rasprave koje su dovele do vala islamofobije koji je pokrenuo francuski predsjednik Macron kako bi prikrio domaće političke krize s kojima se suočava njegova zemlja, nose u sebi dobro, čak iako nam se čini da taj val u svojoj osnovi nosi zlo. Kada se otvori ova vrsta registara, makar to bilo i ovim povodom o kojem govorimo, postoje mnoge stvari koje će islam i muslimani reći Evropi, mnogo toga će Evropa čuti od muslimana čak iako to ne želi. Ustvari, čak i muslimani koji spavaju u svom nemaru, čut će mnogo, mnogo više toga što će se ovom prilikom reći Evropi. Kada je Macron prekoračio svoje granice i rekao da je islamu potrebna reforma, više nas je zaintrigiralo pitanje koji to neuspjeh predsjednik Francuske pokušava prikriti unutar svoje zemlje pokrećući ovakva pitanje i teme, od naše brige za domaća pitanja unutar naših muslimanskih zemalja. Štaviše, ovo je za nas iznimno važan primjer koji nam otkriva da su svi govori mržnje koji koriste neki evropski lideri protiv islama, povezani sa unutrašnjim problemima sa kojima se suočava stari kontinent. Nesumnjivo je da je predsjednik Erdogan tokom svog govora – na marginama sastanka Organizacije za islamsku saradnju -, predstavio izvanredan primjer onoga što svi želimo prenijeti islamskom svijetu kroz naš govor upućen Macronu. Nažalost, Organizacija za islamsku saradnju daleko je od toga da uopće raspravlja o govoru mržnje ili napadima koji ciljaju islam, a u osnovi je osnovana da predstavlja sve islamske zemlje, osnovana je radi solidarnosti u odbrani islama, radi rješavanja svih problema sa kojima se muslimani susreću širom svijeta, te radi pomaganja u razvijanju strategije za njihovo rješavanje. Agenda najstarijih članova ove organizacije zasnovana je uglavnom na saradnji sa onima koji napadaju islam i zabranjuju zauzimanje čvrstog stava prema njima. Međutim, materijalne i političke mogućnosti islamskog svijeta su više nego dovoljne da se suprotstave i spriječe ove napade. I da su se danas neke velike islamske zemlje udružile, ne kažem sve, ne bismo zapostavili i ostavili nerješenim pitanje Kašmira, Mijanmara, Sirije, Iraka, Jemena, čak ni Palestine, a naši neprijatelji ne bi mogli s takvom brutalnošću pokrenuti govor mržnje i napade na islam i muslimane. Nažalost, niko se, osim Erdogana, nije protivio onome što je rekao Macron, prekoračivši granicu i prevršivši svaku mjeru. A ako neke muslimanske zemlje insistiraju na šutnji pred ovim slučajem, je li to u cilju principa upravljanja interesima, bilo s Francuskom ili sa ostatkom evropskih zemalja, sa željom da ne pokvare odnose s njima ili ove zemlje dobrovoljno usvajaju ovu distancu prema islamu? Recite mi, tako vam Boga, kako će se muslimanske zemlje boriti protiv ideje islamofobije dok se međusobno natječu za uključivanje islamskih civilnih organizacija koje čine glavne islamske struje i pokrete u Evropi i Americi na listu “terorističkih organizacija”? Ove islamske zemlje zauzimaju stav kojim plaše Evropu islamom i potiču je da se bori protiv islama. Što se tiče islamskih organizacija na koje se žale Zapadu, one predstavljaju najvažnije i najutjecajnije islamske pokrete. Plašiti Zapad ovim pokretima znači direktno ga plašiti islamom, jer se oni koji to čine ne mogu, ni izbliza ni izdaleka, dovoditi u vezu sa islamom. Ne obraćajte pažnju na one koji pokušavaju poturiti i promovirati tzv. “umjereni islam”, jer ovaj islam koji ovi ljudi predstavljaju je zapravo “želja za uništavanjem islama”. Stoga ovdje s pravom želim citirati predsjednika Erdogana koji je rekao: ”Glavna svrha ove vrste manevara koje izvodi Macron, a u kojima ga muslimanske zemlje nekada podržavaju svojom politikom šutnje, a nekada direktno, jeste svođenje računa sa islamom i muslimanima. Ovim manevrima žele stvoriti sliku kukavičkog, pasivnog muslimana koji ne podiže glas pred nepravdom i koji u svom srcu ne nosi nikakve ambicije i ništa više mimo njihovog cilja borbe protiv terorizma pod plaštom borbe protiv ekstremizma”. Možda prepoznajemo stvarnu sliku ovog muslimanskog modela, koji Evropa zapravo ohrabruje, u liku i djelu saudijskog prestolonasljednika Muhameda bin Selmana, koji je naredio ubistvo slobodnog građanina svoje zemlje i brutalno komadanje njegovog tijela pilom u zgradi saudijskog konzulata u Istanbulu, koja nema nikakve veze s ljudskim pravima, zbog represivne prakse koju prakticira u svojoj zemlji, proizvoljnih hapšenja i vansudskih pogubljenja, kao i u liku i djelu egipatskog predsjednika El-Sisija, koji je izdao naredbu da se u jednom danu na najokrutniji i nabrutalniji način, na mirnim protestima, ubije tri hiljade njegovih sunarodnjaka, dok je stotine drugih podrvgnuto mučenju u zatvorima u najnehumanijim uvjetima, te u liku i djelu Bašara el-Asada, koji je ubio više od milion pripadnika svoga naroda, a milione drugih raselio. Kada Macron ili Evropa ili neke evropske države govore o reformi islama, oni nikada ne govore o ispravljanju takve neljudske prakse. Ono o čemu oni govore su muslimani koji se protive kršenju ljudskih prava i koji zahtijevaju slobodu i demokratiju, i koji govore o podržavanju volje muslimana u pogledu njihovog izbora životnog puta i njihove budućnosti. Zar slika nije kristalno jasna poput mjeseca u uštapu?! Oni ne govore o muslimanima koji uzrokuju smrt miliona u islamskom svijetu, koji krše ljudska prava i i čine masakre, mučenja i represivne postupke koji ljudsku čast bacaju pod noge. Upravo suprotno, i sve žrtve ove nehumane i zločinačke prakse su muslimani. S druge strane, oni koji čine ta djela, koji ih podržavaju i zatvaraju oči pred njima, danas nam pričaju o “reformi islama”. Zar i vi sami ne vidite da je otvaranje ovih registara na ovaj način dobro za muslimane?! Pogledajte svu tu kontradiktornost i licemjerje kako izlaze na površinu.

  1

  3
  • Za insana
   Koliko znam insan je turska riječ, a znači ljudski stvor, čovjek, ličnost.
   To značenje bi trebalo biti suprotno od HAJVANA, ali pisanje izvjesnog insana govori o HAJVANU, a ne o insanu.

   2

   1
 5. Za Savest
  Ja kada negdje nešto napišem, a puno pišem i na više mjesta, to ne činim da bi sa bilo kime vodio polemiku.
  Obzirom da si me prozvao ja ću napisati svoj lični stav.
  Prvo pitanje na čijoj sam strani? Odgovor je prost. Na strani pravde, istine i ravnopravnosti, ne samo kod muslimana koji se nažalost međusobno obračunavaju na najgnusniji način, već svih ljudi na svijetu.
  Pitaš da li sam bio tu ili tu? Da bio sam i to u više navrata u Egiptu, Tunisu, Maroku, Turskoj i na licu mjesta sam vidio i doživio kako žive braća muslimani. Dok jedni žive u raskošu, drugi su paćenici bez obrazovanja i budućnosti u vlastitim državama.
  Decenijama živim na Zapadu i tu vidim braću muslimane skori iz čitavog arapskog svijeta. Jedni se bore protiv asimilacije što je dobro ne asimilirati se, ali integrisati se može svako ko želi i uzeti učešća u pristojnijem životu, a ne biti rob nekog geta.
  Kažeš muslimani trpe veliki pritisak. Tačno! A zašto ne napišeš od koga i zbog čega?
  Uz ovaj tekst i jedan od mojih priloga, a inače puno pišem na temi islam, muslimani, itd:
  https://www.bosnjaci.net/prilog.php?pid=54669

  4

  3
 6. Ne mogu da verujem da neko ko se zove ovako lijepim i ponosnim imenom moze da postavi ovakvo pitanje
  Imas li ti mesa Tv, citas li stampu pratis li medije
  Pa ti gadovi nakon kolonojalizma nisu prakticno ni napustili muslimanske zamlje, ne samo oni vec i ostali kolonizatori
  Samo sto sada tim drzavama upravljaju preko prodanih dusa koji nose Muslimanska imena,
  Kao i kod nas
  Umesto da uputis Dovu za bracu ti lupetas
  Dozovi se pameti covece

  7

  7
  • Prvo objavi ime i prezime i onda mi se obraćaj na pristojan način!
   Moj stav ne mora biti tvoj ili bilo koga, jer sam o tome odlučujem bez onih ispiratora ljudskih mozgova.
   Na kraju sam sebe pobijaš, ali si u u pravu da su za sve muslimanske nedaće krivi sami muslimani!
   Nemoj se sikirati za moje dove one nisu napadačke kao tvoje.

   2

   5
 7. Da li je “Šarli ebdo” satirični časopis?
  Autor teksta nije spomenuo razloge zbog kojih muslimani u Francuskoj trpe zulum, a to je satirični časopis “Šarli ebdo” na čije objave i karikature pojedinci odgovaraju na svoj, brutalan način, a za to biva ispostavljen račun svim muslimanima ne samo u Francuskoj već u cijelom svijetu.
  Mislim da pomenuti časopis nije uopće satirični, a evo i zašto.
  Satira (latinski saturi) je književni oblik koji izigrava slabe strane ljudske prirode, nosioce vlasti, ili određenih službi.
  Satira razobličava društvene nedostatke, političke strasti, ljudskim izmišljanjima.
  Interesantno je da pomenuti časopis nije tu teoriju slijedio nego od satire, vlastitim izmišljanjima pravi vlastito SATIRANJE, znajući da ima onih koji će činiti ono što čine.
  Časopis svjesno i redovno napada osjećaje i dostojanstvo vjernika, a pogotovo muslimana.
  Bilo je karikatura i o Isaa a.s. (Isusu), ali s manje reakcija čak i od samih muslimana, mada je i Isus vjerovjesnik i poslanik.
  Časopis Muhammeda a.s naziva i prorokom mada on ništa nije predviđao, niti proricao budućnost, a još manje je bio predskazivač.
  Muhammed a.s je kao i Isus bio vjerovjesnik i poslanik, a to se razlikuje ko nebo i Zemlja.
  Danas preko 1,6 milijardi muslimana iz minute u minutu izgovaraju ime Muhammeda a.s., a to bi časopis da zasjeni crnim šlajerom.
  Ako je satira ono što sam u tekstu napisao, zašto uzimaju lik Muhammeda a.s koji je živio prije 15 vijekova, a uz to izmišljaju i njegov lik znajući da nigdje ne postoji slika sa likom Muhammeda a.s.?
  Tačno je da ovo nije ni ljudski ni etnički, ni moralno što čini uredništvo časopisa, ali isto tako nije dobro što čine oni koji se svete na ne ljudski način ubijajući neistomišljenike!
  Treba znati da u Francuskoj živi oko 5 miliona muslimana i ogroman je broj onih koji i ne znaju za ovaj časopis, a ispaštaju zbog njega i onih koji mu se žele.
  Možda ima i onih koji to sve podržavaju, na to huškaju upirući kažiprst na druge, a pri tome zaboravljaju da na njih pokazuju druga dva prsta koji bi trebali biti kao opemone, a ne motivacija.
  Svi moraju čistiti svoje sjeme od zla kukolja!

  3

  5
  • Ja ne znam Mesa sta ti ovo naprica a pogotovo na cijoj si strani
   Pitam se da li si bio u nekoj od Arapskih zemalja ili u Francuskoj
   Brate situacija nije uposte komplikovana, cak sta vise jako je prosta
   Na Zapadu a pogotovu u Francuskoj vlada velika Islamofobija, Muslimani trpe veliki pritisak
   Rezultat toga je da po nekom ispali osigurac i pukne. Nije to dobro za ostale muslimane ali ko se sa vatrom igra moza i da se izgori

   4

   2
   • Za Savest
    Ja sam na strani pravde i pravednih i vrlo dobro sam svjestan situacije braće muslimana, koji nažalost najviše stradaju od svoje vjerske braće. A što se tiće putovanja često sam boravio na godišnjim odmorima u Tunisu, Maroku, Egibtu, Turskoj. Obzirom da živim decenijama na Zapadu imam uvid i kako žive muslimani na Zapadu. Neki ne žele da se asimiliraju što je dobra stvar, ali se treba integrisati, da bi se bolje školovali, dolazili do radnih mjesta, a ne ostati u getima. Mnogi se busaju u prsa kako su muslimani ali nije musliman jednako islam, a obrnuti isto tako. I islam propagira da se uči, radi, poštuju drugi i drugačiji, Puno sam pisao na temu islam, muslimani itd. Evo u prilogu i ovaj tekst:
    https://www.bosnjaci.net/prilog.php?pid=54669

    1

    2
  • Pitanje: Ako je Francuska genocidna zašto muslimani sa bliskog istoka hrle baš u tu genocidnu Francusku, a ne u neko islamsku državu?

   9

   9
   • Vrlo jednostavno: Zato sto te na kraj svijeta nadju da te ubijaju samo da ne zivis na svoj nacin (Libija,Libanon,Avganistan,Irak,Sirija,Myanmar….O africkim Zemljama se i ne prica…), ovako kad im dodjes u kucu moraju da glume civilizaciju i toleranciju. Misle da si se odreko svega cim si im doso. I onda kroz “Satiru” ti ispituju puls…

    8

    3
   • Ko je rekao da muslimane hrle bas u tu Francusku. Ne hrle samo tamo vec u cijelu evropu. A zasto hrle? Pa bas kao sto ti haman svi pokusavaju objasnit covjece, ta ista evropa je ispila krv cijelom muslimanskom svijetu, pa u koji bi matrak otisli ako ne u Evropu? Gdje su svi muslimani Balkana pobjegli tokom rata? Pa u istu tu Evropu. Jer za nas nema drugog mjesta. Iz doma te milom ili silom istjeraju da bi im pokucao na vrata za milistinju i robovanje.

    Ti to dobro znas ali se poigravas sa kompleksom manje vrijednosti kod muslimana. I ti si od one grupe muslimana koji dobro zive na zapadu. Ti dobro znas da je ovo sto se desava plan zapada, da neosposobe da muslimani ikad vise vladaju svijetom. Nemoj krivit gladne ili beskolovane muslimane, krivi one koji im nedaju skolovanje i hranu osim ako napustje Allohovu vjeru.

    1

    0

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.